Preşedintele Klaus Iohannis a spus că, în contextul actual, este „corect, rezonabil şi aşteptat” ca pensiile şi salariile să crească. El a punctat că „nu oamenii trebuie să plătească pentru criza energetică și problemele din economie”.
„Pot să vă spun un lucru pe care eu personal l-am transmis liderilor coaliției. Având în vedere că suntem în criză energetică, avem foarte multe probleme în economie, avem și o creștere economică, avem totuși o inflație destul de mare, este corect, este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile. În condițiile în care inflația a ajuns, acum recent au fost date publicității datele, peste 15%, nu mi se pare rezonabil să fie refuzată discuția pe creșterea salariilor și pensiilor.
Până la urmă, nu oamenii simpli trebuie să plătească pentru aceste crize și Guvernul trebuie și va identifica soluții”, a spus șeful statului.
Potrivit şefului statului, cuantumul acestor majorări sunt chestiuni tehnice care vor fi cunoscute după calcule foarte aplicate.
„Acum, cu cât va crește salariul minim, cu cât va crește punctul de pensie și așa mai departe, acestea sunt chestiuni tehnice care vor fi cunoscute după ce se fac niște calcule foarte aplicate, legate de bugetul care trebuie să realizeze aceste creșteri, și vorbim clar despre bugetul anului 2023. Partea foarte bună pe care o văd este că, în pofida acestor crize multiple, pe care le tratăm cât putem de bine, avem o creștere economică substanțială și, sigur, asta ne dă speranța că vom avea pe salarii și pensii o creștere care vine să compenseze într-o măsură rezonabilă creșterea prețurilor și inflația pe care o avem”, a adăugat preşedintele Iohannis.
Afirmațiile au fost făcute marți, 20 septembrie 2022, la New York, Statele Unite ale Americii, unde Klaus Iohannis participă la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
Luni, 19 septembrie, premierul Nicolae Ciucă s-a arătat vizibil nemulțumit de atitudinea partenerilor de coaliție de la PSD și le cere acestora să înceteze să mai arunce în spațiul public „măsuri inflaționiste”, făcând referire la propunerile de majorare a salariilor și a pensiilor.
Prim-ministrul este nemulțumit de declaraţiile în cascadă şi de insistenţa partenerilor de coaliție de la PSD referitor la subiectul creşterii salariilor şi pensiilor, în absenţa unor cifre şi a unor proiecţii referitoare la bugetul pe 2023.
Marius Budăi a afirmat, luni, la Iaşi, într-o conferinţă de presă, că social-democraţii lucrează la un program de măsuri sociale pentru sprijinirea cetăţenilor în iarna care urmează.
„Lucrăm la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna 2022-2023. Va fi un program de măsuri sociale. Noi am solicitat, în urma calculelor şi analizelor făcute, o majorare a pensiilor cu cel puţin 10 la sută de la 1 ianuarie.
În urma discuţiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu preşedintele PSD, dar şi cu premierul, începând de astăzi la nivelul Ministerului Muncii am declanşat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuţie transparentă cu partenerii sociali, angajatori, patronate şi sindicate, astfel încât de la 1 ianuarie să avem şi o creştere a salariului minim brut garantat în plată ţinând cont şi de directiva nouă aprobată în cadrul Consiliului European pe 6 iunie 2022, dar şi săptămâna trecută în Parlamentul European.
Salariul minim trebuie să fie în concordanţă cu două elemente, şi anume să fie 60 la sută din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
”Am susţinut de la început că trebuie să ne îngrijim astfel încât să ne aliniem la această decizie. Există posibilitatea ca începând cu anul 2023, aşa cum am discutat în coaliţie şi cum am afirmat de fiecare dată, să susţinem creşterea salariului minim şi, desigur, a pensiilor, doar că aceste date, aşa cum este şi normal şi responsabil, vor fi făcute publice după ce vom avea proiecţia de buget pe anul 2023”, a spus premierul.
Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru reglementarea salariului minim în Uniunea Europeană, în care se prevăd valori de referință care ar conduce la majorarea remunerației minime inclusiv în România.
Câștigul salarial lunar mediu brut în România, utilizat în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, a fost de 6.095 de lei. Potrivit Comisie Europene, România ar trebui să crească salariul minim de la 2.550 de lei brut la 3.047 de lei brut.
Aceasta ar însemna o creștere a salariului net de la 1.524 de lei la 1.800 de lei net pentru angajat, iar pentru angajator ar presupune o majorare a costului salarial de la 2.607 lei la 3.116 lei, pentru salariul minim.