„Indiferent cât de ambițios ar fi, niciun program de guvernare nu are dreptul să contravină cerințelor esențiale de stabilitate și predictibilitate de care economia are nevoie. De exemplu, în ciuda creșterii economice record de 5,7% pe primul trimestru și a expansiunii considerabile a consumului, execuția bugetară de pe primul semestru al anului 2017 consemnează serioase rămâneri în urmă în privința colectării veniturilor – care sunt cu aproape 6 miliarde lei sub nivelul programat, fapt ce a atras creșterea deficitului bugetar cu cca. 4,4 miliarde lei doar în luna iunie”, a declarat Iohannis.
Președintele a afirmat că unele măsuri anunțate recent pot semăna „incertitudine și îngrijorare”, subliniind că semnalele primite din partea mediului de afaceri îl determină să „atragă atenția” executivului și coaliției de guvernare.
„Consider că este pe deplin justificată îngrijorarea oamenilor de afaceri în privința implicațiilor pe care unele măsuri recent anunțate le pot avea asupra economiei. Acest tip de a face politică economică seamănă incertitudine și îngrijorare, iar semnalele primite în această perioadă din partea mediului de afaceri mă determină să atrag atenția Guvernului și coaliției politice că o asemenea relație dintre stat și mediul de afaceri poate pune în pericol locuri de muncă și investiții importante, de care România are mare nevoie”, a transmis președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a mai transmis că este esențial ca noul guvern să se așeze la masa dialogului cu mediul de afaceri pentru că orice schimbări fiscale sau măsuri sociale trebuie să fie precedate de consultări și dezbateri, dar și de evaulări „riguroase” în privința impactului economic.