„La doar un an de la alegerile parlamentare, am ajuns deja la al treilea Cabinet PSD-ALDE, după un dublu eșec cu guvernele anterioare. În mod sigur, nu aceasta este performanța pe care o așteptau românii. Sper că, odată cu învestirea celui de-al treilea Executiv propus de majoritatea parlamentară, să înceteze și această țopăială guvernamentală, care a dus anul trecut la degradarea climatului social și la o stare de spirit care nu poate fi benefică dezvoltării unei societăți. După alegerile parlamentare din 2016, nu am avut parte nici de coerență la nivelul politicilor publice, nici de garanția că valorile și preocuparea față de cetățean sunt cele care stau la baza actului de guvernare. Dimpotrivă, este o discrepanță majoră între promisiunile cu care partidele coaliției majoritare au venit în fața românilor și situația în care ne aflăm, cu două guverne eșuate și cu degringoladă accentuată la nivelul tuturor sistemelor publice”, a spus Iohannis.
Președintele a avertizat că nu există până acum progrese notabile nici în sănătate, nici în educație, iar în cazul infrastructurii marile proiecte „impresionează prin absență”. Șeful statului s-a referit în special la Legile justiției.
„În justiție schimbarea legislației a fost forțată, ignorând argumentele întregului sistem judiciar, dar și numeroasele critici venite inclusiv de la partenerii noștri externi. Există o linie roșie pe care guvernanții și decidenții majorității nu au voie să o depășească. Afectarea independenței justiției este de neacceptat! Coaliția aflată la putere nu trebuie să ignore semnalul transmis de sute de mii de români, care de un an de zile continuă să susțină în stradă statul de drept”, a adăugat acesta.
Iohannis a avut critici pe linie la adresa coaliției de guvernare și a adus în discuție și domeniul fiscal, acolo unde schimbările au bulversat atât populația, cât și mediul de afaceri și că, în loc ca lucrurile să fie simplificate, s-a ajuns la probleme care pot aduce instabilitate financiară și dezechilibre economice majore. „În locul promisiunilor de creștere a salariilor, mulți angajați reclamă astăzi că, de fapt, salariile lor vor scădea”.
„Vă începeți, iată, mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile. Aveți o misiune dificilă, va trebui să convingeți, plecând cu un capital de încredere redus, generat în primul rând de erorile politice și administrative făcute de precedentele două cabinete. Preluați, așadar, din start și factura eșecului celor două guverne anterioare, propuse tot de această majoritate, și aveți, cu atât mai mult, obligația să depuneți toate eforturile pentru ca lucrurile să revină pe făgașul normal”, a mai atras atenția Iohannis.
Prea mult timp a fost irosit și prea multe oportunități au fost ratate, tocmai pentru că, în loc să țină cont de promisiunile făcute în campania electorală, coaliția de guvernare le-a ignorat încă de la început, a mai spus președintele, insistând că lucrurile trebuie îndreptate urgent.
„Nu avem, până astăzi, proiecte majore care să reunească principalii actori din societate. Avem, în schimb, mari așteptări din partea românilor. Cetățenii așteaptă o direcție clară, neechivocă, în acord cu năzuințele de întărire a statului de drept, de eliberare a instituțiilor de sub amenințarea corupției. Oamenii își doresc prosperitate într-o țară în care politicienii respectă cetățenii, o țară care știe ce vrea și încotro se îndreaptă. Sunt lucruri pe care puterea politică de după alegerile din decembrie 2016 nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum”, și-a încheiat șeful statului discursul.
Cele mai importante declarații ale lui Klaus Iohannis:
– La doar un an de la alegerile parlamentare am ajuns deja la ai treilea cabinet, după un dublu eșec. Nu aceasta este performanța pe care o așteptau românii.
– Sper să înceteze și această țopăială guvernamentală.
– Este o discrepanță majoră între promisiunile cu care partidele coaliției au venit în fața românilor și ceea ce se întâmplă acum.
– Marile proiecte de infrastructură impresionează prin absență. Iar în Justiție modificarea legilor a fost forțată.
– Există o linie roșie pe care guvernanții nu trebuie să o depășească. Coaliția de la putere nu trebuie să ignore semnalul a sute de mii de români.
– Va trebui să convingeți, plecând cu un capital de încredere redus. Preluați, din start, și factura guvernelor anterioare și aveți datoria să depuneți tot efortul.
– S-a irosit prea mult timp, tocmai pentru că promisiunile din campania electorală privind bunăstarea cetățenilor au fost uitate încă de la început.
– Lucrurile trebuie îndreptate urgent. Este anul în care celebrăm un moment unic în istoria națiunii române. Este nevoie de coerență, de solidaritate, (…) pentru a trasa în primul rând direcțiile României viitoare.
– Cetățenii așteptă o direcție clară, neechivocă, în acord cu dorința de întărire a statului de drept de sub amenințarea corupției.
– Sunt lucruri pe care puterea politică nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum. Este responsabilitatea dumneavoastră să o faceți. Vă doresc în acest sens mult succes.
Guvernul a trecut astăzi de Parlament cu 282 de voturi „pentru”. Acesta a fost criticat în plen de opoziție, care au acuzat-o pe Viorica Dăncilă că este o marionetă a lui Liviu Dragnea, argumentând că în Cabinet există miniștrii incompetenți care nu pot ocupa un loc în conducerea țării.
„În seara aceasta ne vom duce la depunerea jurământului, după care vom merge la guvern să avem o primă întâlnire cu miniștrii. Apoi, miercuri vom avea prima ședință de guvern. Eu cred că voi duce acest mandat trei ani de zile. Am să conduc cu încredere, cu toată încrederea pe care mi-au acordat-o toți cei care au votat acest Guvern. (…) Voi urmări cu strictețe fiecare punct al programului de guvernare, să am o bună colaborare cu toți miniștrii, fiecare să ducă la bun sfârșit misiunea sa din programul de guvernare. Voi colabora cu fostul premier Mihai Tudose, eu sunt pe un principiu, principiu european, al dialogului”, a spus Viorica Dăncilă la scurt timp după ce Cabinetul său a primit votul de încredere al Parlamentului.
Premierul desemnat Viorica Dăncilă a susținut în Parlament că va conduce un guvern politic și acesta va răspunde doar în fața parlamentului și nu a altor instituții. „Niciun alt centru de putere, nicio altă instituție nu va putea spune guvernului ce are de făcut. Sunt total deschisă la dialog cu toate forțele politice, cu președintele. Vă propun acest dialog cu o singură condiție: să fie un dialog civilizat. Să lăsăm de o parte gesturile de spectacol ieftin”, a spus ea.
La rândul său, șeful PSD, Liviu Dragnea, a susținut că misiunea noului Cabinet este în logica suveranității României. „Guvernul este propus de o majoritate parlamentară rezultată din alegeri democratice, libere, constituționale. Coaliția PSD-ALDE vine cu o echipă guvernamentală care are în față o misiune: România e stat suveran, e de datoria noastră să apărăm această suveranitate cât trăim. (…) Adversarii noștri au depus eforturi mari să ne împiedice să guvernăm”, a spus liderul social-democrat. Liviu Dragnea i-a mulțumit lui Mihai Tudose pentru cum a condus guvernul și i-a transmis noului premier că așteaptă „să dea o nouă dimensiune relațiilor cu Uniunea Europeană”.