Președintele Klaus Iohannis a criticat, din nou, la bilanțul DNA, decizia guvernului de a modifica prin ordonanță de urgență codurile penale, decizie care a scos sute de mii de oameni în stradă, la cele mai mari proteste de după 1989 încoace.
„Cetățenii României anului 2017 nu mai tolerează minciuna, corupția sau compromisul. Dimpotrivă, acești oameni au așteptări pe măsură de la instituțiile statului, au așteptări ca viața publică să aibă în centrul ei respectarea legii și integritatea. La noi s-a întâmplat un lucru extraordinar, principiile abstracte și valorile fundamentale care stau la baza statului de drept au devenit preocupări concrete pentru cetățeni. Iar când acestea au fost puse în mod brutal în pericol, a existat o reacție civică fără precedent”, a spus Iohannis.
Șeful statului a precizat că adaptarea legislației penale după deciziile CCR trebuie făcută, însă acest lucru are nevoie de o amplă dezbatere în Parlament, cu consultarea specialiștilor în domeniu.
„Ordonanța nr. 13, nefericita Ordonanță 13 din 2017, a fost abrogată, măsurile amenințătoare la adresa luptei anticorupție au fost retrase și sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, îndepărtată. Avem o legislație adesea deficitară, care generează probleme de interpretare. În mod incontestabil, ea trebuie amendată, dar măsuri precum cele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală sau legi de grațiere colectivă au nevoie de o dezbatere amplă în spațiul public, de transparență și responsabilitate în procesul de luare a deciziilor.”, a spus președintele.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, joi, la prezentarea raportului de activitate al DNA, că valoarea sechestrelor puse în anul 2016 este de 667 milioane de euro, menționând că o treime dintre persoanele trimis în judecată au avut funcții de conducere.
Kovesi a precizat că Mai mult de un sfert din inculpații trimiși în judecată de DNA în 2016 sunt acuzați de abuz în serviciu, iar prejudiciul total doar pentru aceste fapte a ajuns, în 2016, la 260 de milioane de euro. Ea a araătat că CCR nu a dezincriminat această faptă și nici nu a declarat-o neconstituțională.
La bilanțul DNA participă și ambasadorul SUA în România, Hans Klemm. De asemenea, la eveniment sunt prezenți și ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, procurorul general al României, Augustin Lazăr și reprezentanții CSM.