Iohannis recheamă în țară alți șapte ambasadori

Publicat: 20 05. 2016, 11:32

Daniel Cristian Ciobanu, ambasador în Azerbaidjan a fost rechemat de președinte în țară, acesta fiind trimis în misiune în 2011. Anterior, Daniel Cristian Ciobanu a fost secretar I la Ambasada României de la Moscova, post la care a fost împreună cu soția sa, Luminița Ciobanu, secretar III.

Președintele Klaus Iohannis a chemat-o în țară și pe Anca Elena Opriș, ambasadorul României în Elveția, numită din 2011.

De asemenea, ambasadorul României în Brazilia, Diana-Anca Radu, a fost rechemat în țară, fiind trimisă în misiune în 2012. Diplomat de carieră, Diana Anca Radu a fost angajată în Ministerul Afacerilor Externe al României în ianuarie 1990. A lucrat la Ambasadele României din Lisabona, Paris, Londra și ca funcționar internațional la Consiliului Europei din Strasbourg, participând la misiunile de monitorizare în țările Balcanilor de Vest. În MAE a lucrat în Direcțiile care se ocupă de Europa, Uniunea Europeană, UNESCO și de analiza strategică a politicii internaționale.

Daniel Banu, ambasadorul României în Serbia a for rechemat de Iohannis, acesta fiind numit în 2012. Banu este diplomat de carieră, a fost ambasador al României în Bosnia și este un bun vorbitor de sârbo-croată. Românii din Timoc au cerut rechemarea lui Banu în țară în 2013, 2014 și 2015, acuzat că practică „o politică antiromânească”.

Șeful statului l-a chemat în țară pe ambasadorul din Kuwait, Vasile Sofineti, pentru care președintele Traian Băsescu a semnat decretul în 2011.

Ambasadorul din Pakistan, Emilian Ion, a fost de asemenea rechemat în țară de șeful statului. Anul trecut ambasadorul român a fost implicat într-un accident de elicopter, la bordul căruia se afla împreună cu alți ambasadori. În urma prăbușirii elicopterului șase persoane și-au pierdut viața, inclusi ambasadorii din Norvegia și Filipine, însă ambasadorul român nu a pățit nimic.

Președintele l-a rechemat în țară pe ambasadorul din Iran, Cristian Teodorescu, trimis la Teheran în 2006.

Luni Iohannis a semnat decretele de rechemare a șapte ambasadori de la misiunile diplomatice din Vatican, Senagal și Guineea, Cipru, Egipt, Japonia, Cuba și Republica Coreea, potrivit unui comunicat de presă emis de Administrația Prezidențială.