Iohannis, la dezbaterea privind eliminarea taxei radio-tv: Parlamentul a considerat că le știe pe toate

Iohannis, la dezbaterea privind eliminarea taxei radio-tv: Parlamentul a considerat că le știe pe toate
Publicat: 10/11/2016, 17:17

Klaus Iohannis a declarat că i s-a părut „o problemă majoră” faptul că „s-a eliminat fără o discuție publică finanțarea de bază pentru televiziunea publică și pentru radioul public, fără a pune altceva în loc”.

„Acea afirmație care s-a vehiculat că, în continuare, televiziunea publică și radioul public vor trăi foarte bine cu bani de la bugetul de stat este o chestiune care, după părerea mea, se poate tehnic și contabil realiza ușor, dar nu sunt foarte convins că asta ne dorim. Și pentru că nu sunt foarte convins, am fost foarte bucuros să particip la această dezbatere. Imediat după ce legea a fost votată în Parlament am primit solicitări de întâlniri și am început să primesc scrisori foarte multe”, a declarat Klaus Iohannis.

În acest sens, șeful statului s-a declarat surprins de faptul că „nici televiziunea publică, nici radioul public nu au fost consultate în acest demers legislativ care îi privește”.

„Mi se pare o abordare ciudată fiindca nu e vorba de două SRL-uri- E vorba, totuși, de televiziunea publică a României și radioul public al României. Am primit scrisori de la organisme internaționale, sindicate, asociații, toți solicitându-mi să nu promulg această lege și, atunci, mi s-a părut o idee foarte bună să particip la această dezbatere”, a adăugat Iohannis.

În viziunea sa, dezbaterea pe tema eliminării taxei radio-tv ar fi trebuit să aibă loc înainte de a vota această inițiativă în Parlament și nu după.

„Dacă Parlamentul a considerat că le știe pe toate și că nu are nevoie de o dezbatere publică, eu am considerat că nu le știu pe toate și am venit bucuros la această dezbatere publică”, a mai precizat șeful statului.

Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat, miercuri, nemulțumit că președintele Iohannis nu l-a invitat la dezbaterea privind oportunitatea eliminării taxei radio-tv și i-a trimis o scrisoare deschisă șefului statului, în acest sens. În cadrul scrisorii, liderul PSD îi „solicită” președintelui să prezinte în cadrul dezbaterii și argumentele PSD de eliminare a taxei radio-tv, susținând că eliminarea celor două taxe va duce la o finanțare „mai consistentă și mai predictibilă” a radioului și televiziunii publice prin includerea în bugetul de stat a unei sume fixe pe cap de locuitor.

Președintele Klaus Iohannis declara, pe 2 noiembrie, că își dorește să organizeze o dezbatere publică cu societatea civilă și jurnaliști privind taxa radio-tv, dacă să fie eliminată sau nu așa cum se prevede în legea propusă de Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

„Legea este în analiză și aicea cred că trebuie să discutăm un pic mai nuanțat. În principiu e bine să se renunțe la unele taxe, este un lucru pe care și eu l-am spus, că avem pru și simplu prea multe taxe. Dar de aici până la o procedură de ultraurgență care nu permite nicio discuție publică, nicio evaluare serioasă, este cale lungă. Despre majoritatea taxelor am putea să discutăm și probabil s-ar găsi soluții să se renunțe la ele”, declara, la acel moment, Iohannis.

Plenul Camerei Deputaților a votat, pe 25 octombrie, în unanimitate, în calitate de cameră decizională, legea lui Dragnea, care prevede tăierea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Deputații au decis și eliminarea taxei radio -TV. Astfel, inițiativa devine legea care a trecut cel mai rapid prin circuitul de avizare legislativă, acesta ajungând la votul final la circa două săptămâni de la depunerea sa în Parlament. Și în Senat inițiativa a trecut pe repede înainte, aceasta fiind adoptată în aceeași zi în care a primit și avizul de la Comisia pentru Buget a Senatului, dar șeful Camerei superioare a Parlamentului a fost de părere că graba cu care s-a acționat nu contravine regulamentului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu