Președintele Klaus Iohannis a primit, în cursul unei ceremonii desfășurate la Washington, Premiul pentru ”Conducere Internațională Remarcabilă” pe anul 2024, acordat de Institutul Consiliul Atlantic (Atlantic Council).
”În calitatea de președinte al României, Klaus Iohannis a câștigat încrederea poporului său prin angajamentul ferm de a crea un stat care își protejează cetățenii și își apără valorile. Este un lider dedicat avansării prosperității și influenței României. Un campion al unității și al ordinii globale. Un avocat neobosit pentru construirea unui viitor mai strălucitor”, arată videoclipul în care sunt prezentate realizările președintelui.
Stephen J. Hadley, președintele Consiliului consultativ internațional din cadrul Institutului Consiliul Atlantic, a notat că ”din primele zile ale carierei de profesor de fizică în orașul Sibiu și până la poziția de lider al României, președintele Klaus Iohannis a avut permanent o viziune asupra viitorului țării sale”.
”De-a lungul carierei, președintele Iohannis a condus țara prin asigurarea independenței justiției și prin consolidarea statului de drept, intensificând participarea electorală, protejând drepturile minorităților și reformând sistemul educațional al României. A arătat ce pot realiza națiunile care au viziune, printr-un angajament constant față de sistemul democratic, prin corectitudine, încredere și stat de drept”, a precizat Hadley.
”Foarte important: președintele Iohannis a crezut permanent că nu există nicio contradicție între o Europă unită și o alianță transatlantică puternică. Dimpotrivă, se consolidează reciproc”, a subliniat Stephen Hadley.
Președintele Iohannis s-a declarat ”onorat” de primirea distincției și a salutat recunoașterea rolului României de ”lider” și ”ancoră de stabilitate strategică”.
”Accept acest premiu ca o recunoaștere a rolului de lider al României în ultimii 20 de ani, ca stat mândru să fie membru NATO, ca partener și prieten al Statelor Unite. Începând din 2001, cu câțiva ani înainte să aderăm la NATO, iar apoi prin cele două decenii de apartenență, România și poporul român au luat decizii îndrăznețe, curajoase și determinate pentru consolidarea țesăturii democratice a societății noastre, pentru a fi la înălțimea angajamentelor transatlantice în materie de securitate și pentru a transforma țara noastră într-o ancoră de stabilitate strategică, prosperitate și progres, într-o parte a Europei încă problematică”, a afirmat Iohannis.
Președintele a subliniat că ”România a devenit un exemplu din multe puncte de vedere în centrul și în estul Europei”, începând cu ”apărarea flancului estic al NATO” și continuând cu ”investițiile în democrație, în drepturile omului și în normele statului de drept”.
”Eforturile României au consecințe care depășesc cu mult frontierele noastre naționale. În realitate, au contribuit la consolidarea Europei și a alianței transatlantice. Și merită să fie recunoscute. Mulțumesc conducerii Consiliului Atlantic pentru decizia de a recunoaște și a onora România pentru aceste eforturi. Îi sunt recunoscător și fostului consilier pentru Siguranță Națională Stephen J. Hadley pentru prezentarea din această seară și pentru activitatea unică în sensul configurării și implementării viziunii președintelui George W. Bush despre o Europă întreagă și liberă, în care România și alte națiuni central și est-europene se pot bucura de demnitate, democrație și prosperitate. Trebuie să onorăm și aceste lucruri în această seară”, a subliniat Iohannis.
În afară de Klaus Iohannis, au fost premiați de Consiliul Atlantic Gina Raimondo, secretarul american al Comerțului, generalul Christopher Cavoli, comandantul Forțelor Aliate din Europa, și Michelle Yeoh, actriță, producător și ambasador onorific al ONU.
Foto/video: Administrația Prezidențială
Citește și: