Iohannis trimite la CCR „legea Dragnea” prin care se elimină 102 taxe. Reacția șefului PSD
„În ceea ce privește cheltuielile bugetare, măsurile preconizate ar fi necesitat o fundamentare din perspectiva compatibilității lor cu obiectivele și prioritățile strategice specificate în strategia fiscal-bugetară, cu legea bugetară anuală și cu plafoanele de cheltuieli prezentate în această strategie. Referitor la măsurile menite să diminueze veniturile bugetare era necesară elaborarea fișei financiare și din perspectiva prognozei veniturilor bugetare și a afectării țintelor bugetare anuale și pe termen mediu, ori, indicarea măsurilor de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare”, susține președintele.
„Dintr-o altă perspectivă, învederăm faptul că legea este lipsită de predictibilitate și coerență, deoarece nu cuprinde soluții legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite”, mai arată Iohannis.
Dragnea: Iohannis nu trăiește printre români
Liviu Dragnea spune că președintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să meargă la una dintre cozile la care stau românii petru a plăti taxe, înainte de a lua decizia să atace la CCR legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, Dragnea susținând că motivațiile președintelui sunt exclusiv politice.
„Înainte să recurgă la astfel de metode privitoare la legea prin care am eliminat cele #102taxe, Klaus Iohannis ar fi trebuit să meargă la una din cozile la care românii stau doar pentru a plăti una din aceste taxe. Ar fi înțeles de ce această lege este bună și necesară. Klaus Iohannis nu trăiește printre români și nu înțelege că oamenii pierd zeci de ore în fiecare an pentru a plăti aceste taxe nefiscale. Președintele îi umilește pe români, iar motivațiile pentru care trimite legea la CCR sunt exclusiv politice. Vreau să vă asigur că, și de acum înainte, vom face tot ce este legal pentru a pune această lege în aplicare. Doar așa românii vor face parte din clasa de mijloc”, a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook
După votul din Parlament, șefii Radioului și Televiziunii Publice, dar și reprezentanții unor organizații internaționale i-au cerut președintelui să nu promulge legea.
O dezbatere privind taxa Radio-TV a avut loc, joi, 10 noiembrie, la inițiativa președintelui României. Dezbaterea „Eliminarea taxei Radio-TV – sprijin sau amenințare a misiunii societăților publice de radio și televiziune?” a fost organizată de ActiveWatch, cu sprijinul Administrației Prezidențiale. Soarta Televiziunii Publice s-a discutat și la Praga, la o întâlnire a Uniunii Europene de Radio și Televiziune la care a fost prezentă și Irina Radu, Președinte-Director general al TVR.
Camera Deputaților a adoptat, în 25 octombrie, proiectul de lege inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre acestea numărându-se și taxa radio-tv.