Iohannis: Nu vedem cu ochi buni pactul de coabitare Ponta – Băsescu, dar USL merge mai departe

Iohannis: Nu vedem cu ochi buni pactul de coabitare Ponta - Băsescu, dar USL merge mai departe
Publicat: 06/04/2013, 19:31
Actualizat: 27/03/2019, 03:30

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, susține că liberalii „nu văd cu ochi buni” pactul de coabitare Ponta – Băsescu, însă sunt deciși să transforme guvernarea USL „într-un succes”, Uniunea fiind înființată tocmai să „termine cu ceea ce s-a numit generic „regimul Băsescu””.

Întrebat, într-o conferință de presă la Alba Iulia, cum vede „armonia din ultima perioadă” dintre Traian Băsescu și Victor Ponta, Iohannis a răspuns că USL a fost înființat, s-a consolidat și a câștigat alegerile „pentru a termina cu ceea ce s-a numit generic „regimul Băsescu””, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„PNL s-a exprimat în repetate rânduri în această chestiune și nu vreau și nu cred că este cazul să repet ce a spus președintele Crin Antonescu de nenumărate ori. USL a fost înființat, s-a consolidat și a câștigat alegerile pentru a termina cu ceea ce s-a numit generic regimul Băsescu. Noi, liberalii, suntem în continuare de aceeași părere. Înțelegem că primul-ministru dorește să rezolve câteva treburi pe care domnia sa le consideră foarte importante pentru România și din această categorie și din această abordare face parte și pactul de coabitare, pe care noi nu îl vedem cu ochi buni”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă, din cauza divergențelor din USL, aceasta ar putea să se dezintegreze, Iohannis a răspuns că liberalii sunt hotărâți să continue și să transforme guvernarea USL într-un succes.

„USL este o coaliție complicată, din capul locului a fost o coaliție complicată. Știți bine că cele două partide mari care au format USL – PNL și PSD – au fost partide care au fost mai mult decât competitoare în toate alegerile, au fost partide care în multe etape s-au combătut, nu doar au concurat. Pentru a trece peste această atitudine – care este de-a dreptul istorică – a fost nevoie de foarte multă luptă de lămurire și de foarte multă determinare din partea liderilor USL. S-a reușit, coaliția s-a format, a câștigat alegerile și guvernează România. Asta nu a făcut cu nimic mai ușoară munca de lămurire în interiorul coaliției, din contră, miza fiind mai mare – USL fiind la guvernare -, este și mai complicat să armonizezi punctele de vedere, să armonizezi abordările”, a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, au existat și vor exista discuții în interiorul USL, iar orice detaliu trebuie discutat și renegociat.

„Noi suntem hotărâți să ducem lucrurile mai departe și să transformăm guvernarea USL din care facem parte într-un succes. Nu este simplu, orice detaliu trebuie discutat, renegociat, încă o dată negociat, dar cred că avem suficientă maturitate politică pentru a trece peste divergențe, pentru a căuta și accentua punctele comune și pentru a face USL și guvernarea USL să funcționeze, cu toate că sunt multe chestiuni unde în continuare trebuie să negociem și să le armonizăm”, a afirmat Iohannis.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a fost întrebat, miercuri, dacă acordul de coabitare dintre Victor Ponta și Traian Băsescu face parte din seria divergențelor din USL, precum episodul desemnării procurorilor șefi. Liderul liberal a răspuns că pactul nu a reprezentat o problemă a USL, deoarece a fost un acord „încheiat între două persoane fizice și două instituții, care nu angajau USL”. Totodată, Antonescu spunea că nu ar putea stabili o legătură de cauzalitate între pactul de coabitare și episodul privind procurorii, dar ca o succesiune le-ar pune pe „aceeași etajeră”.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, și prim vicepreședintele PNL Klaus Iohannis au participat, sâmbătă, la Alba Iulia, la un seminar organizat de femeile liberale cu tema „Lidership-ul” și „Comunicarea valorilor liberale către societatea civilă și electorat”. La eveniment au fost prezente peste 70 de femei liberale din 11 județe din Transilvania.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang