Înainte de a pleca, pentru două zile, la Berlin, în prima vizită oficială de la preluarea mandatului, președintele Klaus Iohannis a sugerat, la aeroport, că o relație întărită cu Germania va fi o prioritate în politica sa externă.
„Relațiile de cooperare cu Germania au pentru noi o importanță strategică. Aprofundarea acestei cooperări și a dialogului cu Berlinul și extinderea domeniilor de colaborare constituie o prioritate”, a spus el, arătând că se va întâlni mâine cu președintele Joachim Gauck, cu Angela Merkel, cu președintele Bundestagului, Norbert Lammert, dar și cu românii din diaspora.
Intențiile lui Iohannis țin de negocierea unui calendar de aderare a României la Schengen, Germania numărându-se printre opozanții acestui pas în 2012, dar, mai ales, de găsirea unor „puncte comune” în privința poziționării față de problemele de securitate în regiune apărute după izbucnirea conflictului din Ucraina.
„Contăm pe sprijinul german pentru integrarea reală și în profunzime a României în nucleul european. Avem multe puncte comune care ne unesc. România, ca și Germania, este un stat cu un profil comunitar bine conturat, susținător al aprofundării integrării europene și al consolidării Uniunii Europene ca proiect politic. În acest context, vom discuta tematica de actualitate de pe agenda Uniunii Europene. Vom aborda, desigur, inclusiv subiectul perspectivei aderării României la spațiul Schengen și, pe un plan mai general, cel al nevoii consolidării securității Uniunii Europene și a cetățenilor săi. Vom discuta cu siguranță și despre evoluțiile în materie de securitate de pe continentul nostru și, sigur, în mod special, despre situația din Ucraina. De un interes deosebit pentru noi este subiectul perspectivei europene a Republicii Moldova și a țărilor din Balcanii de Vest”, a spus președintele.