România va investi, până în anul 2027, 2,5 miliarde de euro în diversificarea energetică și economică a județelor din țară, dependente de industrii intensive în carbon, spune președintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă la Evenimentului la Nivel Înalt privind Atenuarea Schimbărilor Climatice corelat procesului de Evaluare Globală, că România şi-a redus emisiile cu peste două treimi, comparativ cu 1990 şi îşi propune ca, până în 2030 să atingă o reducere de circa 80%.
Conform sursei citate, ţara noastră „produce aproximativ două treimi din energia electrică din surse cu emisii reduse de dioxid de carbon, regenerabile şi nucleare, şi intenţionează să crească şi mai mult ponderea regenerabilelor în sectorul său de energie electrică la 76% din capacitatea totală instalată până în 2030”.
„Rapoartele ştiinţifice elaborate pentru Evaluarea Globală de la COP28 arată că trebuie să accelerăm procesul de atenuare a schimbărilor climatice. Este clar. De aceea, apreciez oportunitatea de a explora astăzi, împreună cu dumneavoastră, măsurile pe care le putem lua, la nivel naţional şi internaţional, în acest domeniu. Avem nevoie de angajamente noi şi îndrăzneţe pentru a ne atinge obiectivele climatice şi cred că România poate fi considerată un exemplu în această privinţă.
Comparativ cu 1990, România şi-a redus emisiile cu peste două treimi şi îşi propune să atingă o reducere de aproximativ 80% până în 2030. Mai mult decât atât, România produce aproximativ două treimi din energia electrică din surse cu emisii reduse de dioxid de carbon, regenerabile şi nucleare, şi intenţionează să crească şi mai mult ponderea regenerabilelor în sectorul său de energie electrică la 76% din capacitatea totală instalată până în 2030. Acest lucru plasează ţara mea într-o poziţie privilegiată inclusiv în privinţa producerii de bunuri şi servicii cu amprentă de carbon redusă”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de News.ro.
El a mai spus că „trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că tranziţia ecologică este şi o tranziţie echitabilă. Trebuie să îndeplinim, în acelaşi timp, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă legate de acţiunea climatică şi de eradicarea sărăciei”.
„Decarbonizarea, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă trebuie să meargă mână în mână. Până în 2027, ţara mea va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul UE pentru Tranziţie Justă în diversificarea energetică şi economică a judeţelor din România dependente de industrii intensive în carbon. Totodată, această finanţare va ajuta lucrătorii să dezvolte competenţe specifice şi să se adapteze la economia cu emisii reduse”, a completat Iohannis.
Şeful statului a reiterat că România este în curs de elaborare a Planului Social pentru Climă.
„Suntem, de asemenea, în curs de elaborare a unui Plan Social pentru Climă, care să îi sprijine pe românii cu mijloace financiare limitate în a-şi face locuinţele şi transportul mai prietenoase cu clima. Luăm aceste măsuri pentru că suntem conştienţi că cei care sunt deja vulnerabili din punct de vedere social şi economic tind să fie cei mai afectaţi de efectele fizice negative ale schimbărilor climatice. De multe ori, aceştia sunt şi cei care participă cel mai puţin la tranziţia verde.
În acelaşi timp, Planul Social pentru Climă va ajuta întreprinderile mici vulnerabile să facă faţă fluctuaţiilor preţurilor carbonului. Măsurile Planului vor fi susţinute de un pachet financiar cu fonduri de la Uniunea Europeană de până la 6 miliarde de euro. Nu există nicio îndoială că acţiunea în domeniul climei trebuie să pună în prim-plan cetăţenii şi să îi protejeze pe cei vulnerabili”, a concluzionat Klaus Iohannis.
Vă recomandăm să citiți și: