Iohannis intervine în scandalul Codurilor penale: Unele modificări sunt necesare, dar e inadmisibil ca altele să fie făcute cu destinație pentru unele persoane

Iohannis intervine în scandalul Codurilor penale: Unele modificări sunt necesare, dar e inadmisibil ca altele să fie făcute cu destinație pentru unele persoane
Publicat: 19/04/2018, 14:19
Actualizat: 19/04/2018, 16:58

„Unele dintre aceste modificări sunt necesare, fiindcă este nevoie de o oarecare modificare a legislației, punere în acord cu decizii ale CCR și, în unele puncte, chiar cu legislația europeană. Aceste propuneri sunt bune și cred că Parlamentul le va prelucra și va introduce aceste chesstiuni. Alte propuneri care au fost făcute, nu vreau să detaliez acum în acest cadru, sunt total inacceptabile și cred că discuția parlamentară va revela care trebuie să rămână în discuție și care trebuie să iasă din discuție. Un principiu însă cred că trebuie să îl înțeleagă toată lumea: este inadmisibil ca unele modificări să fie făcute cu destinație pentru unele persoane care vremelnic ocupă poziții de decizie chiar în Parlament”, a afirmat șeful statului, la Cotroceni unde a avut o întrevedere cup reședintelui Consiliului de Miniștri al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni.

Comisia specială pentru legile justiției a decis, joi, reluarea discuțiilor privind modificarea codurilor penale pentru 2 mai, ora 12.00. Până atunci asociațiile de magistrați vor putea face propuneri privind proiectul de lege.

„Să stabilim ce asociații sesizăm, să dăm termen de două săptămâni ca toți cei care vor să vină la dezbateri să facă propuneri. Termenul să fie 2 mai. Pornind de la toate aceste documente, începând cu data de 2 mai să putem începe o dezbatere pe aceste trei inițiative. Toți cei interesați să poată participa și pe de altă parte să depună amendamente. Eu v-aș propune să spuneți pe cine trebuie să invităm. Să invităm din partea CSM, secția judecători și procurori ÎCCJ, PÎCCJ; Asociația Maistraților, Forumul Judecătorilor care ne-a trimis o solicitare, Coaliția românilor, Uniunea Națională a Barourilor, reprezentanți ai mediului academic. Din punctul meu de vedere, trebuie să fim deschiși. Iar ca mod de lucru, începând cu data de 2 mai să începem dezbaterile în Comisie”, le-a propus Florin Iordache, președintele comisiei, colegilor săi, în ședința de joi a Comisiei.

Florin Iordache a negat joi că vreo modificare adusă Codurilor Penale l-ar viza direct pe liderul PSD, Liviu Dragnea, susținând că aceste pachete de legi sunt făcute pentru întreaga societate.

„Legile nu sunt făcute pentru persoane sau pentru o anumită persoană. Legile, atunci când vor fi promulgate, se aplica întregii societăți. Aceste propuneri care sunt în dezbatere publică se vor modifica fără îndoială, atât la propunerea magistraților, cât și a universităților de drept din cele mai importante orașe”, a declarat Florin Iordache, președintele Comisiei de modificare a legilor Justiției.

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, la Pitești, că nimeni nu îi va da înapoi anii pierduți în procese și a negat vehement ideea că o modificare a Codurilor penale ce urmează să fie dezbătută în Comisia Iordache ar fi cu dedicație.

„Și acum cred că pot să fac, nu știu dacă o să fac. Am auzit și eu că această prevedere este făcută pentru mine. Nu putem să stăm în continuare în această situație în care să ajungem să nu mai luăm în seamă nici măcar deciziile CEDO, care a dat dreptate unui cetățean sloven? Toate deciziile CEDO sunt obligatorii și pentru România, nu numai pentru alte țări. Îmi mai dă cineva anii pierduți, ceea ce am pierdut din cauza acestui proces politic?”, a declarat Liviu Dragnea,a președintele PSD, la Pitești.

Una dintre prevederile cuprinse în propunerile de modificare a codurilor penale prevede că, în cazul în care unul din judecători sau asistent judiciar este împiedicat să semneze motivarea, cauza se repune pe rol pentru a fi soluționată de un alt complet de judecată.

„Dacă vreunul dintre judecători sau asistent judiciar este împiedicat să semneze hotărârea, cauza se repune pe rol în vederea soluționării de un alt complet de judecată. Când împiedicarea privește pe grefier, hotărârea se va semna de grefierul- șef. În toate cazurile se face mențiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea”, se arată la punctul 11 al proiectului de lege privind punerea în acord a prevederilor Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Același proiect prevede că motivarea se redactează de judecătorul sau unul din judecători, atunci când completul este format din mai mulți judecători, care a soluționat procesul. Când în compunerea completului de judecată intră și asistenți judiciari, președintele îl va putea desemna pe unul dintre aceștia să redacteze hotărârea. Totodată, hotărârea se redactează în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunțării urmând ca în cazuri temeinic motivate, acest termen să fie prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori, mai prevede proiectul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Pensionarii născuți în acești ani primesc pensii cu 400 de lei mai mici. Vezi calculul...
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Scenariul negru al unui război cu Rusia. Generalul Bălăceanu: „Am putea pierde cel puțin 30.000...
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
O fetiţă româncă din Marea Britanie a înregistrat două recorduri mondiale pentru lungimea părului ei
Medvedev amenință „țările mici” din NATO cu lovituri nucleare tactice: „Acel stat nu va mai...
Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu la micul-dejun, de fapt. Românii duceau lipsa acestor alimente,...
Cum arăta Gabriela Prisăcariu înainte să devină celebră. Nici că o recunoști! Soţia lui Dani...
ANM anunţă furtuni puternice în Bucureşti. Când va fi lovită Capitala de vremea extremă, cu...
A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
România se pregăteşte de ploile masive din weekend. Coduri emise de ANM şi INHGA. A...
Fenomen EXTREM de rar observat la acceleratorul de la CERN
Ungaria, la ani lumină de România! Budapesta ne-a luat complet fața. Ungurii i-au cucerit pe...
Cel mai bun îngrășământ natural pentru roșii. Ai nevoie doar de două ingrediente ieftine
Un român rătăcit în munți a sunat la 112, dar salvatorii nu se așteptau la...
A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a...
Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Un sunet misterios din adâncul oceanului a fost în sfârșit explicat