Iohannis îi transmite lui Dragnea că nu îl va pune premier. „Nu am renunțat la criteriile de integritate. Mâine încep consultările la Cotroceni”. LIVE
Întrebat dacă poziția sa se va schimba în cazul în care legea care interzice ca din guvern să facă parte cei care au condamnări penale, șeful statului a sugerat că, și în condițiile în care aceasta se va schimba, poziția sa rămâne aceeași. „Nu am condiționat de nicio lege. Legea e în vigoare din 2001 și dacă legea va rămâne sau nu depinde de parlament sau Curtea Constituțională”, a spus șeful statului.
Cât privește scenariul dizolvării parlamentului sau al suspendării președintelui dacă nu se ajuge la o înțelegere privind noul premier, Iohannis a comentat: „Cred că toată lumea se va calma, va ateriza pe picioarele pe pământ pentru a forma noul guvern”.
Președintele a spus, că după consultările de mâine anunțate la Cotroceni, noul parlament va fi convocat săptămâna viitoare, dacă rezultatele finale ale alegerilor parlamentare vor fi date până la finalul acestei săptămâni.
Marți, Klaus Iohannis le-a trimis președinților de partid o scrisoare prin care îi invită miercuri la consultări la Cotroceni. La ora 10:00 este așteptată la discuții delegația PSD, urmată de PNL, la 11:00, USR, la 12:00, ALDE, la ora 13:00. Începând cu ora 16:00 se vor întâlni cu șeful statului cei de la UDMR, de la 17:00 – reprezentanții PMP, iar de la 18:00 sunt așteptați cei de la grupul minorităților naționale. Fiecare partid poate trimite la consultări o delegație formată din cel mult 5 persoane.
Cum în Constituție nu este prevăzută vreo restricție, iar Liviu Dragnea nu a fost condamnat la vreo pedeapsă complementară privind interzicerea unor drepturi, pesediștii iau în calcul găsirea unei soluții la Curtea Constituțională, unde ar putea avea o majoritate la limită, considerând că este excesiv să interzici să fie premier, în condițiile în care legea îi permite să fie parlamentar. Varianta luată în discuție ar sesizarea CCR fie în privința unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Președinție, situație la care s-a apelat și atunci când USL voia să-l impună pe Klaus Iohannis premier, fie cu ajutorul Avocatului Poporului.
De altfel, faptul că legea îl limitează nu este un impediment, în condițiile în care restricția nu e prevăzută de Constituție, a fost mesajul sugerat de Liviu Dragnea, în discursul susținut imediat după închiderea urnelor duminică seară, când exit-poll-urile dădeau PSD câștigătorul categoric al alegerilor, la un pas de a face singur majoritatea.
”Respect în primul rând și voi ține cont de votul românilor de astăzi, Constituția României și programul de guvernare”, a spus Dragnea. Întrebat de legea care îi interzice să fie premier, șeful PSD a răspuns: „Dacă analizați cu atenție ce am spus mai devreme, o să găsiți răspunsul. Eu nu am de gând să-mi bat joc de votul de astăzi. Nici nu am de gând să fac aceste voturi cadou cuiva, unor persoane sau instituții, nici nu am de gând să le tratez cu indiferență. Este un vot care ne încarcă pe toți, incusiv pe mine – care am condus și campania, și partidul – cu o uriașă responsabilitate. Eu nu mă joc cu votul de astăzi”.
Cele mai importante declarații ale președintelui:
– Alegerile s-au terminat cu bine și în principiu rezultatele se cunosc destul de bine.
– Primul lucru referitor la organizare: alegerile au decurs în liniște, fără incidente notabile și vreau să mulțumesc celor implicați în organizarea alegerilor.
– Rata de participare care a fost aprox 39.45%. O consider mică dar se încadrează în participarea pe care am avut-o și altă dată. Eu mi-am dorit să avem o participare mai bună. Cei care au avut un cuvânt de spus l-au spus.
-Așteptăm rezultatele finale. Se pare că vor veni în cursul acestei săptămâni, după ce se rezolvă contestațiile.
– Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor, vreau să se știe că mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele intrate în parlament.
– dacă până la sfârșitul săptămânii avem rezultatele, e posibil ca săptămâna viitoare să convoc noul parlament.
Dragnea premier?
– Sunt două lucruri: mâine am prima rundă de consultări și vom vedea cum dorește fiecare să-și susțină agenda. Criteriile de integritate rămân în picioare, le-am anunțat înainte de alegeri.
– Nu am condiționat de nicio lege. Legea e in vigoare din 2001 și dacă legea va rămâne sau nu depinde de parlament sau Curtea Constituțională.
-Cred că toată lumea se va calma, va ateriza pe picioarele pe pământ.
– Responsabilitatea mea e să găsesc cea mai bună soluție după alegeri pentru un guvern
Este prima ieșire a președintelui Klaus Iohannis după alegerile parlamentare de duminică.
PSD a primit peste 45% din voturi atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central marți dimineața, după centralizarea rezultatelor din 99,82% din secții.
La Camera Deputaților PSD a obținut 45,5% (respectiv 3,200.502 voturi, urmat de PNL, cu 20,04% ( 1.409.764 de voturi) și de USR cu 8,83% ( 621.083 voturi). Potrivit centralizării BEC, au mai trecut pragul electoral UDMR, 6,19% (435.922 voturi), ALDE – 5,62% (395.636 voturi) și PMP – 5,34% ( 375.689 voturi)
La Senat PSD a obținut 45,71% ( 3,217.488 votyuri), PNL 20,42% ( 1437.520 voturi) și USR – 8,88% (625.321 voturi). Au mai trecut pragul electoral UDMR – 6,25%, ALDE 6% și PMP – 5,64%.
Vicepreședintele AEP Marian Muhuleț a precizat că datele anunțate sunt urmare a centralizării rezultatelor din 99,82% din secții și că mai sunt de centralizat rezultatele din 33 de secții din străinătate și din București.
El a mai precizat că membrii BEC vor discuta în ședința de marți o contestație depusă de un competitor electoral, dar că termenul de depunere a contestațiilor expiră marți seara, la ora 24.00 și că următoarea ședință va fi dedicată anunțării atribuirii mandatelor de parlamentari.