Iohannis: Traian Băsescu se joacă de-a președintele bun și politicienii răi

Publicat: 13 06. 2013, 17:14
Actualizat: 25 03. 2019, 22:28
Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, spune că referendumul propus de Traian Băsescu nu este "util", iar demersul i se pare "exagerat", susținând că șeful statului "se joacă de-a președintele bun și politicienii răi", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, spune că referendumul propus de Traian Băsescu nu este „util”, iar demersul i se pare „exagerat”, susținând că șeful statului „se joacă de-a președintele bun și politicienii răi”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, joi, într-o conferință de presă, cum comentează demersul lui Traian Băsescu de declanșare a procedurii pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral și maximum 300 de parlamentari, Klaus Iohannis a spus că demersul nu i se pare „util”.

„Nu sunt de părere că este util. Din moment ce s-a demarat revizuirea Constituției, s-a stabilit o comisie parlamentară care a început efectiv să lucreze, să vină acum președintele peste tot acest demers cu referendumul lui mi se pare chiar exagerat”, a răspuns Iohannis.

Un jurnalist i-a spus liderului liberal că românii s-au mai pronunțat la un referendum referitor la Parlamentul unicameral și maximum 300 de parlamentari, iar Iohannis a răspuns că este „o discuție de constituționalitate și de fond”, precizând că „un astfel de referendum nu este obligatoriu”.

„În România, un referendum este obligatoriu doar în anumite situații, de exemplu când se demite președintele, dar referendumul despre Parlamentul unicameral și 300 de parlamentari nu a avut caracter obligatoriu”, a afirmat prim-vicepreședintele PNL.

În opinia lui Iohannis, „nu orice se poate duce în fața poporului prin referendum”.

„Este acest joc – pe care l-a mai făcut președintele – de-a președintele bun și politicienii răi. Doar că el nu este mai bun, este tot dintre ei și cred că până și poporul a avut cam des această situație și s-ar putea să nu mai fie de acord cu acest joc”, a adăugat Iohannis.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că a declanșat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral și maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcție de modul în care Parlamentul va respecta voința poporului exprimată în 2009.

Șeful statului a precizat, miercuri, că a trimis de marți la Parlament scrisorile privind declanșarea procedurii convocării referendumului, moment din care au început să curgă cele 20 de zile prevăzute pentru consultarea Legislativului.

Organizarea referendumului se poate face doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerându-se îndeplinită chiar dacă Legislativul nu și-a exprimat poziția.

Dacă Parlamentul nu își transmite punctul de vedere în termenul de 20 de zile, șeful statului emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituțională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită. Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituției.