Iohannis lămurește poziția României la summitul NATO de la Varșovia

Iohannis lămurește poziția României la summitul NATO de la Varșovia
Publicat: 01/07/2016, 11:48
Actualizat: 07/06/2018, 04:05

„Ceremonia la care participăm astăzi, de declarare a capacității operaționale inițiale a Comandamentului Diviziei Multinaționale Sud-Est și a capacității operaționale finale a Unității NATO de Integrare a forțelor, are loc în contextul pregătirii Summitului NATO de la Varșovia de săptămâna viitoare. Summitul se va desfășura pe fondul unei dinamici accentuate a mediului de securitate, cu impact asupra statelor membre și Alianței ca întreg. Am asistat, în anul 2015, la amplificarea și multiplicarea provocărilor de securitate la adresa spațiului euroatlantic, în special cel european, situație care continuă și în prezent. Perpetuarea crizei din Siria și a instabilității în regiunea Orientului Mijlociu și Nordului Africii au favorizat extinderea amenințării teroriste relaționate ISIL/Daesh în spațiul european. Pe de altă parte, situația din vecinătatea estică a NATO continuă să fie volatilă, iar procesul de soluționare a dosarului ucrainean se derulează cu dificultate, pe fondul implementării parțiale și deficitare a Acordurilor de la Minsk”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

El a apreciat că summitul NATO de la Varșovia este esențial pentru consolidarea securității și apărării colective, după implementarea Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale, stabilit la Summitul din 2014.

„Poziția României la Summitul NATO din acest an de la Varșovia este în favoarea armonizării intereselor comune de securitate și apărare, în spiritul solidarității și coeziunii Aliate, dar de o manieră echilibrată pe cele două flancuri, estic și sudic, și pe cele două dimensiuni, nordică și sudică, ale Flancului Estic. Ne dorim menținerea regiunii Mării Negre în procesele de reflecție și de luare a deciziilor actuale și viitoare ale Alianței legate de continuarea adaptării NATO pe termen lung. De asemenea, este important ca același echilibru să se reflecte și în demersurile de asistență pentru partenerii NATO din Flancul Estic, respectiv Sudic al Alianței”, a adăugat Iohannis.

Potrivit șefului statului, o astfel de poziție corespunde principiilor „28 pentru 28”, respectiv „abordare de tip 360 de grade”, susținute extins la nivel aliat și reflectate în procesul de adaptare pe termen lung a NATO.

„Ceremonia de astăzi are o semnificație aparte pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare și a prezenței înaintate Aliate pe flancul estic al NATO. Practic, România și-a îndeplinit integral și la termenele stabilite obiectivele asumate, în concordanță cu nivelul de ambiție al Alianței și cu măsurile adoptate în 2014, la Summitul din Marea Britanie, ceea ce demonstrează că suntem un aliat credibil. O dovadă în acest sens este și faptul că am crescut cheltuielile pentru apărare și o vom face în continuare până la atingerea nivelului de 2% din PIB anul viitor. După cum cunoașteți, structurile NATO de comandament din România – Unitatea NATO pentru integrarea forțelor și Comandamentul Multinațional de Divizie – au un rol major în cadrul eforturilor de îmbunătățire a capacității Alianței de a răspunde cu succes provocărilor prezente, dar și viitoare. Ele facilitează dislocarea forțelor Aliate în regiune, în sprijinul apărării colective, prin asigurarea conexiunii vitale între forțele NATO și cele naționale, inclusiv prin planificarea și conducerea de exerciții multinaționale și alte forme de pregătire în comun”, a mai spus președintele României.

În discursul său, Iohannis a amintit și de inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu, reiterând faptul că nu este îndreptat împotriva niciunui stat, având strict rol defensiv, dar constituie o asigurare a apărării României și a Aliaților europeni împotriva unor potențiale amenințări.

„România își asumă în continuare să fie un furnizor de securitate în regiune, un aliat predictibil și un pol de stabilitate la extremitatea estică a spațiului euroatlantic care, din păcate, este supus provocărilor și amenințărilor. Singurele variante viabile de soluționare rămân cele politice, nu cele militare, iar solidaritatea Aliată rămâne factorul esențial al stabilității și securității euroatlantice. Le mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea nivelului de operaționalizare declarat astăzi pentru tot ceea ce fac în a asigura securitatea României, în conformitate cu obiectivele stabilite prin Strategia Națională de Apărare a Țării. România este și va rămâne un aliat credibil și un pilon de stabilitate și securitate în regiune”, a mai spus șeful statului.

În cadrul ceremoniei, ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, i-a conferit șefului de Stat Major al Comandamentului Corpurilor reunite Napoli, generalul-locotenent Leonardo Di Marco, Emblema de onoare a Armatei României, cu însemn de pace.

La ceremonia întrunită de declarare a Capacității Operaționale Inițiale a Comandamentului multinațional de divizie Sud-Est și a Capacității Finale a Unității de Integrare a Forțelor NATO au mai participat reprezentanților autorităților române, cum ar fi miniștrii Apărării și de Externe, Mihnea Motoc și Lazăr Comănescu. Din partea NATO a fost prezent amiralul Michelle Howard, șeful Comandamentului Militar al NATO de la Napoli. De asemenea, la ceremonie a fost prezent și ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS