Prima pagină » Știri politice » Iohannis: România va continua să sprijine drumul european al Republicii Moldova, indiferent de declarațiile lui Igor Dodon

Iohannis: România va continua să sprijine drumul european al Republicii Moldova, indiferent de declarațiile lui Igor Dodon

Iohannis: România va continua să sprijine drumul european al Republicii Moldova, indiferent de declarațiile lui Igor Dodon
"Trebuie continuată întărirea statului de drept și trebuie păstrată stabilitatea economică". A fost principalul mesaj transmis de președintele Klaus Iohannis, de la tribuna Cotroceniului, în cadrul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice și ai reprezentanțelor organizațiilor internaționale în România, prilej cu care șeful statului a trasat obiectivele pe care România le are în plan extern. În primul rând, a subliniat Iohannis, pilonii fundamentali ai politicii noastre externe vor rămâne aprofundarea parteneriatului strategic cu Statele Unite și consolidarea Uniunii Europene și a NATO. În doilea rând, România va dezvolta cooperarea bilaterală pentru combaterea terorismului, fiind, de altfel, o altă prioritate. "Vrem o aprofundare a integrării europene, aceasta fiind una din soluțiile pentru multiplele crize europene pe care le traversăm", a subliniat Iohannis. În discursul său, șeful statului a făcut referire și la Brexit, precizând, în acest sens, că "rezultatul negocierii trebuie să reflecte pe deplin prezervarea drepturilor lucrătorilor români". Totodată, Iohannis s-a oprit și asupra crizei din Ucraina de est, afirmând că eforturile internaționale pentru soluționarea conflictului nu au progresat și că se menține ocuparea ilegală a Crimeii, adăugând faptul că sancțiunile "vor trebui menținute atât timp cât Acordurile de la Minsk nu sunt implementate". Nu în ultimul rând, Iohannis s-a referit și la situația Republicii Moldova, declarând că reiterează așteptarea României "ca noul președinte să acționeze conform atribuțiilor sale constituționale" și că, indiferent de declarațiile sale recente, "România va continua sa sprijine drumul european al Republicii Moldova".

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că „politica externă și de securitate a României va rămâne pe aceleași coordonate esențiale ca și până acum”, transmițând Guvernului „responsabilitatea deosebită” pe care o are  în păstrarea stabilității economice

„România trebuie să se mențină, în regiunea noastră, ca pilon de stabilitate și predictibilitate. Trebuie continuată întărirea statului de drept și trebuie păstrată stabilitatea economică, pe baza creșterii sustenabile de până în prezent, care a fost, în 2016, din datele disponibile până acum, cea mai mare din Uniunea Europeană – 4,8%. Subliniez responsabilitatea deosebită pe care o are, în acest sens, noul guvern al României”, a declarat Iohannis în cadrul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice și ai reprezentanțelor organizațiilor internaționale în România, la Palatul Cotroceni.

În acest context, Iohannis a subliniat faptul că pilonii fundamentali ai politicii externe ai României rămân aceiași, respectiv aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA și consolidarea Uniunii Europene și a NATO.

„Vom continua să lucrăm îndeaproape cu partenerii americani pentru a da și mai multă substanță dimensiunilor esențiale ale parteneriatului strategic”, a mai spus șeful statului, adăugând că România va dezvolta în continuare „operarea bilaterală pentru combaterea terorismului”, fiind, de altfel, o altă prioritate.

„Vrem o aprofundare a integrării europene, aceasta fiind una din soluțiile pentru multiplele crize europene pe care le traversăm. Trebuie și vrem să fim parte a nucleului de integrare al Uniunii, obiectiv strategic de care depinde dezvoltarea noastră pe termen lung”, a mai afirmat Iohannis.

În ceea ce privește negocierile pentru Brexit, Iohannis a precizat că „rezultatul negocierii trebuie să reflecte pe deplin prezervarea drepturilor lucrătorilor români”.

„Reamintesc totodată interesul nostru pentru consolidarea cooperării strategice cu Marea Britanie, importantă pentru România și pentru securitatea europeană”, a adăugat președintele.

Referindu-se la Republica Moldova, Iohannis a subliniat faptul că reiterează așteptarea României „ca noul președinte să acționeze conform atribuțiilor sale constituționale”, reafirmând „sprijinul ferm al României pentru viitorul european al Republicii Moldova”, indiferent de ultimele declarații ale lui Igor Dodon.

