A fost petrecere pe o ploaie mocănească, de toamnă, la Ambasada SUA.
Ambasadorul Kathleen Kavalec și-a întâmpinat oaspeții de ziua Statelor Unite cu mesaje în română, engleză și spaniolă, a doua limbă vorbită în orașul său natal, San Diego. Recepția în stil californian a fost încurcată de vreme. Pe Marcel Ciolacu nu l-a deranjat ploaia, pentru că „aduce bogăție, atât pentru România cât și pentru Statele Unite”, a spus premierul. Pe peluză, sub umbrele, au ascultat discursurile președintele Senatului, Nicolae Ciucă, mai mulți miniștri, fostul președinte Emil Constantinescu și alte oficialități. După partea solemnă a recepției, invitații au gustat mâncare mexicană, pe fundalul muzicii mariachi.
Toți cei trei vorbitori și-au intersectat discursurile într-un punct important: parteneriatul strategic dintre SUA și România. Valorile democratice se află în inima parteneriatului nostru strategic, puternic și durabil, a transmis E.S. Kathleen Kavalec. Iar Klaus Iohannis a spus că acest parteneriat este busola noastră în politica externă.
Alături de calitatea țării noastre de membru al Uniunii Europene și Aliat în cadrul NATO, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze, în mod consecvent, politica externă și de securitate a României. Salut și cu această ocazie angajamentul ferm anunțat de Președintele Biden de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat.
Și prezența militară a trupelor americane a fost menționată de la microfon. În timp ce ambasadorul SUA și-a exprimat recunoștința pentru găzduirea a peste 3000 de militari americani, președintele a transmis că dorește permanentizarea trupelor pe teritoriul României.
Vă asigur de deplina cooperare a autorităților române în crearea celor mai bune condiții pentru o prezență persistentă, chiar permanentă, în România, a forțelor principalului nostru Partener Strategic, a spus Iohannis.
Iar, premierul a promis că Executivul va lua toate măsurile necesare pentru facilitarea prezenței militare, atât de necesare țări noastre.
Președintele Iohannis a vorbit și despre Strategia privind Securitatea Mării Negre. Iohannis a promis aliaților americani că România va continua să fie un factor de stabilitate.
O strategie a SUA pentru Marea Neagră, împreună cu pașii concreți pentru a o implementa, ar îmbunătăți considerabil capacitatea Americii de a susține flancul de sud-est al NATO, indiferent de rezultatul războiului. Și nu numai atât, Marea Neagră ar putea deveni un factor de prosperitate.
Salut decizia Statelor Unite de a elabora o Strategie privind Securitatea Mării Negre, la care România a contribuit conceptual în mod substanțial. Această strategie este bazată pe o abordare cuprinzătoare în plan politic, în planul securității, al cooperării economice, al securității energetice și al rezilienței democratice. Este viziunea pe care România o împărtășește și pe care am promovat-o activ în dialogul nostru cu Statele Unite, dar și la nivelul Uniunii Europene, al NATO și în dialogul în plan regional, a transmis președintele.
Citește și: