Iohannis explică proiectul de țară. Ce obiective „nu trebuie să lipsească”
„Am vorbit în aceste zile despre un proiect de țară. Și pentru că suntem la un forum dedicat administrației publice, sunt dator să spun că, în opinia mea, există cel puțin două obiective care nu trebuie să lipsească din acest proiect de țară: 1. reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României și 2. o administrație publică locală eficientă, de calitate, capabilă să pună cetățeanul pe primul loc. Aș vrea ca peste tot cetățeanul să beneficieze de servicii de calitate, să fie tratat cu promptitudine și respect și să nu fie plimbat între ghișee”, a declarat Iohannis la finalul Forumului Administrației Publice Locale.
Președintele a mai spus și că își dorește ca toți copiii care învață în școli de provincie să aibă aceleași condiții cu cei care merg la unitățile de învățământ din marile orașe și că este important să existe un parteneriat funcțional între cei din administrația publică locală și centrală, dar și între lucrătorii din administrație și cetățeni.
Astfel, șeful statului a declarat că speră ca discuțiile care au avut loc în ultimele zile să deschidă noi oportunități de colaborare. „Poate unii cred că succesul în administrația locală este legat de bani, culoare politică sau alte circumstanțe exterioare. Eu aș spune ceva diferit: condițiile performanței în administrație și în politică ar trebui căutate în transparență, integritate și parteneriat. Cu cât mai multă transparență, cu atât mai puțină corupție. Este o ecuație smplă care necesită responsabilitate și voință”, a explicat Iohannis.
Luni, premierul Dacian Cioloș, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și liderii partidelor politice au fost invitați la Palatul Cotroceni pentru a doua rundă de consultări pe tema ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. La finalul întrevederii, Iohannis a declarat că toți liderii politici s-au angajat să susțină un nou proiect de țară, pe termen mediu și lung, lucrare care va fi elaborată într-un grup de lucru ce va funcționa pe lângă Președinție.
„Toți liderii politici au fost de acord să participle la elaborarea acestui nou proiect de țară, care vine, practic, la 10 de când România a devenit membră a Uniunii Europene. Această lucrare, acest proiect de țară va fi elaborat într-un grup de lucru care va funcționa pe lângă președinția României. Acesta poate să funcționeze în varianta optimală aici la Președinție, chiar și într-.un an electoral”, a spus Iohannis la finalul rundei de consultări.