Surse din conducerea PNL au declarat pentru gândul că, la Delegația Permanentă de marți, se va discuta despre denunțarea la Tribunal a Uniunii Social Liberale. Sursele citate au precizat că s-a cerut o copie de la Tribunal de pe Protocolul USL, după ce nu a fost găsit originalul.
Ieșirea PNL de la guvernare și votul din Delegația Permanentă din luna februarie privind ruperea USL nu au fost completate și cu o acțiune în instanță pentru denunțarea Protocolului USL și încheierea oricărei discuții privind „USL trăiește”.
În Delegația Permanentă se va prezenta un document care va fi depus la Tribunal pentru ca USL să-și înceteze oficial existența.
Demersul nu este unul nou, el fiind anunțat și de fostul președinte Crin Antonescu în campania pentru europarlamentare. Antonescu susținea în luna mai că au început demersurile pentru denunțarea juridică a alianței.
O problemă luată în calcul de liberali o constituia statutul aleșilor locali, care au fost aleși pe listele USL. În condițiile denunțării Uniunii, cei din conducerea PNL s-au temut că cei din administrația locală pot migra spre alte partide, fără a exista riscul pierderii mandatului, deoarece ei nu au fost aleși pe listele PNL, ci ale USL.
„După ruperea USL nu era foarte clar dacă nu se generau inconveniente la nivelul administrației locale, când se înlocuiește un consilier, pentru nu a fi private partidele din acea listă de dreptul de a-și înlocuit consilierul. Am aflat că nu există consecințe juridice și poate fi denunțată fără probleme alianța”, declara în campanie Crin Antonescu.
Citește și Calendarul fuziunii PNL – PNL și data anunțării candidatului unic. Când se tranșează conflictul Iohannis – Antonescu