Rezoluția cu privire la statul de drept din România, neobișnuită
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, legat de rezoluția care urmează să fie adoptată cu privire la România de către Parlamentul European, că aceasta este neobișnuită, mai ales că vine cu o lună înainte de preluarea președinției Consiliului UE de către țara noastră.
„PE are dreptul să dezbată teme și e dreptul lor să voteze rezoluții. Am subliniat că prezența mea în PE nu avea legătură cu dezbatere aceea despre statul de drept în România. Am făcut declarații în România despre subiect. România este o democrație funcțională și respectă statul de drept, dar este o democrație vie și avem abordări despre care unii nu au opinie bună. Nu vreau să intru mai adânc în dezbaterile interne din România aici în PE. E extrem de neobișnuit pentru PE să dezbată și să voteze o rezoluție cu doar o lună înainte de a prelua președinția Consiliului UE. Decizia aparține PE”,a spus Klaus Iohannis.
Răspunzând la aceeași întrebare legată de rezoluția la adresa României, președintele Parlamentului European a spus că subiectul va fi discutat în altă ședință a forului european.
„Dezbaterea de azi nu are legătură cu României, vom vota într-un alt plen PE. Azi e vorba despre viitorul UE. Apărăm domnia legii oriunde, în Polonia, România și în țara mea. Peste tot acest angajament pentru apărarea statului de drept, este rolul nostru să apărăm acest lucru. PE va decide conținutul rezoluției, dacă e pregătit pentru o rezoluție”, a declarat Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.
Parlamentul European va dezbate și va vota, în prima săptămână a lunii noiembrie, o rezoluție privind statul de drept în România, după discuțiile legate de efectele pe care le au modificările legislative în domeniul justiției. Rezoluția vine și în contextul protestelor din 10 august și a modului în care au fost respectate drepturile omului.
Juncker: Aveți nevoie de consens împotriva corupției
„România nu este o țară neutră, ci față de care am sentimente profunde. Poporul român s-a integrat într-o stare de complicitate europeană ca și cum ar fi un stat fondator. România este un furnizor de stabilitate și nu consumator de stabilitate. (…) România s-a clasat printre primii europeni și aș lua un exemplu. România a avut prima inițiativă de a lansa un Parchet anticorupție-DNA, alții nu au avut curajul. România, printre primii care au spus > instalării unui brevet european. Alții nu”, a spus Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, în Parlamentul European.
Acesta a transmis și un mesaj Guvernului de la București, spunând că lipsa unui acord pe statul de drept ar putea afecta aderarea țării la Spațiul Schengen.
„15 iulie 2014. De atunci pledez ca România să devină parte din Spațiul Schengen și îmi doream să obținem asta înainte de finalul mandatului acestei comisii. Doresc să atrag atenția către Guvern și Parlament, nu trebuie pus în pericol acest lucru prin luare de distanță față de principiile statului de drept și dorința mea e înainte de președinția Consiliului UE a României să se ajungă la un consens național pe lupta împotriva corupției. Altfel, Comisiei îi va fi greu să adopte în acord recomandările specifice în ceea ce privește spațiul Schengen”, a mai spus președintele CE.
Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a exprimat preocupare, la începutul lunii, într-un alt plen al Parlamentului European, în legătură cu reformarea legilor justiției în România.
Românii și-au făcut auzită vocea când au trebuit să apere statul de drept
Președintele Klaus Iohannis a făcut, marți, în discursul din Parlamentul European, referire la protestele din ultimul an de la București, spunând că tânăra generație și-a făcut auzită vocea când a trebuit să „apere statul de drept”.
„2018 este Centanarul României moderne, care înseamnă nu atât analize retrospective, cât mai ales proiecții spre viitor. Am învățat lecții importante, trecând prin perioade nefericite, iar lecția democrației este dintre cele mai importante, de aceea apreciem valorile familiei europene. Din acest motiv, România este profund atașată proiectului european”, a spus Klaus Iohannis.
Președinte a făcut referire la protestele, în special pe legile justiției, care au avut loc în ultimul an și jumătate.
„Avem o societate dinamică, suntem o democrațe tânără care are resursele pentru a se perfecționa. Românii sunt contectați activ la valorile civice. Au făcut-o cât se poate de clar acest lucru și și-au făcut auzită vocea când au trebuit să apere statul de drept. Este ambiția de a depăși orice obstacol pentru a rămâne puternic ancorați în familia europeană. Tânăra generație crede în Europa”, a mai spus Iohannis.
Europa în DOUĂ VITEZE nu e soluția
„Este un privilegiu să mă aflu în Parlamentul European. Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la dezbaterea privind viitorul UE. Uniunea a fost marcată de provocări multiple care ne-au testat unitatea, de la criza economică, a migrației, atacurile teroriste. A fost un deceniu în care UE a trebuit să învețe să se adapteze din mers. Ne unește identitatea europeană, bazată pe principii, valori, iar aceste valori comune trebuie mereu redescoperite, reapreciate și repuse în valoarea, pentru că universalitatea valorilor stă în caracterul lor regerenator”, a declarat Klaus Iohannis, în Parlamentul European.
Președintele a declarat că este nevoie de o Europa cu o singură inimă, care nu lasă niciun cetățean în urmă.
„Parcurgem un nou capitol. Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate și pengtru calea europeană comună în eforturile de consolidare a propiectului european. Cheia centrală trebuie să rămână unitatea.Uniunea Europeană este un proieect evolutiv, noile realități impun o dezvoltare și în niciun caz o repunere în discuție a principiilor fundamnetale. O Uniune puternică nu avem nevoie să fie creată în detrimentul unității. Avem nevoie de o Uiune care nu lasă în spate niciun cetățean european. Din acest punct de vedere o Europă cu două viteze nu poate reprezenta o soluție”,a mai spus Iohannis.
„Președintele României, Klaus Iohannis, va participa marți, 23 octombrie a.c., la Strasbourg, la dezbaterea organizată de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene. Cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis va susține o alocuțiune referitoare la viziunea României privind viitorul Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale remis MEDIAFAX.
Începând cu ora 11:30, Klaus Iohannis va susține locuțiunea în cadrul dezbaterii în plenul Parlamentului European privind viitorul Europei.
Potrivit sursei citate, participarea președintelui României la acest eveniment are loc în contextul seriei de dezbateri privind viitorul Uniunii Europene, la care sunt invitați șefii de stat și guvern din statele membre ale Uniunii.
„Această inițiativă a fost lansată în ianuarie 2018 și va continua până la sfârșitul mandatului actualului Parlament European, în mai 2019. În cadrul dezbaterii din plen, vor mai susține intervenții președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum și liderii grupurilor politice din Parlamentul European”, se mai arată în comunicat.
Cu ocazia vizitei la Strasbourg, mai informează Președinția, șeful statului va avea o întrevedere, marți, la ora 11:00, cu Președintele Pamentului European, Antonio Tajani. La ora 14:00, Klaus Iohannis va susține o declarație de presă comună cu Președintele PE.
De asemenea, Klaus Iohannis va participa, începând cu ora 14:30, la o întâlnire de lucru alături de președintele Parlamentului European, președintele Comisiei Europene, reprezentantul Președinției austriece la Consiliul Uniunii Europene și liderii grupurilor politice din PE.
Vizita la Strasbourg a șefului statului se va încheia prin întâlnirea cu președintele Grupului PPE din Parlamentul European, domnul Manfred Weber.