Iohannis, mesaj de felicitare către noul premier al Japoniei: Înţelepciunea şi experienţa remarcabilă vor asigura succesul mandatului dumneavoastră
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj către noul prim-ministru al Japoniei – Yoshihide Suga, precizând că înţelepciunea şi experienţa lui îi vor asigura succesul mandatului.
Am convingerea că înţelepciunea şi experienţa remarcabilă pe care o aveţi în fruntea administraţiei guvernamentale a Japoniei vor asigura succesul mandatului dumneavoastră, în pofida contextului complex creat de evoluţia severă a pandemiei generate de noul coronavirus. Doresc să vă asigur că Guvernul României rămâne ferm angajat pentru avansarea relaţiilor bilaterale dintre ţările noastre, în acord cu liniile de acţiune stabilite în cadrul întrevederilor pe care le-am avut cu prim-ministrul Japoniei, în anii 2018 şi 2019”, arată Klaus Iohannis, într-un mesaj, conform unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, potrivit Adevărul.
Iohannis a precizat și despre încheierea Acordului de Parteneriat Strategic bilateral în 2021, anul centenarului relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia.
„În acest sens, România este hotărâtă să încheie Acordul de Parteneriat Strategic bilateral în 2021, anul centenarului relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia. Suntem convinşi că acest Parteneriat Strategic, fundamentat pe comunitatea de valori pe care ţările noastre le împărtăşesc, va aduce beneficii cetăţenilor noştri şi va contribui la consolidarea păcii şi cooperării internaţionale.”, potrivit preşedintelui Iohannis.
Yoshihide Suga, în vârstă de 71 de ani, noul lider al Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost ales miercuri nou premier de către Parlament, în locul lui Shinzo Abe care s-a retras din motive de sănătate.
Klaus Iohannis despre impunerea de sancțiuni împotriva Turciei
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că în cadrul summit-ului european de săptămâna viitoare, unde va fi discutată inclusiv problema impunerii de sancțiuni Turciei ca urmare a acțiunilor Ankarei din estul Mediteranei, va fi important cu ce propuneri va veni Comisia Europeană în acest sens.
El a adăugat că, totuși, trebuie ținut cont atât de factorii geopolitici, cât și de faptul că sancțiunile „nu sunt un scop în sine”, ci sunt impuse pentru ca relațiile bilaterale să funcționeze într-un final.