Prima pagină » Știri politice » IOHANNIS încalcă Constituția! Un fost membru CSM îi atrage atenția președintelui cu privire la REFUZUL de a lua act de demisia lui Șova și Stănescu

IOHANNIS încalcă Constituția! Un fost membru CSM îi atrage atenția președintelui cu privire la REFUZUL de a lua act de demisia lui Șova și Stănescu

IOHANNIS încalcă Constituția! Un fost membru CSM îi atrage atenția președintelui cu privire la REFUZUL de a lua act de demisia lui Șova și Stănescu
Fostul membru CSM, Adrian Toni Neacșu, transmite că refuzul președintelui de a lua act de demisia miniștrilor Lucian Șova și Paul Stănescu este cea mai clară încălcare a Constituției cu putință, precizând că "avem un nou conflict juridic la CCR cu final așteptat".

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Toni Neacșu, scrie, pe Facebook, că probabil România are cea mai obscură și neclară Constituție din lume, de vreme ce permanent Președintele, Guvernul, dar mai recent și Înalta Curte de Casație și Justiție „trebuie ținute de mână de CCR pentru a o înțelege”.

„În ce privește sesizarea Guvernului, nu înțeleg de ce s-au limitat la a reclama ca fiind neconstituțional doar refuzul numirii noilor miniștri la Transporturi și Dezvoltare. Refuzul Președintelui Iohannis de a lua act de demisia miniștrilor Lucian Șova și Paul Stănescu este cea mai clară încălcare a Constituției cu putință. Ba chiar și a deciziilor CCR, de vreme ce încă din 2007 (Decizia 356) aceasta a decis că Președintele este obligat constituțional să ia act de demisia miniștrilor ca act unilateral și să declare vacant postul. Este adevărat că atunci CCR a decis că o întârziere de 20 de zile de la data demisiei a fost un termen rezonabil însă doar întrucât a existat o motivare temeinică a refuzului. Acum avem evident doar un refuz politic (Guvernul PSD-ALDE e prost)”, a transmis Neacșu.

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii spune că demisia unui ministru devine irevocabilă nu în termen de 15 zile, ci în momentul în care s-a luat act de depunerea ei de către premier.

„Demisia ministrului devine irevocabilă nu în termen de 15 zile ci, astfel cum prevede expres art. 6 din Legea nr. 90/2001, „din momentul în care s-a lua act de depunerea ei” de către Primul ministru. Termenul de 15 zile este unul maxim, pentru situația în care prim ministrul refuză să ia act de demisia unilaterală a unui ministru, ceea ce nu este cazul aici. Astfel fiind, Președintele este în întârziere chiar de la momentul când i s-a cerut să ia act de demisiile miniștrilor (care au avut loc la 22 nov și 26 nov) și nu are dreptul de a aștepta să trecă cele 15 zile prost înțelese”, a completat Adrian Toni Neacșu, care încheie precizând că asta e valabil „dacă nu cumva desigur Guvernul și d-na Dăncilă nu au uitat cumva să ceară Președintelui să ia act de demisia miniștrilor și să declare posturile vacante”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, că a sesizat Curtea Constituțională a României pentru a soluționa „blocajul” pe care l-a creat președintele Klaus Iohannis prin neluarea deciziei de numire a miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării. CCR a stabilit ca până pe 13 decembrie, părțile trebuie să transmită punctele de vedere.

Citește și