Președintele Klaus Iohannis, care se află la Bruxelles, pentru discuții cu șeful Consiliului european, a fost întrebat de jurnaliști cu privire la oportunitatea unui mecanism de condiționare a accesului la banii UE de respectarea statului de drept.
”E destul de complicat de legat fondurile UE de statul de drept. România nu se opune la acest mecanism, suntem de acord să se lege acordarea fondurilor de statul de drept, dar specialiștii mai au mult de lucru până la elaborarea de criterii concrete. Dacă se ajunge la o procedură clară, suntem ok cu ea”, a anunțat vineri președintele Klaus Iohannis.
Realizarea unui mecanism concret de condiționare a acesului la banii UE de respectarea principiilor statului de drept a devenit actuală după derapajele din ultimii ani din România, Ungaria sau Polonia. În România, atacurile repetate ale majorității PSD la legile justiției și la codurile penale au ridicat mingea la fileu forțelor politice pro-europene care au solicitat mai multă duritate din partea CE.
Parlamentul European a adoptat în ianuarie 2019 un proiect de regulament care prevede stoparea alocării de fonduri europene pentru statele UE care încalcă statul de drept.
Stabilirea unui mecanism concret de a face acest lucru este blocată de negocierile dintre statele membre, Comisia Europeană și Parlamentul European.
Potrivit unui regulament adoptat anul trecut de Parlamentul european, țările din UE care încalcă regulile statului de drept vor avea fondurile europene blocate, dar vor fi obligate să facă plățile către beneficiari în proiectele europene deja angajate.