Iohannis, mesaj tranșant după Raportul MCV: „Este un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont”
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de cooperare și verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției (MCV) reprezintă un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont. Dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiției vor continua în aceeași direcție ca și până acum, România va face pași înapoi în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției”, se arată în sursa citată.
Președintele a atras atenția că tot efortul făcut de țara noastră pentru a consolida reformele în Justiție și pentru a combate corupția poate fi pus în pericol de politicienii care înțeleg să-și exercite atribuțiile în interesul propriu sau al anumitor grupuri: „întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterea corupției poate fi periclitat de acțiunile unor oameni politici care refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetățenilor și nu a unor interese partizane sau de grup. Afectarea independenței sistemului judiciar și, în general, orice presiune sau încercare de a controla politic justiția, nu fac altceva decât să întoarcă România spre trecut”.
Șeful statului compară raportul realizat în ianuarie 2017 cu cel publicat astăzi, arătând că acesta din urmă dovedește că doar una dintre cele 12 recomandări a fost implementată satisfăcător, iar progresele reale s-au înregistrat la alte trei puncte, subliniid încă o dată că este nevoie de un proces cât mai transparent de modificare a legislației, care să ia în considerare toți actorii importanți.
„Comisia Europeană atenționează că impulsul pentru reforma sistemului judiciar a fost în general pierdut pe parcursul anului 2017 și a încetinit procesul de îndeplinire a recomandărilor, existând riscul repunerii în discuție a unor subiecte pe care raportul din luna ianuarie 2017 le-a considerat ca fiind implementate. În cei zece ani care au trecut de la aderarea României la Uniunea Europeană, țara noastră a făcut progrese importante în domeniul justiției, progrese la care ultimele rapoarte MCV au făcut constant referire. În același timp, finalizarea monitorizării României prin acest mecanism depinde în mod direct de caracterul sustenabil și ireversibil al acestor reforme”, se mai arată în comunicatul postat pe site-ul președinției.
Reacția de la Cotroceni vine după Raportul intermediar MCV dat publicității astăzi de Comisia Europeană, document care arată că provocările la adresa independenței sistemului judiciar din România reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare și că ritmul global al reformelor a stagnat în 2017.
„Potrivit raportului publicat astăzi, s-au realizat progrese în privința unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizițiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese și în privința altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În același timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
Cât privește ridicarea MCV, obiectiv asumat al României, oficialii de la Bruxelles susțin că o evaluare va fi făcută „către sfârșitul anului 2018, insistând că este nevoie de respectarea independenței justiției.