„O spun inclusiv în lumina declarațiilor sale cele mai recente. Indiferent de acestea, Romania va continua sa sprijine drumul european al Republicii Moldova. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de implicarea responsabilă (…) Aceste reforme sunt esențiale pentru modernizarea statului și susținerea parcursului european, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a spus șeful statului.

Amintind de Planul de Acțiune privind abordarea strategică a relației României cu Republica Moldova, adoptat la ultima ședință a CSAT de anul trecut, Iohannis a precizat că obiectivul strategic al României „este susținerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană și a conectării pro-europene a Chișinăului”.

Gândul a transmis live text cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

– Dați-mi voie să încep prin a vă ura „La mulți ani”. Vă doresc realizarea pe deplin a obiectivelor legitime ale statelor și popoarele pe care le reprezentați în România. Noul an găseaste România cu un nou Parlament și un nou Guvern în urma alegerilor. Aceste alegeri s-au desfășurat în cele mai bune condiții din punct de vedere democratic și al organizării lor. E pozitiv faptul că niciun partid xenofob a intrat în Legislativ, ceea ce înseamnă maturitatea societății românești.

– Doresc în acest context să vă asigur că politica externă și de securitate a României va rămâne pe aceleași coordonate esențiale. Din punct de vedere politic, România trebuie să se mențină în regiunea noastră ca pilon de stabilitate și predictibilitate, trebuie continuată întărirea statului de drept (…) Subliniez responsabiltiatea deosebită pe care o are noul Guvern al României.

– La întâlnirea noastră de anul trecut, vă spuneam că România e puternică în hotărârea sa de a fi o sursă de stabilite într-o regiune complicată (…) Sunt convis că parteneriatul strategic româno-american va continua să se dezvolte și să se aprofundeze. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu partenerii americani.

– În ce privește obiectivul consolidării Uniunii Europene, așa cum am mai spus, România va trebui să fie un contributor serios, angajat și foarte activ în dezbaterea privind viitorul proiectului european.

– Vrem aprofundarea integrării europene.

– Suntem pregătiți să participăm la negocierile privind BREXIT. Rezultatul negocierii trebuie să reflecte prezervarea drepturilor lucrătorilor români. Reamintesc totodată interesul nostru pentru consolidarea cooperării strategice cu Marea Britanie.

– Vor trebui intensificate pregătirile pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene din 2019, astfel încât să avem un mandat de succes.

-Trebuie să spriijim concret procesul de punere în aplicare a noii strategii globale a UE.

– Vom sprijini organizarea in Polonia a unei noi reuniuni la nviel șefilor de stat sau de guvern

– Din păcate eforturile interne pentru soluționarea crizei din estul Ucrainei nu au progresat, iar acordurile de la Minsk sunt în continuare neaplicate. 2017 va trebui să aducă rezolvarea conflictului. Se menține ocuparea ilegală a Crimeii, iar militarizarea acesteia și a Mării Negre a continuat anul trecut.

– Reiterez așteptarea României ca noul președinte să acționeze conform atribuțiilor sale constituționale, o spun inclusiv în lumina declarațiilor sale mai recente. Indiferent de acestea, România va continua să sprijine drumul european al Republicii Moldova.

– Combaterea terorismului va rămâne printre cele mai importante domenii de acțiune pentru statul român.

– Consider că UE trebuie să fie mult mai activă în procesul politic de negociere a tranziției din Siria. Soluția politică nu poate fi substituită de nicio soluție militară.

– Trebuie dezvoltat parteneriatul strategic cu Polonia. În egală măsură, trebuie rafinat parteneriatul strategic cu Turcia, aliat indispensabil pentru stabilitatea în regiune. Contăm pe angajamentul continuu al Turciei în relația cu UE.

– Nu pot fi neglijate nici Asia Centrală și nici Orientul Mijlociu, cu accent pe dimensiunea economică, dar nu numai. Diplomația română va trebui să fie mult mai activă.

– Sper ca anul 2017 să fie mai mult decât anul care a trecut, un an al păcii și prosperității pentru fiecare dintre țările noastre. Dar asta depinde numai de noi, de efortul nostru comun.

 

Autor

Citește și