„Este o procedură care va mai dura. M-am exprimat instituțional, dar asta e părerea mea. Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni. Prestația pe care a avut-o, sincer, nu mi-a plăcut. Ce ne-a prezentat a fost total lipsit de claritate și temeinicie. Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea (…)Mult-promisul raport nu a apărut pe site sau la Administrația Prezidențială. Când îl avem, probabil încercăm să îl deslușim”, a spus Iohannis.
Șeful statului a precizat că nu a discutat cu Tudorel Toader despre revocarea Laurei Codruța Kovesi, având doar o discuție de principiu în urmă cu câteva zile.
Iohannis a adăugat că o susține în continuare pe șefa DNA, iar o posibilă revocare este o chestiune „de oportunitate politică”. „Dacă revocă sau nu revocă, doar președintele poate să decidă acest lucru”, a spus președintele.
Întrebat ce va spune în cazul în care va fi întrebat de partenerii externi despre acest demers, ținând cont că în rapoartele MCV este lăudată activitatea DNA, Iohannis a răspuns: .„Este clar că unii vor fi nedumeriți. Alții, probabil, își vor pune și alte întrebări și, cu siguranță, acest demers nu va duce spre îmbunătățirea imaginii României”.
În cursul dimineții, Laura Codruța Kovesi a transmis că, în urma propunerii lui Tudorel Toader de a fi revocată de la șefia DNA, va urma procedura legală și se va prezenta, atunci când este nevoie, să răspundă punctual afirmațiilor ministrului Justiției.
„Voi urma procedura legală și mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției”, susține Kovesi într-un comunicat, remis presei vineri dimineață.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, joi seară, declanșarea procedurii de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA, reținând în sarcina acesteia 20 de „acte și fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menționat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacții adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploiești, precum și afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.
Procedura de revocare presupune un aviz consultativ din partea Secției pentru Procurori a CSM, decizia finală urmând a fi luată de președintele României. Klaus Iohannis a anunțat săptămâna trecută că nu are motive pentru înlăturarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi, însă așteaptă raportul lui Tudorel Toader.