Iohannis vrea să organizeze un nou referendum la alegerile locale sau parlamentare / PNL susține toate demersurile președintelui. USR: Moțiunea de cenzură a Opoziției, săptămâna viitoare

Publicat: 05/06/2019, 07:48

17:00Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, marți, după consultările cu președintele Klaus Iohannis de la Cotroceni, că i-a prezentat acestuia cum vede problema cimitirului din Valea Uzului și o posibilă rezolvare. De asemenea, Kelemen Hunor a transmis că Guvernul trebuie să găsească o soluție.

„Am mai discutat și despre problema Valea Uzului. Am spus președintelui cum se vede în acest moment. Am spus cum vedem noi rezolvarea situației prin restabilirea ordinii și prin scoaterea a ceea ce s-a construit ilegal în cimitir, extinderea cimitirului cu o nouă parcelă. Este o soluție elegantă. Nimeni nu se opune să existe pentru memoria soldaților români undeva în acea zonă, chiar lângă cimitirul actual, o construcție, dar nici pentru amintirea soldaților români nu este benefic să se știe că sub aceste cruci există soldați dintr-o altă armată, din armata austro-ungară, îngropați. Executivul trebuie să găsească o soluție, este responsabilitatea Executivului. Acolo unde legea a fost încălcată, ordinea legală trebuie restabilită. De aceea există Guvern. Acest lucru i-am spus și președintelui”, a declarat Kelemen Hunor.

El a mai transmis că, momentan, președintele Iohannis nu a le-a dat celor de la UDMR un răspuns.

„Am văzut astăzi (marți-n.red.) Prefectura din Bacău deja a somat Primăria din Dărmănești să intre în legalitate, fiindcă toate hotărârile luate de ei legat de acest cimitir sunt ilegale. Ne-a ascultat dl președinte, dar răspunsul nu l-am primit. Nu am așteptat de la el în acest, moment dar am considerat că trebuie să știe ce credem noi despre acest caz, care nu ne aparține în senul că nu noi am venit cu această problemă. Noi ne-am trezit în aprilie, înainte de începerea campaniei electorale, că acolo cineva construiește ceva”, a afirmat liderul UDMR.

Joi, Kelemen Hunor a declarat, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă la finalul Consiliul Permanent al UDMR care a efectuat o analiză a alegerilor europarlamentare, că acest text va cuprinde, printre altele, și referiri la soluționarea situației Cimitirului Eroilor din Valea Uzului.

Decizia interzicerii accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru prevenirea apariției unor incidente, luată de Consiliul Local al comunei Sânmartin, județul Harghita, a fost atacată în contencios administrativ de Prefectura Harghita.

Consiliul Local al comunei Sânmartin, județul Harghita, decisese interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru prevenirea apariției unor incidente. Primarul comunei Sânmartin, Gergely Andras, inițiatorul proiectului de hotărâre, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că speră ca problema legată de Cimitirul Eroilor din Valea Uzului să fie soluționată în 30 de zile, cât durează interdicția.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar polițiștii băcăuani au declanșat o anchetă, în timp ce, vinerea trecută, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunțat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliția PSD-ALDE până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului.

16:15Liderul UDMR, Kelemn Hunor, a declarat, după consultările cu Klaus Iohannis de la Cotroceni, că în acest moment nu există o majoritate parlamentară calculată a Opoziției cu susținerea partidului său pentru a trece o moțiune de cenzură la adresa Guvernului. El a spus că UDMR va susține demersul.

„Nu am discutat despre acest scenariu (adoptarea unei moțiuni de cenzură-n.red.). O moțiune de cenzură este binevenită oricând. Nu neg că am avut discuții cu PNL și USR în această săptămână. Am făcut matematică cu ei. Nu există 233 de voturi nici cu noi. Acest lucru nu trebuie să conteze. Aseară am stat și am calculat și majoritate nu există”, a declarat, marți, Kelemen Hunor.

Totodată, liderul UDMR a transmis că parlamentarii Uniunii vor susține o moțiune de cenzură la adresa Guvernului și se vor consulta pe textul moțiunii de PNL.

„Când va exista un text, așa cum mi-au promis colegii din PNL, trimit textul și la noi și la USR, noi probabil că vom avea propunere de text în continuarea textului lor. Suntem pregătiți pentru a susține o moțiune de cenzură. Nu avem o problemă”, a mai spus Kelemen Hunor.

15:41 Viorica Dăncilă va conduce delegația PSD care va participa miercuri la consultările convocate de președintele Klaus Iohannis pentru transpunerea în legislație ceea ce au votat românii la referendumul pe Justiție din 26 mai.

„Din partea Partidului Social Democrat participă miercuri, 05 iunie 2019, începând cu ora 15:00, la consultările cu partidele și formațiunile politice parlamentare de la Palatul Cotroceni, delegația formată din: Viorica Dăncilă, președintele interimar al PSD și premierul României, Paul Stănescu, președintele executiv interimar al PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, Mihai Fifor, președintele Consiliului Național al PSD, și Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice”, au anunțat social-democrații într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Președintele Klaus Iohannis a avut marți consultări cu PNL, USR și UDMR. Miercuri sunt chemați la Cotroceni reprezentanții PMP, ALDE, Pro România, minorităților naționale și PSD.

ALDE încă nu a confirmat prezența și nici nu a comunicat componența delegației.

15:32 UDMR este al treilea partid ai cărui reprezentanți au intrat la discuții cu președintele Klaus Iohanis la Palatul Cotroceni, pe tema aplicării referendumului. Anterior la consultări au fost delegațiile PNL și USR. Kelemen Hunor a anunțat, luni, că susține revizuirea Constituției.

Delegația UDMR care participă la consultările de la Cotroceni are în componență cinci membri, lideri de grupuri și parlamentari, și este condusă de liderul Uniunii Kelemen Hunor.

Kelemen a afirmat, luni pentru MEDIAFAX, că UDMR va susține la consultăril cu șeful statului necesitatea unei noi Constituții, în care să fie prevăzută eliminarea ordonanțelor de urgență, astfel încât să fie restabilită credibilitatea Parlamentului.

15:00 Liderul USR, Dan Barna, a declarat marți, la Cotroceni, că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre nominalizarea lui Peter Eckstein Kovacs pentru poziția de Avocat al Poporului. El a mai spus că o eventuală susținere a PSD ar reprezenta „semn de întoarcere spre normalitate pentru România”.

14:57 „Am încercat să analizăm și calendarul posibil pe marginea moțiunii de cenzură, pe care opoziția o va depune cel mai probabil săptămâna viitoare, și am discutat scenarii pentru ca moțiunea să treacă. Scenariile sunt ca moțiuna să treacă sau să nu treacă. În situația în care moțiunea va trece vom discuta despre un guvern interimar sau un nou guvern. Alegerile anticipate după prezidențiale sunt o necesitate și asta i-am transmis și președintelui, pentru că altfel am rămâne captivi ai unei majorități parlamentare care nu mai funcționează în România. Am transmis că vom susține orice variantă a unui Guvern, non PSD. Plus alegerea primarilor în două tururi și acea abrogarea a OUG 114″, a afirmat Dan Barna, marți, la Cotroceni.

Acesta a adăugat, referitor la discuțiile despre referendum, că odată cu revizuirea Constituției, ar trebui să fie inclusă și transpusă în Legea fundamentală și inițiativa Fără penali în funcții publice a USR.

„Am prezentat și punctele de vedere ale USR și Alianței USR-PLUS. Noi considerăm că ar trebui să fie reforma constituțională cumva un pic mai largă, dar ea oricum va fi axată pe reducerea OUG. Președintele a fost de acord că inițiativa Fără Penali în funcții publice va trebui să fac parte din această revizuire, pentru că a trecut de CCR. Deci e o inițiativă legitimă, morală și legală. Vom continua să avem aceeași perspectivă fermă pe respectarea statului de drept și vom face efoturi să aliniem legile justiție cu recomandările Comisiei de la Veneția”, a conchis Barna.

14:08 Delegația USR, condusă de Dan Barna, este ce-a de-a doua, după PNL, care participă la consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis pe tema transpunerii în legislației a referendumului pe justiție.

Delegația USR este formată din Dan Barna, George Dîrcă, Silviu Dehelan, Ionuț Moșteanu și Cristina Prună. Ultimii care se văd la Cotroceni cu șeful statului, de la 15.00, sunt cei din delegația UDMR, condusă de Kelemen Hunor.

Înaintea USR a discutat cu Iohannis delegația PNL. Ulterior, Ludovic Orban a declarat că susține toate demersurile șefului statului pentru a transpune în Constituție și legislație voința exprimată de cetățeni la referendumul pe justiție. Liderul PNL a precizat că este o oportună reluarea dezbaterii publice pe legislația în justiție.

