Iohannis merge la Consiliul European cu soția: „România susține crearea unei Uniuni a Energiei”
La plecare, președintele a anunțat că „România susține crearea unei Uniuni a Energiei”, cu argumentul că „va aduce avantaje importante pentru statele membre”. În opinia sa, prioritățile ar trebui să fie „crearea unei piețe interne reale în domeniul energiei, diversificarea surselor și rutelor de transport și energia regenerabilă”.
În perspectiva Summitului de la Riga din mai, pregătit zilele acestea la Bruxelles, Iohannis a amintit trei țări implicate în Parteneriatul Estic „care au avansat” în parcursul european și cu care consideră că Uniunea trebuie să își întărească relațiile. Între acestea și Ucraina: „Viitorul summit trebuie să fie un moment important în consolidarea cu statele partenere, în special cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia”, a spus președintele.
Șefii statelor și guvernelor europene ar urma să discute de asemenea „câteva teme de actualitate cum ar fi situația din Ucraina, relațiile cu Federația Rusă, Libia”, pornind de la a analiza „dacă Acordul Mink 2 este implementat”, a explicat Iohannis. „În acest context, vor fi analizate relațiile Uniunii cu Federația Rusă”, a adăugat președintele.
Klaus Iohannis urmează să participe, joi, de la ora 14.15 (ora României), la Academia Regală a Belgiei, la Summit-ul Partidului Popular European, iar de la ora 17.00 (ora României), la sediul Consiliului European, la reuniunea Consiliului European cu președintele Parlamentului European.
La ora 17.45, începe prima sesiune de lucru a Consiliului European, iar de la ora 20.00 este programat dineul de lucru separat al șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.
Vineri, președintele Iohannis va participa la a doua sesiune de lucru a Consiliului European, iar ulterior va susține o declarație de presă, în jurul orei 13.45 (ora României).
Pe agenda Consiliului European de Primăvară figurează discuții privind Uniunea Energetică, cu accent pe întărirea securității energetice, aprofundarea Pieței Interne a energiei și continuarea eforturilor în privința energiilor regenerabile și a eficienței energetice.
Șefii de stat și de guvern vor aborda situația economică și Semestrul European 2015 și vor face recomandări statelor membre în vederea pregătirii reformelor naționale și programelor de convergență.
Totodată, pe agendă se află și stadiul negocierilor privind Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP), dar și pregătirea summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, din perioada 21-22 mai.