Prima pagină » Știri politice » Iohannis l-a anunțat pe Grindeanu prin SMS că e premier. Numele miniștrilor din ciorna guvernului PSD. UPDATE

Iohannis l-a anunțat pe Grindeanu prin SMS că e premier. Numele miniștrilor din ciorna guvernului PSD. UPDATE

Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că a fost anunțat de președintele Klaus Iohannis printr-un sms că a fost desemnat în funcția de prim-ministru. Grindeanu a mărturisit că nu avea în agendă numărul șefului statului și că abia după ce l-a sunat pe Liviu Dragnea, pentru a verifica "dacă acela e numărul domnului președinte", i-a răspuns mulțumindu-i pentru "încrederea acordată". "Așa spunea: "Succes, Klaus Iohannis"", a ținut să precizeze Grindeanu. În cadrul aceleiași conferințe de presă, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că dacă Iohannis nu anunța, vineri, desemnarea lui Grindeanu, coaliția PSD-ALDE ar fi demarat procedura de suspendare a șefului statului. "La 11:00 stabilisem să ne întâlnim să declanșăm procedurile constituționale (n.r - pentru suspendare). Convocam pentru data de 3 ianuarie sesiunea extraordinară a Parlamentului. Acum o convocăm pentru a declanșa procedurile de instalare a guvernului", a precizat Dragnea. Potrivit calendarului anunțat de liderul PSD, votul de învestitură al noului Cabinet ar urma să fie dat pe 4 ianuarie, iar, în aceeași zi, de la ora 19:00, ar putea avea loc și ceremonia de depunere a jurământului la Palatul Cotroceni, dacă președintele Klaus Iohannis va accepta data propusă de coaliția PSD-ALDE. La scurt timp după, purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat că șeful statului este "de principiu" de acord ca noul guvern să depună jurământul în data de 4 ianuarie.

La aproape trei săptămâni de la alegeri, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Sorin Grindeanu, pe care l-a anunțat prin SMS de decizie cu 20 de minute înainte de a face public decretul. Surpriza a fost mare pentru noul premier, mai ales că nu avea numărul de telefon al șefului statului și se temea de o glumă proastă a vreunui coleg. „Nu avem numărul dânsului, l-am sunat pe domnul Dragnea, să verific dacă acela e numărul domnului președinte. După ce am primit confirmarea, i-am mulțumit domnului președinte pentru încrederea acordată. Era un anunț de succes. Așa spunea: „Succes, Klaus Iohannis””, a declarat Grindeanu, care a ținut să-i mulțumescă în mod repetat lui Liviu Dragnea.

De altfel, acesta din urmă a condus toată conferința de presă, el fiind cel care a prezentat programul până la învestire, programul de guvernare și l-a întrerupt în nenumărate rânduri pe Grindeanu când acesta încerca să răspundă la întrebări. „Singurul care știe acel program de guvernare din scoarță în scoarță sunt eu”, a spus Dragnea, sub privirea aprobatoare a lui Grindeanu.

Premierul desemnat s-a simțit dator să spună că șeful PSD era cel care „merita să fie premier”. „Colaborarea va fi extrem de strânsă, sunt membru PSD și Liviu Dragnea este președintele partidului”, a spus el, precizând că nu pornește de la premisa că va avea un mandat mai scurt de patru ani.

CLICK PENTRU A MĂRI 

De asemenea, Grindeanu a spus că, în ceea ce privește contribuția sa în formarea guvernului, nu se poate vorbi despre „preferințe și prietenii personale”. Întrebat ce miniștri ar urma să facă parte din noul Cabinet, Grindeanu a refuzat să nominalizeze, răspunzând jurnaliștilor că deciziile se vor lua, marți, în cadrul ședinței Comitetului Executiv.

„În cadrul PSD, deciziile se vor lua marți, în Comitetul Executiv. Îmi doresc ca tot ce am spus că vom face să fie pus în aplicare. Eu sunt un om deschis dialogului. Aici nu vorbim de preferințe și de prietenii, ci de responsabilitatea PSD ALDE de a propune oameni politici pe domeniile respective. Fiecare dintre cele două partide am convingerea că vor propune oameni de toată isprava. Vorbim de un Guvern politic. Fiecare dintre propunerile PSD pentru posturile de ministru vor trece prin votul Comitetului Executiv Național”, a detaliat Grindeanu.

Grindeanu a precizat că va demisiona de la șefia Consiliului Județean Timiș după îndeplinirea procedurilor constituționale referitoare la depunerea jurământului ca prim-ministru.

Întrebat care vor fi relațiile sale cu președintele Klaus Iohannis, premierul desemnat a spus că instituțiile sunt bine definite conform legii, „cu delimitarea clară a atribuțiilor” și că el este „un om deschis dialogului, cât lucrurile sunt clar definite și sunt”. În acest context, întrebat de două ori dacă va avea întâlniri săptămânale cu președintele Iohannis, ca premierul în exercițiu, Grindeanu nu a răspuns.

Referindu-se la discuția purtată cu Dacian Cioloș, Grindeanu a precizat că a stabilit cu premierul în exercițiu să aibă o nou discuție în cursul zilei de luni și să stabilească „pașii următori”, informându-l că va fi nevoie să meargă la Timișoara pentru a clarifica nișțe lucruri.

Noul cabinet va avea cel puțin patru ministere noi

Cabinetul Grindeanu va avea cel puțin patru noi ministere, față de Guvernul actual, care devin ministere pline, respectiv Turism, Ape și Păduri, români de pretutindeni și IMM-uri și antreprenoriat, au precizat, vineri, pentru Mediafax, surse politice.

Sursele citate au menționat că structura guvernamentală stabilită de PSD-ALDE pentru Cabinetul Sevill Shhaideh rămâne aceeași și în cazul Cabinetului Grindeanu, dar nu și componența nominală.

„Se va schimba componența. Într-un fel s-ar fi lucrat cu Sevil Shhaideh, în alt fel se va lucra cu Sorin Grindeanu”, au spus sursele citate.

Un exemplu este cel al ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care va fi împărțit în două ministere – cel al Mediului și cel al Apelor și Pădurilor.

\

Cele mai importante declarații ale președintelui PSD:

„Am organizat această conferință de presă așa cum era firesc în urma anunțului venit de la Cotroceni. Așa cum ați văzut, noi am dat dovada de maximă răbdare și înțelepciune.

Am pus deasupra interesul României de a avea o stabilitate politică care ne dă posibilitatea să punem în aplicare programul nostru de guvernare votat.

Am venit cu altă propunere care, după un nr de zile nejustificat de mare, a fost refuzată fără explicații. Și acea propunere fiind refuzată, am avut o nouă discuție în coaliție. Am venit cu o a doua propunere. Nu am înțeles de ce nu a fost desemnat ieri Sorin Grindeanu.

Suntem la 20 de zile de la alegeri și aș vrea sa reiau niște măsuri care nu puteau fi aplicate de la 1 ianuarie. Salariul minim va fi mărit dar de la 1 februarie 2017. Contribuțiile de sănătate pentru pensionari vor mai fi plătite încă o lună (…) Salariile actorilor care sunt prevăzute să creacă cu 50% vor avea aplicată această creștere de la 1 februarie.

Absolut toate măsurile noastre vor fi aplicate în aceste zile, chiar și mâine până în jurul prânzului, vor fi adaptate în așa fel încât tot ce am prevăzut în program să fie acceptat.

Astăzi am stabilit care e calendarul de acțiuni: marți, 3 ianuarie, la 10:30 birouri permanente la fiecare cameră, la ora 12:00 plen la fiecare cameră, ora 14:00, fiecare partid în forul său de conducere va aproba lista cabinetului, la 15:00 întâlnirile cu grupurile reunite PSD-ALDE pentru a avea o prezentare a fiecărui ministru, 16-16:30 depunerea listei cu membrii Guvernului, ora 18:00 consultări cu UDMR și grupul minorităților.

Miercuri, între 8:00 și 14:00 audierea membrilor Guvernului în comisii, între 15:00 și 18:00 prezentarea programului de guvernare și votul de învestitură.

Propunem ca miercuri, ora 19:00, să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului. Vom trimite o scrisoare președintelui României.

La 11:00 stabilisem să ne întâlnim să declanșăm procedurile constituționale (n.r – pentru suspendare). Convocam pentru data de 3 ianuarie sesiunea extraordinară a Parlamentului. Acum o convocăm pentru a declanșa procedurile de instalare a guvernului.

Poate au fost unele interese ale unor companii ca anumite prevederi anunțate de noi care i-ar ajuta pe români să nu intre în vigoare. Poate a fost nevoie de o perioadă până să se accepte realitatea votului din 11 decembrie, poate a fost o încercare de a forma o altă majoritatea, pentru s-a încercat destabilizarea coaliției de guvernare. Totuși sunt 20 de zile.

Numai un Guvern instalat poate proceda la elaborarea proiectului de buget, depunerea lui în Parlament și adoptarea. Guvernul va folosi o minimă perioadă legală în așa fel încât sa avem perioada minimă legală pentru adoptare. El e gata. Scurtăm termenele.

Cu redevențele e o procedură mai complicată. În zilele de după instalarea Guvernului, ei (n.rv – Tăriceanu, Grindeanu) vor veni cu o propunere. Căutăm variante legale pentru a nu amâna cu un an niște măsuri așteptate de toți românii.

Mi-aș dori, nu e cazul de șampanie sau alte lucruri. Oamenii trebuie să meargă repede la Guvern. Salut totuși decizia președintelui de astăzi de a desemna un prim-ministru. Chiar dacă e atât de târziu adoptată și neexplicată această întârziere.

O să fac revelionul acasă și de duminică după-amiază o să începem discuțiile, calendarul e foarte scurt.

Am înțeles acele apropouri subtile legate de programul de guvernare. Singurul care îl știe din scoartă în scoarță sunt eu. Și Sevil Shhaideh a început să se uite în părțile unde nu lucrase și Sorin Grindeanu va face acest lucru, va învăța acest program de guvernare alături de mine și colegii care am lucrat la programul de guvernare”.

Cele mai importante declarații ale copreședintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu:

„Sunt practic 20 de zile de la alegeri, timp care a fost pierdut, în care s-a trecut de la incertitudine la criză. Ne-a fost foarte greu și mie și colegului dl președinte Dragnea să facem față solicitărilor venite în ultimele zile de a demara procedurile de suspendare având în vedere încălcarea Constituției de către președintele Klaus Iohannis.

Nu e o joacă de copil pe semnarea primului-ministru. În zilele următoare, pe baza programului vom demara discuțiile pe structura de guvernare. Obiectivul este punerea în aplicare cât mai rapidă a programului de guvernare. În ianuarie, Guvernul va avea imediat printre sarcini elaborarea proiectului de buget și vom convoca Parlamentul spre sfârșitul lunii.

Coabitarea nu e o opțiune a președintelui, e o obligație dată de rezultatul votului.

Responsabilitatea programului de guvernare ne revine mie și dlui președinte Dragnea. Dl Grindeanu e un premier desemnat, dar nu e o calitate oficială în care să se poată angaja să vorbească. În momentul în care va obține votul Parlamentului, atunci sigur toate aceste angajamente îi vor fi transferate spre punerea în aplicare”.

Cele mai importante declarații ale premierului desemnat, Sorin Grindeanu:

„Când am aflat că sunt oficial desemnat am avut discuții legate de calendar, dacă acest calendar cu acea rezervă de depunerea jurământului va fi respectat, atunci în acea seară la ora 21:00 vom face prima ședință de Guvern.

Mulțumesc tuturor celor care m-au susținut. După ce vom depune programul de guvernare la Parlament și lista de miniștri, vom avea discuții cu UDMR și minoritățile.

Vreau să mă ghidez după două principii, după responsabilitate și modestie. Îmi înțeleg funcția de premier desemnat, Ieri am avut tot felul de informații contradictorii, ca urmare a aceșei discuții informale. Azi-dimineață am primit un sms de la dl președinte Klaus Iohannis, nu avem nr dânsului, l-am sunat pe dl Dragnea, să verific dacă acela e nr domnului președinte. După ce am primit confirmarea, i-am mulțumit dlui președinte pentru încrederea acordată. Era un anunț de succes. Așa spunea: „Succes, Klaus Iohannis”.

Vorbim de un Guvern politic, iar dl președinte Dragnea a anunțat întâlnirile politice pe care coaliția le avea avea marți. În cadrul PSD, deciziile se vor lua marți, în Comitetul Executiv.

Îmi doresc ca tot ce am spus că vom face să fie pus în aplicare. Eu sunt un om deschis dialogului. Aici nu vorbim de preferințe și de prietenii, ci de responsabilitatea PSD ALDE de a propune oameni politici pe domeniile respective. Fiecare dintre cele două partide am convingerea că vor propune oameni de toată isprava. Vorbim de un Guvern politic. Fiecare dintre propunerile PSD pentru posturile de ministru vor trece prin votul Comitetului Executiv Național.

Haideți să clarificăm un lucru. Fiecare dintre noi, dintre membrii CExN și nu numai, și-au dorit ca cel care a condus echipa de lucru pentru programul de guvernare să conducă și Guvernul, în speță dl președinte Dragnea. E un lucru unanim acceptat de către noi. Faptul că dânsul a înțeles să respecte anumite lucruri ne-a pus într-o situație dificilă pentru că e cel care a condus partidul pentru a câștiga alegerile la un procent pe care nu l-am avut niciodată, cel care merita să fie prim-ministru. Urmare a refuzului desemnării doamnei Sevil Shhaideh. Colaborarea dintre mine și dl Dragnea va fi extrem de strânsă.

Explicațiile rămân aceleași: cele legate de programul pe IT. Acest program de guvernare a fost votat de români. Datoria mea și a Guvernului e să ne ținem de el și să implementăm acele măsuri prevăzute în program și votate de români.

Am convenit cu dl premier Cioloș să ne auzim luni și să stabilim pașii următori, eu anunțându-l că e nevoie să merg la Timișoara, să clarific anumite lucruri la CJ Timișoara.

Am răspuns mulțumindu-i dlui președinte după ce am verificat numărul.

La Palatul Victoria voi merge în momentul în care toate procedurile, investirea și de la Palatul Cotroceni, vor fi finalizate. Nu înainte”.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri dimineață, decretul pentru desemnarea lui Sorin Grindeanu pentru a forma noul Executiv, potrivit unui comunicat de presă. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial. Decizia vine la o zi după ce șeful statului a avut o întâlnire la Cotroceni cu premierul propus de PSD.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea lui Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată”, se arată în comunicatul de presă al Președinției.

Sorin Grindeanu a fost propus de PSD după ce Klaus Iohannis a refuzat-o pe Sevil Shhaideh.

Joi, președintele PSD, Liviu Dragnea, l-a amenințat pe Klaus Iohannis cu suspendarea dacă ar refuza și a doua propunere de premier din partea coaliției PSD-ALDE.

Potrivit procedurii, noul premier desemnt are termen 10 zile să vină în Parlament cu lista miniștrilor care trebuie audiați de comisiile de specialitate, iar întregul cabinet trebuie să primească votul de învestitură în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. După această etapă, membrii guvernului sunt numiți prin decret de președinte și depun jurământul în fața acestuia.

Până la această oră, se cunoaște faptul că guvernul propus Legislativului de Grindeanu va fi format exclusiv din miniștri PSD și ALDE, care vor avea o reprezentare proporțională cu numărul de mandate din Parlament. UDMR, cu care PSD-ALDE a încheiat un protocol de colaborare parlamentară, își va păstra posturile de secretari de stat deținute în ministere, potrivit Mediafax.

ALDE va deține trei sau patru ministere, sau, în altă variantă, trei ministere pline și un ministru delegat. Potrivit unor surse, ALDE îi vor reveni ministerele Culturii, Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul.

Din noul Cabinet, care va conține un număr mai mare de ministere decât cel actual, nu vor face parte miniștri care au fost în guvernul Ponta (cu o excepție sau două) intenția fiind de a avea cât mai multe nume noi.

La ora transmiterii acestei știri, numele vehiculate pentru Cabinetul Grindeanu sunt următoarele:

Dezvoltare și Administrație Publică – Sevil Shhaideh/ Lia Vasilescu

Externe – Bogdan Aurescu

Apărare/Comunicații – Georgian Pop

Finanțe/ Fonduri europene – Marius Nica/ Cristian Socol

Interne – Gabriel Vlase/Mihai Fifor

Transporturi – Mihai Fifor

Economie – Mihai Tudose

Sănătate – Florian Popa/ Ionel Sinescu

Cultură – Daniel Barbu

Educație – Sorin Câmpeanu

Mediu – Daniel Constantin

Agricultură – Daniel Botănoiu

Energie – Andrei Gerea

Tineret și sport – Gabriel Petrea

Relația cu Parlamentul – Steluța Cătăniciu/Grațiela Gavrilescu

 

Autor

Citește și