Iohannis: E adevărat că trebuie să fie disciplină în alianță, dar există și libertatea de exprimare

Iohannis: E adevărat că trebuie să fie disciplină în alianță, dar există și libertatea de exprimare
Publicat: 23/05/2013, 16:35
Actualizat: 29/03/2019, 21:56

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, referitor la modificarea protocolului USL, că „e adevărat că trebuie să existe disciplină în alianță”, însă „există și libertatea de exprimare”, iar chestiunea trebuie abordată „cu mare atenție”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă, despre modificarea protocolului USL și dacă va lua parte la discuțiile care vor avea loc, el spunând că face parte din echipa care discută la nivelul conducerii Uniunii aceste chestiuni.

„Protocolul există, funcționează, e ok. Poate fi îmbunătățit. Toată lumea e de acord că orice document de înțelegere poate fi îmbunătățit atunci când realitatea se schimbă și se va lucra probabil pe protocol”, a declarat Iohannis, precizând că săptămâna viitoare vor ave loc discuții referitoare la modificarea actului respectiv.

Referitor la cererea unor membri PSD care vor să se specifice în textul protocolului că parlamentarii care critică puterea trebuie să își dea demisia, Iohannis a spus că această chestiune trebuie privită „cu mare atenție”.

„Este o chestiune care nu a fost discutată și nici negociată. Eu pot să vă ofer o părere personală, care nu angajează PNL-ul. Cred că trebuie să privim cu mare atenție chestiunea. Este adevărat că în orice partid trebuie să existe o disciplină de partid și, dacă există o alianță, trebuie să existe și o disciplină în alianță. Asta înseamnă ca cineva dintr-un partid al alianței să nu atace partenerul de alianță sau să încerce să-l înnegrească în fața pulicului general”, a afirmat Iohannis.

El a adăugat că, pe de altă parte, „există libertatea de exprimare, și la modul general, și la modul parlamentar”.

„Nu cred că este corect să se interzică tuturor parlamentarilor să aibă poziții diferite față de anumite abordări care se iau. Dacă există un punct de vedere oficial al alianței sau al partidului și vine cineva și contrazice, cu voce tare, în public, atunci este o problemă. Dar, dacă un astfel de punct de vedere nu există și oamenii sunt de diferite păreri, atunci trebuie să ne apropiem cu foarte mare băgare de seamă de această chestiune. Nu este, după părerea mea, admisibil să se interzică tuturor membrilor unor partide să ia cuvântul și să aibă altă părere decât ceilalți. Nu putem să interzicem exprimarea unei opinii”, a susținut prim-vicepreședintele liberal.

Răspunzând unei întrebări, Iohannis a menționat că unele dintre afirmațiile lui Sorin Roșca Stănescu „nu trebuiau făcute”.

„Unele din afirmații nu trebuiau făcute. Pe de altă parte, mi se pare o reacție puțin exagerată. Au fost și alți parlamentari care au avut păreri chiar mai dure decât a avut acesta. Nu s-a sesizat nimeni, nu a comentat nimeni. De unde concluzia că ceva este aici, că toți au sărit ca arși”, a conchis Iohannis.

Săptămâna trecută, liderii PSD în frunte cu premierul Victor Ponta au cerut partenerilor din USL să îl excludă din PNL pe senatorul Sorin Roșca Stănescu, ca urmare a declarațiilor repetate ale acestuia împotriva PSD și a prim-ministrului. Liberalii, însă, nu au luat nicio decizie tranșantă, Crin Antonescu spunând doar că de acum încolo nu vor mai fi tolerate atacuri ale liberalilor la adresa partenerilor social-democrați.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, că PNL trebuie în perioada următoare să probeze prin fapte că este solidar cu PSD la guvernare, el arătând că decizia liberalilor de a fi solidari cu PSD trebuie să fie una sinceră, având în vedere că protocoul USL nu s-a respectat, fiind suspendat.

Ulterior, Ponta declara că protocolul USL trebuie rediscutat în urma situațiilor noi și tensionate apărute, el arătând că e nevoie de negocierea unor mecanisme de întărire a solidarității.

„Nu s-a pus problema ruperii protocolului nicio secundă. S-a pus problema că în mod evident va trebui să facem o echipă de negociere și să discutăm protocolul, să-l updatăm. Sunt lucruri acolo care nu mai sunt necesare, cele referitoare la alegerile locale, la alegerile parlamentare. Au apărut situații noi și cred că după acest moment tensionat trebuie să rediscuăm practic protocolul, să facem o echipă de negociere, să discutăm cu colegii liberali. Sper să găsim soluțiile cele mai bune”, a spus Ponta, după ședința BPN al PSD.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marți, că modificarea protocolului USL se poate pune în discuție în termenii completării sau suplimentării articolelor acestuia, menționând că în cazul „renegocierii” nu are cunoștință de vreun punct în discuție.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Haos pe Aeroportul Otopeni, din cauza unui protest mascat la TAROM: 10 curse au...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Nicki Minaj și-a anulat concertul în România înainte cu doar trei ore. Ce motive a...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
Rezultate la Bac 2024. Notele de la Bacalaureat au fost publicate pe Edu.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ce avere are Serghei Mizil: Fiul fostului demnitar a dezvăluit adevărul despre proveniența banilor săi...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Tarom a anulat mai multe curse „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”....
Șansă UNICĂ în viață! Vom vedea cu ochiul liber NAȘTEREA unei STELE
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
Carmen de la Sălciua face bani cu nemiluita. Cât cere pentru o cântare
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Mesajul organizatorilor Neversea dupa scandalul de la Saga Festival 2024: "Vrem să simțim toți asta"....
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Melissa McCarthy, a 10-a cea mai bine plătită actriță de la Hollywood în 2024. „Refuz...
×