Iohannis: Nu sunt de acord cu eutanasierea masivă a câinilor comunitari, e o barbarie inutilă

Iohannis: Nu sunt de acord cu eutanasierea masivă a câinilor comunitari, e o barbarie inutilă
Publicat: 05/09/2013, 21:18
Actualizat: 09/08/2019, 08:37

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că este împotriva eutanasierii masive a câinilor comunitari, această soluție fiind luată în calcul doar pentru câinii bolnavi și nu ca metodă generală, în acest caz fiind considerată „barbară”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit prim-vicepreședintelui PNL, totodată primar al Sibiului, Klaus Iohannis, eutanasierea masivă a câinilor comunitari este o soluție „barbară” și nu trebuie luată în calcul decât pentru câinii bolnavi.

„Nu sunt nicidecum de acord cu eutanasierea masivă a câinilor comunitari. Eutanasierea este o soluție pentru câinii bolnavi, cu malformații, probabil. Cred că ar trebui studiată puțin o modificare de lege, în cazul câinilor agresivi, fiindcă există astfel de exemplare. Se pot identifica și se pot eutanasia. Dar ca metodă generală, mi se pare de-a dreptul barbară. Dacă vorbim de legistație (…) nu ar fi benefică o lege detaliată, fiindcă fiecare localitate are specificul ei”, a spus Iohannis, joi, într-o conferință de presă.

Prim-vicepreședintele PNL consideră că problema câinilor comunitari este una care ține de „curtea primăriilor, nu a Parlamentului, Guvernului, Președinției sau ONG-urilor”.

„Nu este o problemă de Guvern, una centrală. Este o problemă de guvernare locală. Problema este în curtea primăriilor, nu a Parlamentului, a Guvernului, a Președinției, și nici a ONG-urilor. ONG-urile au un rol important de sprijin și noi avem parteneriate de acest fel care ne ajută, dar ele nu rezolvă problema și nici nu ar fi cinstit să așteptăm de la ONG-uri să rezolve o problemă de gospodărire locală. Nu cred că toate problemele care sunt de interes public major trebuie rezolvate integral prin inventarea unei noi legi sau unei ordonanțe. Legislația poate fi îmbunătățită, dar problema trebuie rezolvată acolo unde apare, în comunitatea locală”, a declaratIohannis.

Potrivit acestuia, în Sibiu, problema câinilor comunitari este bine gestionată, câinii comunitari fiind luați de pe stradă, sterilizați și igienizați la Centrul din Dealu Gușteriței, ținuți acolo timp de două săptămâni, după care, dacă nu îi adoptă nimeni, sunt repuși în teritoriu, însă prin sterilizare câinii vor dispărea natural.

„După părerea mea, modul în care am început noi, în 2008, să rezolvăm problema, este o cale bună, dar care necesită mai mulți ani. Noi ne-am hotărât să construim un centru special destinat câinilor comunitari, am înființat un serviciu public care se ocupă de acest lucru. Câinii sunt prinși în oraș, duși la centru, unde sunt sterilizați, igienizați, ținuți la dispoziția sibienilor cam 2 săptămâni, timp în care acești câini pot fi adoptați. Cei care nu vor fi adoptați, după perioada prevăzută de lege, vor fi repuși în oraș, în cartierul de unde au fost luați. În acest fel se reduce foarte foarte mult rata natalității și, în timp, această specie de câine comunitar va dispărea aproape de tot din peisajul urban. Nu se întâmplă repede, fiindcă acești câini sunt destul de rezistenți, dar și fiindcă foarte mulți sibieni care nu doresc să preia răspunderea pentru un câine îl hrănesc totuși pe lângă bloc, de exemplu”, a explicat Klaus Iohannis.

Totodată, Iohannis a spus că se confruntă și cu problema „câinilor musafiri”, aduși din alte zone și abandonați în Sibiu.

„Nu dispare repede specia și deoarece se pare că există comunități din jur care au găsit și ei soluția pentru câinii comunitari: îi adună și îi aduc în Sibiu. Noi ne ocupăm și de aceștia. La o casă mare mai intră un musafir, nu e o problemă. Vreau să reiterez de ce cred că este bun conceptul nostru: pentru că este un concept lipsit de barbarie inutilă. Am auzit luări de poziții în media că să omorăm toți câinii vagabonzi. Nu mi se pare o abordare potrivită pentru perioada în care trăim, nemaivorbind de faptul că s-a încercat în multe oarșe, dacă îmi amintesc bine acum câțiva ani chiar și în București, fără niciun fel de succes”, a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai explicat că există și alte soluții pentru a scăpa de câinii maidanezi, una fiind adopția internatională, care a fost îmbrățișată la Sibiu.

„Noi am dezvoltat împreună cu o serie de ONG-uri o serie de programe foarte bune, ONG-uri care intermediază adopții de câini și în Germania, și în Austria și în altă parte, dar și în țară. Avem programe de conștientizare în școli care vin să arate și ce se poate face pentru a veni în sprijinul unui câine și ce trebuie evitat pentru a preveni astfel de accidente tragice”, a mai declarat primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sibiu, din 2009, când a debutat un program de sterilizare a câinilor comunitari din oraș și până în prezent, au fost sterilizați 6.612 câini.

Primarul Klaus Iohannis a spus că, estimativ, în prezent, în municipiu există până în 3.000 de câini comunitari.

Departamentul Corespondenți, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar