Iohannis îi cere lui Cioloș să-i sprijine „mai concret” pe oameni în ceea ce privește consolidarea imobilelor
Întrebat de cutremurul produs sâmbătă dimineață, șeful statului a declarat, la Sibiu, că nu a simțit nimic și că partea pozitivă este că nu s-a întâmplat nimic grav. În acest context, Iohannis a îndemnat Guvernul să găsească metode pentru a-i ajuta concret pe românii care vor să-și consolideze imobilele a căror structură ar putea fi afectat de un seism de proporții.
„Ö§Este foarte important să facă pași puțini mai concreți în direcția consolidării acestor clădiri. Există și bulina roșie, există și o discuție în spațiul public destul de serioasă, dar cred că Guvernul trebuie să găsească metode pentru a pune ceva mai concret în aplicare și pentru a-i sprijini pe oameni să-și consolideze imobilele. Este absolut necesar”, a declarat Iohannis.
Șeful statului a vorbit și despre ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), anunțată pentru marți, arătând că „nu sunt lucruri senzaționale”.
„Asta o să dăm publicității, mâine, dar sunt lucruri absolut uzuale. Este ședința aferentă Trimestrului III, nu sunt lucruri senzaționale”, a precizat Iohannis.
Seismul cu magnitudinea de 5,3 pe scara Richter, produs sâmbătă dimineață, în zona seismică Vrancea, nu a făcut pagube, magnitudinea fiind una moderată, a declarat Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), pentru Mediafax.
„Cutremurul s-a produs la ora 2.11, a avut o magnitudine de 5,3, adâncimea a fost de 91,6 kilometri, situat în zona seismogenă Vrancea, cutremure intermediare. Cutremurul nu a produs pagube, este considerat un cutremur de o magnitudine moderată, a fot resimțit la nivelul întregii zone estice și sud-estice a României, inclusiv a ajuns până la Chișinău și Cernăuți precum și în sud, în Bulgaria, în zona Varna-Burgas. A existat o singură replică de 2,7, la ora 2.48”, a declarat Mihai Diaconescu.
Magnitudinea cutremurului care a avut loc, sâmbătă dimineață, în zona Vrancea, a fost revizuită la 5,3, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, după ce estimarea inițială fusese de 6 și apoi de 5,6.