Iohannis face de 3 lei revoluția fiscală a PSD-ALDE: „Am luat-o pe arătură”
Trecând în revistă măsurile fiscale anunțate de executivul susținut de PSD și ALDE, precum și rezultatele economice din ultima perioadă, Klaus Iohannis a afirmat că „am luat-o pe arătură” în privința comportamentului fiscal, iar clamata revoluție fiscală promisă de actuala putere nu creează decât bulversare și nu aduce nimic românilor.
Vorbind despre transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, șeful statului a precizat a făcut un calcul pornind de la salariu mediu brut care în prezent este de 3.329 de lei brut, respectiv 2.235 de lei net, aplicând normele anunțate de Guvern, iar rezultatul a fost că un român cu acest venit nu va câștiga în plus decât 3 lei.
„E caraghios. De ce e nevoie de această mega-țopăială fiscală.? (…) Solicit coaliției aflate la guvernare, PSD și ALDE, să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere, incertitudine și, în definitiv, nu ajută pe nimeni, Iar, în legătură cu măsurile economice propuse, recomand prudență la nivelul deciziei politice și guvernamentale, fiindcă nu îmi doresc și nimeni nu îți dorește o politică de azi pe mâine. România are nevoie de o politică care rezolvă problemele nu astăzi și poimâine apar mai grave, ci are nevoie de o politică care rezolvă problemele românilor pentru un viitor previzibil, deci o politică sustenabilă, cum se spune în limbajul de specialitate. De aceea, avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să aibă grijă și să judece clar, la rece, ca să nu bage România și pe români într-o aventură economică fiscală, cu final trist.„, a spus Iohannis.
Șeful statului a amintit că atunci când a învestit Guvernul, a avut „o solicitare simplă: să termine cu această țopăială fiscală”, însă acest lucru nu s-a întâmplat. El a amintit că nivelul investițiilor este foarte redus, colectarea a ajuns la un minim istoric, veniturile fiscale scăzând deși economia crește.
„Avem un adevărat paradox: o creștere record a PIB și o creștere record a datoriei. (…) În privința cadrului fiscal bugetar, există multiple preocupări, avertismente, discuții și acțiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeană a declașat procedura de deviație semnificativă în privința deficitului bugetar. În privința comportamentului fiscal am luat-o pe arătură”, a comentat el.
Cele mai importante declarații ale președintelui:
– Acum câteva luni de zile când am învestit acest guvern am avut o solicitare simplă: să termine cu această țopăială fiscală. nu s-a întâmplat așa ceva.
Lipsa investițiilor e un semnal foarte îngrijorător și nu vorbesc doar de investițiile în ecomonia privată.
-Economia crește, iar veniturile fiscale scad.
-Colectarea a ajuns la un minim istoric. 25% este extrem de puțin și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze. Avem un adevărat paradox: o creștere record a PIB și o creștere record a datoriei.
– În privința cadrului fiscal bugetar, există multiple preocupări, avertismente, discuții și acțiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeană a declașat procedura de deviație semnificativă în privința deficitului bugetar. În privința comportamentului fiscal am luat-o pe arătură.
-Guvernul a anunțat un pachet de măsuri fiscale. Acest pachet nu este clamata revoluție fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală. Se propune trecerea CAS și reducerea impozitului pe venit. La prima vedere pare interesant. La o analiză, se pare că aceste măsuri complică problemele. Coaliția PSD-ALDE spune că transferă CAS la angajat, dar vine cu acea nouă taxă de solidaritate, care rămâne la angajator.
– Pentru oameni ce iese de aici? Problema care apare și întrebarea pe care și-o pune orice român. Mare, bulversare mare.
– Nimic nu se schimbă nimic. Am făcut un calcul pe salariul mediu brut 3329 de lei. La un total cost al angajatorului de 4086 de lei, salariatul câștigă în plus 3 lei. Marea revoluție fiscală făcută de PSD-ALDE aduce unui om care câștigă acum 2235 lei 3 lei în plus. E caraghios.
-De ce e nevoie de această mega-țopăială fiscală.?
-Solicit Coaliție aflate la Guvernare să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la acest tip de politică fiscală care genereaza neîncredere. Recomand prudență la nivelul deciziei politice.
– Avertizez decidenții politici să aibă grijă și să judece la rece, ca să nu-i bage pe români într-o aventură cu final trist.
Despre legile justiției
– Mă refer la procedură. S-a reușit cu rezultate remarcabil de negative să demonstreze că se poate mai neclar. Niciodată nu am avut o astfel de procedură viciată de legiferare. Ministrul se duce în parlament, își dă fizic proiectele din mână, parlamentari din coalițiile le prezintă ca și cum le-ar fi creat acasă.
– Cu siguranță, unele prevederi sunt bune, oportune și necesare. Însă de la a corecta legislația, până la a o ciopârți este cale lungă.
Despre abuzul în serviciu
-Aud tot felul de teorii în spațiul public și mă tem de ciopârțiri ale legislației în vigoare. Nu cred că trebuie să existe un prag valoric.
Despre Tăriceanu
–E puțin obsedat, iar persoane obsedate nu fac bine politicii.
– Inspecția Judiciară, ca opine a persoanei Klaus Iohannis, Inspecția trebuie să rămână la CSM. Argumentele că oamenii nu s-ar înțelege acolo sunt detalii care se pot remedia foarte ușor. Principiul este ancorat în Constituție.
-Prezumția de nevinovăție funcționează pentru orice persoană. Se folosește în aplicarea justiției, nu în aplicarea politicii. În politică nu există așa ceva. În politică, există promisiuni electorale, integritate, așteptări. Ca un politician să fie credibil, trebuie să fie credibil. Dacă nu, nu are ce căuta în politică.
Despre șeful SIE
– Am de gând să fac o propunere, nu am orizont de timp
Despre refendumul pe justiție
– Sunt dispus să folosesc toate părghiile pentru a interveni în acest proces în apărarea independenței justiției.
Despre remaniere
– Cred că Tudose își dorește în continuare o echipă performantă.