Iohannis îl cheamă pe Grindeanu la Cotroceni. „Există îngrijorări privind bugetul pe 2017″

Publicat: 09 01. 2017, 20:47

Primul ministru Sorin Grindeanu a fost convocat miercuri după amiază la Palatul Cotroceni, întrevedere în cadrul căreia șeful statului vrea să afle „direct” de la premier, într-o „întâlnire clarificatoare”, ce planuri are Executivul cu privire la bugetul pe anul acesta, întrucât Iohannis s-a declarat „foarte îngrijorat” cu privire la măsurile promise de actualul Cabinet.

„Președintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire clarificatoare cu primul ministru Sorin Grindeanu miercuri după amiază. Șeful statului vrea să afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului cu privire la bugetul pe 2017. Este o discuție necesară, în contextul în care există foarte multe îngrijorări cu privire la sustenabilitatea acestor măsuri și la efectele pe care acestea le-ar putea avea”, a transmis purtătorul de cuvânt al președinției, Mădălina Pușcalău.  

Întrebată în urma căror discuții sau analize au fost formulate aceste preocupări, aceasta a răspuns că subiectele discutate în spațiul public în ultima perioadă sunt cunoscute tuturor, începând de la cetățenii de rând, până la administrația prezidențială, acolo unde există studii și analize bine fundamentate. 

„Nu este străin de nimeni ce se discută în spațiul public în ultima perioadă și cu siguranță știți că la nivelul administrației prezidențiale există analize serioase, dar și ca cetățean de rând există aceste îngrijorări bazate pe cifre, date, îngrijorări care au ajuns până la nivelul administrației prezidențiale”, a completat Mădălina Pușcalău, care a adăugat și că nu poate nici să confirme, nici să infirme faptul că ar fi existat discuții cu reprezentanți ai BNR. 
 
„Îngrijorările” președintelui Klaus Iohannis vin în contextul în care Executivul a aprobat în ședința de vineri primele măsuri dintr-o lungă serie de promisiuni făcute în campania electorală, care vizează creșterea veniturilor unor categorii de români. Este vorba creșterea salariului minim la 1.450 lei; majorarea cu 20% a salariului din administrația locală; majorarea cu 50% a veniturilor actorilor și a altor categorii de artiști; introducerea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenți; creșterea punctului de pensie la 1.000 lei; creșterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei; creșterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei; reducerea impozitului la 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderile care sunt sub plafonul de 500.000 euro.
 
Dragnea a găsit o „gaură” de 10 miliarde de lei în bugetul pe 2017 și a cerut comisie de anchetă pentru Guvernul Cioloș
 
După ce a declarat duminică seară că Dacian Cioloș și Anca Dragu trebuie să dea explicații pentru „gaura de 10 miliarde” din buget pe care PSD susține că a găsit-o și pentru care Dragnea a solicitat comisie de anchetă, președintele PSD a anunțat luni că ancheta va fi condusă, de fapt, de comisiile de buget finanțe ale Parlamentului, întrucât, în primul caz, „procedura e de durată”.
 
„Mâine vom avea un Birou Permanent Reunit pentru a repartiza la comisiile de buget acele ordonanțe de rectificare bugetară din 2016, pentru că, până astăzi, nu fuseseră repartizate la comisiile de specialitate și o să le cerem, înainte de a întocmi raportul, să se consemneze o comisie de anchetă și să facă o anchetă asupra veridicității datelor care au stat la baza celor două rectificări pozitive”, a declarat Liviu Dragnea, luni, la Parlament.
 
Referindu-se la postarea de pe Facebook a premierului Dacian Cioloș, cu privire la „gaura de 10 miliarde” din buget, Dragnea a afirmat că îi dă dreptate fostului premier cu privire la faptul că „se poate vorbi de o gaură când sunt venituri mai mici”.
 
„Am văzut o postare pe Facebook a cuiva care făcea referire la cifre. Îi dau dreptate domnului că se poate vorbi de o gaură când sunt venituri mai mici. Despre asta vorbim. Veniturile erau estimate pe final de an la 231 milioane lei, la sfârșitul anului veniturile au fost de 221,1 miliarde lei”, a spus Dragnea.
 
„Problema serioasă la care comisiile de buget finanțe trebuie să găsească răspunsul, audiindu-i pe cei care au fost pe circuit e cum s-a putut ca în august și noiembrie, în condițiile în care se vedea că veniturile erau mai mici, să facă rectificare pozitivă. În august s-a făcut o rectificare pozitivă în plus cu 4,4 miliarde lei, adică au spus că panâ la finele anului veniturile vor fi de 235,4 miliarde lei, iar în condițiile în care la 30 septembrie, erau deja informații esențiale că veniturile sunt mai mici cu 9,5 miliarde lei, în noiembrie au mai făcut o rectificare pozitivă, astfel că au ajuns la 235,4 miliarde lei.
 
Pentru a se realiza o rectificare pozitivă, ANAF-ul, Ministerul de Finanțe, probabil Ministerul Fondurilor Europene și Consiliul Fiscal fac analize și arată sursele care pot sta la baza (n.r – fundamentării pozitive). Toate acestea trebuie să le explice la comisiile de buget finanțe la ce s-au referit când au mințit”, a mai detaliat Dragnea.
 
În acest context, Dragnea a precizat că „nu se pune problema” ca programul de guvernare al PSD-ALDE să fie afectat de „această situație”. 
 
„Asta nu înseamnă că am decis să acoperim neregulile (…) Adevărul trebuie spus până la capăt. Asta e rațiunea pentru care am făcut acest anunț (…) Trebuie să explice de ce nu s-au făcut veniturile. Dacă în 23 noiembrie, tu ca Guvern spui că peste o lună veniturile vor fi mai mari, adică 235,4 miliarde lei și sunt mai mici decât ai spus, cu asta nu se poate juca”, a mai spus Dragnea. 
 
Întrebat pe ce venituri ca surse de finanțare a calculat promisiunile din campania electorală, Dragnea a răspuns că Ministerul de Finanțe va anunța, în zilele următoare, care vor fi veniturile pentru 2017.
 
„O să vă spună Ministerul de Finanțe care vor fi veniturile, poate mai mari decât cele anunțate în campanie. O să vă prezentăm zilele următoare care vor fi veniturile pentru 2017și care vor acoperi toate programele noastre. Asta vă garantez. Chiar dacă încercați să mutați subiectul pe altă temă, asta nu merge”, a spus liderul PSD.
 
Liviu Dragnea declara, duminică seara, că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanțe de la ultima rectificare bugetară, el spunând că Dacian Cioloș și Anca Dragu trebuie să dea explicații, nominalizând cinci persoane care ar trebui, în viziunea sa, să dea explicații: premierul, ministrul de Finanțe, ministrul Fondurilor Europene, șeful ANAF și președintele Consiliului Fiscal.
 
Fostul prim ministru, Dacian Cioloș, a reacționat la spusele lui Liviu Dragnea printr-o postare pe Facebook, afirmând că PSD își acoperă nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă.
 
„Confruntat probabil cu câteva cifre și realități ale economiei românești pe care eu le tot spun de câteva luni, conștient că nu știe pe unde să scoată cămașa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie și anunță că ar fi găsit, citez, «o gaură de zece miliarde în buget». Pentru orice om cu minime cunoștințe economice, o astfel de «gaură» ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decat cele prognozate și, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar – ceea ce nu este cazul. Această «gaură» NU există”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.