Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că referendumul pe care dorește să îl convoace președintele Traian Băsescu „nu este necesar”, „nu este util”, fiind chiar „inoportun”.
Iohannis a precizat însă că, „pe legislația în vigoare, referendumul nu poate fi oprit”.
Întrebat dacă este normal ca președintele să aibă această atitudine și să convoace un referendum, Iohannis a răspuns: „În esență, nu cred că ar fi bine să fie îngrădit dreptul președintelui de a convoca un referendum”.
„Ar trebui doar găsit un președinte care convoacă referendumul în așa fel încât să fie util. Nu mi s-a părut util nici referendumul din 2009, cum nici acesta nu mi se pare util”, a adăugat Iohannis.
Potrivit acestuia, nu ar trebui să se țină cont de voința românilor exprimată în referendumul din 2009, fiind un referendum consultativ, care nu a avut relevență.
„După părerea mea, nu a avut relevanță. Cum nici nu cred că trebuie, prin referendum, să stabilim dacă numărul parlamentarilor este 300 sau 310 sau 281. Asta trebuie stabilit de Parlament, nu de populație. Cum nici nu trebuie, prin referendum, să stabilim expres sistem unicameral, așa, peste noapte, că de ce să avem bicameral, când putem să avem și unicameral. Lucrurile acestea nu se rezolvă printr-un referendum care, pur și simplu, îi pune pe oameni în fața unei întrebări fără să îi informeze de ce, cum și care ar fi urmările”, a susținut prim-vicepreședintele liberal.
Răspunzând unei întrebări referitoare la perioada scurtă dintre referendumul președintelui și referendumul pentru Constituție, Iohannis a spus că referendumul propus de Traian Băsescu este „făcut în ciudă”.
Senatul și Camera Deputaților au respins, marți, cu 191 voturi „pentru”, 123 de voturi „împotrivă” și 69 de abțineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea președintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleși.