Prima pagină » Știri politice » Iohannis: Guvernele viitoare trebuie să își bazeze programele pe proiectul de țară

Iohannis: Guvernele viitoare trebuie să își bazeze programele pe proiectul de țară

Iohannis: Guvernele viitoare trebuie să își bazeze programele pe proiectul de țară
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, în deschiderea primei reuniuni a Comisiei prezidențiale pentru Proiectul de țară, că acesta va fi finalizat peste un an, subliniind că toate guvernele viitoare trebuie să-și bazeze programele pe acest document. Potrivit șefului statului, proiectul de țară nu va fi valabil pe patru ani, ci ''este un angajament pe termen lung''.

Klaus Iohannis a declarat că  versiunea ”primară” a Proiectului de țară va fi redactată în aproximativ jumătate de an, fiind urmată de ”o largă consultare publică și consensualizare politică”, ceea ce înseamnă că întregul proces va fi finalizat în aproximativ un an. Potrivit președintelui, Proiectul de țară „va fi un document strategic scurt, clar și ușor de înțeles”, care „va stabili liniile generale de dezvoltare ale României”.

”Tranformarea României trebuie să treacă mai departe.(…) Eu doresc ca la finalul acestui proces să avem un document strategic care ne dă răspunsul la întrebări importante: ce ne definește, cu ce ne idetificăm în lume, în Europa? (…) Acest proiect de țară trebuie să fie un lucru bine făcut și să ducă la o Românie a lucrului bine făcut”, a mai spus șeful statului.

În acest context, Iohannis a mai explicat că momentul ales pentru proiectul de țară este foarte important, întrucât se conjugă trei procese – posttranziția, postaderarea și postcriza cu procesul de relexie în care se află Uniunea Europeană. În același timp, șeful statului a atras atenția că încă suntem în faza în care statul român se crede deasupra cetățeanului.

”În mod paradoxal și cetățeanul crede că statul îl patronează. Această stare de lucruri nu trebuie să rămână așa, statul trebuie să existe pentru cetățean și nu invers. Trebuie să avem curajul să îndreptăm lucrurile, trebuie să promovăm o relație corectă, egală – și fiscal, și administrativ, și în domeniul serviciilor publice”, a mai spus Iohannis.

„După ce vom avea prima formă a acestui proiect de țară va fi pus în dezbatere publică (…) Înafară de partea de elaborare vom avea partea de consultare în societatea civilă cu parteneri instituționali. Deci o consultare largă și, în final, vom avea o consultare și asumare politică”, a adăugat Iohannis.

Întrebat de aderarea României la zona euro, Iohannis a precizat că „este un deziderat”, însă a precizat că „e foarte bine ca acest lucru să fie discutat în comisie”. În viziunea șefului statului, „până acum abordarea față de zona euro a fost câteodată poate heirupistă”.

„Acest lucru nu poate să reprezinte un scop în sine, poate să fie doar o etapă în parcursul nostru care ne va duce la o prosperitate generalizată”, a mai spus Iohannis.

Comisia prezidențială pentru proiectul de țară a fost constituită în luna septembrie, o parte dintre membrii ei fiind contestați de voci din societatea civilă.

Autor

Citește și