Iohannis intervine în scandalul SIPA: „Este interesant cum apar ciorbe reîncălzite în spațiul public la anumite momente politice”
„Este interesant de urmărit cum apar aceste ciorbe reîncălzite în spațiul public, la anumite momente politice și cum, dintr-odată, unii devin amnezici, alții devin tăcuți, alții devin vorbăreți. Nu cred că aceasta este o temă care trebuie să rămână mult în spațiul public și aștept de la domnul ministru al Justiției ca, în mod transparent și tranșant, să clarifice această discuție”, a declarat președintele.
Șeful statului a mai afirmat că tema privind arhivele SIPA „nu a fost tratată cu suficientă atenție și suficientă transparență”, la momentul în care a fost tranșat subiectul și că primul lucru care trebuie stabilit de Ministerul Justiției este dacă arhivele trebuie sau nu desecretizate.
„Am urmărit că în spațiul public tema «SIPA» a redevenit foarte prezentă. Cred că aici avem de a face cu o chestiune care la vremea respectivă nu a fost tratată cu suficientă atenție și, cu certitudine, nu cu suficientă transparență. Această arhivă SIPA a ajuns prin lipsă de informații în spațiul public așa, un fel de mare secret național, ceea ce nu cred că este și cred că Ministerul Justiției, ministrul Justiției trebuie să facă tot ce poate, dar transparent și tranșant, ca să clarifice această chestiune. Dacă se poate sau nu secretiza, este prima chestiune care trebuie lămurită. Trebuie lămurit, Ministerul Justiției trebuie să lămurească ce conține ceastă arhivă, dacă într-adevăr au fost scurgeri, n-au fost scurgeri și așa mai departe”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
De asemenea, președintele a spus că a cerut deja un punct de vedere din partea CSAT în legătură cu arhivele SIPA, însă a subliniat faptul că CSAT are un domeniu bine stabilit de care se ocupă și nu ar trebui „folosit ca un panaceu universal”.
„Am solicitat și colegilor tehnicieni din CSAT un punct de vedere, să vedem dacă CSAT are ce discuta în această chestiune sau nu și, oricum ar fi, trebuie clarificată. (…) CSAT-ul, la noi în țară, este folosit așa, pe post de panaceu universal, ceea ce nu este. CSAT are un domeniu de care se ocupă, care este securitatea națională. Nu pot să vă spun așa, pe nepusă masă, dacă s-a trimis un raport, dar se poate verifica această chestiune. Oricum, a fost și este un serviciu cu aceste atribuții la Ministerul Justiției, de aceea am spus că de acolo trebuie să vină clarificările. Să nu se aștepte cineva că în CSAT ne adunăm cu toții și dezbatem filă cu filă. Ministerul Justiției trebuie să vină cu o clarificare și dacă Ministerul Jusției consideră că trebuie să primească un aviz sau o opinie CSAT, atunci se va adresa CSAT-ului. Nu are rost să discutăm ce a fost acum șapte ani sau zece ani sau când s-a desființat SIPA și vara s-a înființat sub altă denumitre”, a mai declarat președintele.
Iohannis a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu a discutat cu ministrul Justiției Tudorel Toader despre arhivele SIPA. În fapt, Toader, a declarat joi că în acest moment se documentează privind instoricul constituirii arhivei SIPA, el menționând că nu știe ce se află în arhivă dar că, dacă aceasta va conține secrete de stat, nu le va putea desecretiza el. Pe același subiect, premierul Sorin Grindeanu a declarat că susține desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuții cu ministrul Justiției pe această temă.
La rândul său, Sorin Grindeanu, premierul României, a declarat că susține desecretizarea arhivei SIPA, precizând că a avut discuții cu ministrul Justiției pe această temă. Arhiva SIPA a fost readusă în atenția opiniei publice de Dan Andronic, acesta susținând că au fost copiate documente.