Iohannis: Nu e nevoie să se renunțe la toate imunitățile. Aici se creează, intenționat bănuiesc, o falsă problemă
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că votul senatorilor împotriva cererii DNA privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă „arată foarte clar că este nevoie de o reînnoire, de o curățire a clasei politice și de o reformă parlamentară”.
„Până ce nu reușim să avem oameni curați, dedicați în Parlament, nu vom putea să mișcăm lucrurile. Nu vreau să se înțeleagă greșit, nu am nimic de împărțit cu nimeni (…) În fața legii cu totii suntem egali, dar, în politică, mai apar și alte considerente. Cum să aibă un cetățean încredere în Parlament dacă acolo sunt mai mulți parlamentari care sunt urmăriți penal, alții care sunt condamnați penal? Până nu reușim să rezolvăm această chestiune, să nu mai avem parlamentari care sunt șantajabili, care nu merg acolo (n.r – în Parlament) să facă avere, o să avem o problemă. Fără această primenire a clasei politice nu vom putea să mergem mai departe”, a declarat Klaus Iohannis, după ce a participat la campania „Pedalăm pentru Invictus 2017”.
Întrebat dacă Gabriel Oprea ar trebui să își dea demisia, Iohannis a ținut să sublinieze faptul că „Senatul și Camera Deputaților trebuie să înțeleagă că acolo nu se votează vinovăția sau nevinovăția”.
„Asta se stabilește în instanță, acolo se votează dacă e posibil să se continue procedura urmăririi penale sau nu”, a mai spus Iohannis.
În ceea ce privește eliminarea imunităților din Constituție, variantă avansată, marți, de președintele PSD, Liviu Dragnea, Iohannis a spus că „aici se creează, intenționat bănuiesc, o falsă problemă”.
„Nu e nevoie să se renunțe la toate imunitățile. Un simplu parlamentar poate fi urmărit penal fără să trebuiască cineva să își dea acordul. Problema se pune doar la foști și actuali miniștri. Ceea ce trebuie schimbat e cum punem ordine între acești oameni care sunt și parlamentari, și foști sau actuali miniștri. Aici trebuie intervenit. Trebuie rezolvată abordarea față de miniștri”, a explicat șeful statului.
„Esența problemei este dacă se poate sau nu începe urmărirea penală când Parchetul solicită. Cu arestarea e o problemă un pic mai complicată. Părerea mea e că și aici se poate relaxa legislația pentru a permite justiției să își facă treaba”, a mai spus Iohannis.
Pe de altă parte, întrebat în legătură cu declarația făcută în 2014, în timpul campaniei prezidențiale, potrivit căreia ar renunța la imunitatea prezidențială, Iohannis a spus că „este dispus să discute și această chestiune”.
„Nu am ce ascunde. E o problemă care trebuie discutată, unde trebuie să avem opiniile unor specialiști de drept constituțional”, a completat Iohannis.