Iohannis îi transmite lui Dragnea că nu va numi alt premier dacă Grindeanu nu demisionează sau nu e dat jos cu moțiunea de cenzură

Publicat: 15 06. 2017, 11:28
Actualizat: 15 06. 2017, 11:33

Klaus Iohannis a primit scrisoarea semnată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu în care cei doi lideri ai coaliției îl informează că au retras sprijinul politic al Guvernului Grindeanu și vor declanșarea procedurilor pentru numirea unui alt premier. 

„Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic. Președintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis. 

Răspunsul venit de la Cotroceni nu este cel dorit de PSD și ALDE. Șeful statului a explicat, prin vocea purtătorului de cuvânt, că, potrivit Constituției, nu poate face nimic. 

Articolul 106 din legea fundamentală prevede că „funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege”.  „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului ministru, până la formarea noului Guvern”, se arată în art. 107, alin. 3, din Legea Fundamentală.

„Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție. Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală”, a precizat purtătorul de cuvânt al președintelui. 

Iohannis a cerut liderilor PSD și ALDE „ soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică”.

„Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în cadrul acestei proceduri”, a mai comentat purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale. 

Gândul a semnalat miercuri seară că este imposibilă din punct de vedere legal condiția pusă de Sorin Grindeanu pentru a demisiona, respectiv desemnarea unui alt premier al PSD, în condițiile în care postul nu este oficial vacant.