Prima pagină » Știri politice » Iohannis îl pune în gardă pe Dragnea. „Un PSD dornic să acapareze toate instituțiile statului e un scenariu prost”. Planul B al președintelui

Iohannis îl pune în gardă pe Dragnea. „Un PSD dornic să acapareze toate instituțiile statului e un scenariu prost”. Planul B al președintelui

Iohannis îl pune în gardă pe Dragnea. „Un PSD dornic să acapareze toate instituțiile statului e un scenariu prost
Președintele Klaus Iohannis a făcut un apel, miercuri, ca Parlamentul să colaboreze și cu alte instituții când modifică legislația din domeniul securității naționale,afirmând că "scenariul prost" ar fi ca "un PSD dornic să acapareze toate instituțiile statului să forțeze schimbări" în acest domeniu.

Președintele Klaus Iohannis a susținut că este evident că securitatea națională este o temă atât de important încât ea nu poate fi ocupată de o singură instituție, precizând că și în Constituție toate instituțiile mari au un rol în asigurarea securității naționale, începând de la președinte, la CSAT, la Parlament, la Guvern și binențeles la entitățuile de specialitate – armată, servicii.

„În acest sens, cred că este important să înțelegem că orice demers făcut de vreuna dintre aceste părți pentru a schimba sau a îmbunătăți cadrul general are nevoie de colaborarea tuturor celorlalți. În acest context, sigur, teoretic, sunt imaginabile două scenarii. Un scenariu ar fi ca un PSD dornic să ocupe toate instituțiile statului, să le acapareze, să forțeze schimbări ale legislației în domeniul securității naționale, în sensul unui control politic, fără să colaboreze cu Președinția, fără să colaboreze cu CSAT, fără să colaboreze cu armata, cu serviciile. Acesta este un scenariu prost”, a declarat președintele Iohannis.

Șeful statului a prezentat și cel de-al doilea scenariuu.

„O coaliție responsabilă, care înțelege nevoia modernizării legislației în dmeniul securității naționale, se apucă să lucreze pe aceste teme foarte importante, colaborează cu președintele, cu Președinția, cu CSAT, colaborează inclusiv cu reprezentanții serviciilor vizate și, în final, se obține ceea ce ne dorim cu toții – o legislație modernizată, o legislație europeană, o legislație care într-adevăr conduce la un cadru care permite o securitate națională modernă, care permite să spunem cetățeanului – da, statul român este capabil și are toate instrumentele și legislația aferentă pentru a vă apăra așa cum vă doriți cu toții. Acesta este scenariul pe care mi-l doresc și am speranța că acest al doilea scenariu de colaborare va deveni realitate”, a exemplificat Iohannis.

El a precizat că, până în prezent, Administrația Prezidențială nu a fost contactată pentru a colabora cu comisia specială care va fi înființată, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului.

„Până acum nu a fost nimeni contactat, dar bănuiesc că după ce se înființează comisia specială, se vor apuca să își noteze care sunt partenerii importanți în această discuție.

Întrebat dacă ar fi de acord cu scoaterea serviciilor de sub autoritatea președintelui și a CSAT, Klaus Iohannis a spus: „Nu aș fi de acord cu așa ceva!”, a menționat Klaus Iohannis.