Iohannis, mesaj pentru cei care vor redefinirea „familiei” în Constituție: E greșit să mergem pe calea fanatismului religios
Citeste mai mult: adev.ro/ofa3wz
Citeste mai mult: adev.ro/ofa3wz
Citeste mai mult: adev.ro/ofa3wz
Întrebat ce îi răspunde pastorului Viorel Iuga, președinte al Alianței Evanghelice din România, care i-a solicitat șefului statului o reacție în chestiunea modificării Constituției pe tema redefinirii „familiei”, Iohannis a precizat că nu are ce să îi răspundă.
„În chestiuna modificării Constituției, încă nu e rândul meu să mă exprim, va veni puțin mai încolo. În acest context e important să reiterez un lucru în care cred, pentru că eu provenind dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă, eu cred că trebuie să revenim la ce se numește toleranța și acceptarea celuilalt. Nu suntem toți la fel, nu toate grupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel. E greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii spre celălalt”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei declarații de presă, susținută la Palatul Cotroceni, înainte de a pleca la Bruxelles la Consiliul European.
În cadrul unei postări pe Facebook, pastorul baptist, Viorel Iuga, i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să se pronunțe pe tema revizuirii Constituției, prin care să se stabilească în legea fundamentală că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie, nu pe cea între soți, cum este prevăzut în prezent.
„Domnule președinte Klaus Iohannis,
Ați auzit-o de mai multe ori în ultima perioadă. Cei care v-au respectat și v-au votat s-au săturat de fapte care nu se văd. Ne-ați promis fapte, dar nu le vedem. Vă vedem în delegații, vă vedem la întâlniri despre care nu știm cu ce ne avantajează, dar nu vedem fapte pentru binele poporului român. Poporul acesta are niște valori pe care cred că le cunoașteți sau ar trebui să le cunoașteți. Poporul acesta v-a oferit un vot pentru schimbări în bine. Poporul român a așteptat și continuă să aștepte ceva de la dumneavoastră. Vă spunem sincer că ne-am cam săturat de absenteism. Chiar dacă ne-ați promis fapte, vă rugăm frumos să începeți cu niște vorbe.
În calitate de președinte al României, vrem să spuneți clar și răspicat ca că sunteți de partea familiei, că sunteți de partea normalității și că nu doriți să lăsați în urma mandatului o țară cu mai multe păcate legalizate.
Pentru că NU ne putem permite să nu fim sinceri, v-o spunem direct: Dacă nu ieșiți dumneavoastră să vă exprimați pro creștinism, vom ieși noi să ne exprimăm pro schimbare, inclusiv a dumneavoastră. Ne întrebați cine nu vă permite absenteismul, tăcerea? În primul rând nu ni-l permite niciunuia Dumnezeu. El este Creatorul familiei și nu ne permite să facem din ea ce dorim noi. El este Creatorul legilor corecte și nu ne permite să le folosim greșit. El este Creatorul Bisericii și nu îi permite să fie și să facă ce vrea ea. El este Stăpânul Universului și nu ne permite să îl profanăm cum dorim.
De altă parte, oricât de neplăcut ar suna, vrem să vă spunem că nu vă permitem nici noi, cetățenii acestei țări. Câtă vreme suntem aici, câtă vreme suntem cetățeni care iubim țara, muncim, ne plătim dările, ne împlinim îndatoririle, câtă vreme vrem să rămânem aici nu vă putem permite să ignorați sau chiar să vă bateți joc de credința noastră, de convingerile noastre și de valorile noastre. Dacă nu vă pasă de noi, nici nouă nu ne va păsa.
Ne rugăm pentru binecuvântarea dumneavoastră, dar și pentru curajul de a fi de partea adevărului și de a-l mărturisi indiferent de riscuri”, se precizează în mesajul pastorului baptist, Viorel Iuga.
CCR reia discuțiile pe 27 octombrie
Judecătorii Curții Constituționale au amânat, pe 20 septembrie, pentru a doua oară o hotărâre în cazul recunoașterii căsătoriilor între persoane de același sex, după ce au dat undă verde propunerii de modificare a Constituției în care se scrie negru pe alb că familia este formată din bărbat și femeie. „Este foarte complex acest dosar, trebuie să examinăm legislația europeană și nu-i atât de simplu să decizi într-o cauză cu un impact mediatic foarte mare și cu caracter de noutate”, a explicat președintele CCR, Valer Dorneanu care a precizat că discuțiile în acest caz vor fi reluate pe 27 octombrie.
„Am primit suficiente documente, am primit și dosarul de fond al instanței, este foarte important să vedem ce-au cerut acolo părțile pentru că în multe dintre celelalte documente rezultă mai mult dezbateri teoretice decât drepturile efective care le-au fost încălcate”, afirma, la acel moment, Dorneanu.
Art. 277 din Codul civil – Interzicerea sau echivalarea unor forme de conviețuire cu căsătoria – prevede la alin.(2): „Căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România; iar la alin. (4) – Dispozițiile legale privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rămân aplicabile”.
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, arăta, la acea dată, că actuala legislație îngrădește dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuală prin interzicerea căsătoriei, el precizând că susține admiterea excepției de neconstituționalitate cu privire la drepturile cuplurilor de același sex.
„Apreciem că actuala legislație îngrădește dreptul la demnitate umană, viață intimă și de familie al persoanelor din minoritatea sexuală, interzicând căsătoria între persoanele de același fel și nerecunoașterea acestor căsătorii, respectiv a parteneriatelor civile, îi așază în afara societății. Or, dreptul la demnitate umană presupune dreptul individului de a fi recunoscut ca subiect de drept în individualitatea sa. Aceste persoane nu au nicio protecție”, declara, atunci, Asztalos Csaba.
El mai menționa, totodată, că CEDO a statuat că țările membre ale UE trebuie să adopte legislații care să protejeze drepturile civile ale persoanelor ce fac parte din minoritatea sexuală.
Pe de altă parte, Relu Adrian Coman preciza că prin nerecunoașterea căsătoriei sale în România cu Robert Clabourn Hamilton, care a avut loc în 2010 în Belgia, nu poate beneficia de dreptul la reședință.