Iohannis, despre subvențiile partidelor: Principalul beneficiar al unor finanțări exagerate era PSD / Preșdintele României, despre legea bugetului: Promulgarea ori se face, ori nu se face.
„Promulgarea nu se poate face cu obiecții. Promulgarea ori se face, ori nu se face. Eu am considerat că bugetul este suficient de bun pentru a fi promulgat și am considerat că este nevoie de o promulgare urgentă. Știți foarte bine că am promulgat bugetul în prima zi în care a fost posibil acest lucru. Iar în ce privește finanțarea partidelor, am văzut că s-a modificat felul în care sunt finanțate partidele, și în acest sens aș avea două observații. Prima ar fi că, suma, subvenția pentru partide a scăzut. Ceea ce este corect, fiindcă se ajunsese la finanțări un pic prea mari. Doi, în vechea formă principalul beneficiar al unor finanțări exagerate a fost PSD, după cum știm cu toții, iar prin această formă, propusă în Legea bugetului, PSD pierde sume din finanțare, și acest lucru, din punctul meu de vedere, nu este regretabil”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă, prin promulgarea legii bugetului, este de acord cu amendamentul prin care Pro România a obținut finanțare de la stat, deși partidul nu avea acest drept în trecut.
Întrebat dacă este corect ca Pro România să primească aproape 200.000 de euro lunar, șeful statului a răspuns: „Este o abordare care a fost negociată cu ocazia legii bugetului și, după ce am promulgat-o, vă dați seama că am acceptat-o așa cum a venit ea la promulgare”.
Ludovic Orban a afirmat, miercuri, că prin amendamentul adus Legii bugetului de stat privind subvențiile partidelor, a fost redusă finanțarea către partidele politice în total cu 30%, iar suma alocată PSD a scăzut. Premierul a subliniat că nu știe cum sunt împărțiți banii.
Reacția vine în contextul în care un consilier parlamentar USR l-a acuzat pe șeful Executivului de „blat” cu Pro România, susținând că prin modificarea adusă Legii bugetului de stat privind finanțarea partidelor, formațiunea condusă de Victor Ponta ar urma să primească mai mulți bani.
„Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020″, prevede modificarea adusă Legii bugetului de stat pe 2020.