Miercuri au fost invitate la consultări delegațiile PMP, ALDE, Pro România, minoritățile naționale și PSD.

Înainte de a începe consultările, șeful statului a declarat, marți, că în cadrul discuțiilor de la Cotroceni va relua discuția cu privire la statul de drept și modificările aduse legilor justiției, în condițiile în care acestea au fost făcute cu larga opoziție a sa și a asociațiilor de profil.

„Voi aborda și chestiuni legate de urmări politice ale votului pe referendum și eruoparlamentare. E evident că trebuie să reluăm discuția despre statul de drept din România, pe îmbunătățirea legilor justiției, care au fost adoptate cu Opoziția largă a președintelui, a opoziției parlamentare și a asociațiilor de profil”, a afirmat Klaus Iohannis.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, luni, la o săptămână după referendumul pe justiție de pe 26 mai, rezultatele finale ale scrutinului, peste 6 milioane de alegători votând „Da” la ambele întrebări de pe buletinele de vot.

Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiție, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

13:27 Ludovic Orban a declarat că susține toate demersurile președintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în Constituție și legislație voința exprimată de cetățeni la referendumul pe justiție. Liderul PNL a precizat că este o oportună reluarea dezbaterii publice pe legislația în justiție.

Acesta a adăugat că referendumul pentru revizuirea Constituției ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidențiale.

„Ar fi bine să se ajungă la referendum odată cu scrutinul de alegeri prezidențiale, pentru că e și mai ieftin, și mai potrivit să organizăm referendumul cu ocazia acestor alegeri. Nu cred că va exista un partid politic care să se opună voinței exprimate de cetățeni, ca atare nu cred că va fi o dezbatere polemică pe această temă. Eu cred că trebuie transpusă în modificări constituționale cât mai repede posibil, epntru că știm bine că practica tergiversării poate să creeze pentru anumite forțe politice pretext pentru a amâna aceste modificări în speranță că nu vor fi adoptate. Eu cred că modificările trebuie să fie făcute într-un ritm cât mai alert posibil”, a completat liderul PNL.

Șeful statului a declarat, înaintea consultărilor de la Cotroceni cu partidele, că un referendum pentru revizuirea Constituției ar putea avea loc la alegerile locale sau parlamentare de anul viitor, nu neapărat la cele prezidențiale.

Președintele Iohannis a adăugat că „prezidențialele sunt primele, dar nu este obligatoriu să venim cu referendum pe prezidențiale, putem să venim la fel de bine pe alegerile locale sau chiar pe parlamentare”.

Klaus Iohannis are consultări marți și miercuri cu partidele politice din Parlament pe tema transpunerii în legislație a referendumului.

12:35 Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu este de dorit acum să existe o revizuire mai largă a Constituției, ci mai degrabă doar implementarea în Legea fundamentală a rezultatului referendumului pe justiție.

„Nu este neapărat de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituției în această configurație, avem rezultatul foarte pozitiv al unui referendum și acest rezultat trebuie implementat acum. Dacă vrem o revizuire mai largă sau modernizare sau o nouă constituție, atunci cest lucru trebuie discutat ulterior și trebuie găsită o largă majoritate politică care sprijină o astfel de revizuire amplă a Constituției. În acest moment după părerea mea condițiile pentru o amplă revizuire a Constituției nu sunt date”, a afirmat Klaus Iohannis, marți, la Palatul Cotroceni.

Întrebat când crede că ar putea avea loc un referendum pentru revizuirea Constituției, mai repede sau la alegerile locale de anul viitor, șeful statului a răspuns: „Ce referendumul pentru revizuirea Constituției pentru implementarea a ce s-a votat acum trebuie organizat când se poate și cu cât mai repede, cu atât mai bine, pe de altă parte având în vedere că avem 4 alegeri, primele le-am avut, avem încă trei, ar fi cel puțin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri fiindcă românii nu cred că agreează să vină la vot de 4 ori plus încă o dată. Nu este nici un fel de problemă ca referendumul de validare să fie suprapus peste una din alegerile care vor veni în următorul an”.

Președintele Iohannis a adăugat că „prezidențialele sunt primele, dar nu este obligatoriu să venim cu referendum pe prezidențiale, putem să venim la fel de bine pe alegerile locale sau chiar pe parlamentare”.

Președintele României a convocat, marți și miercuri, consultări cu toate partidele din Parlament pentru a putea transpune în legislație ceea ce au votat românii la referendumul pe justiție din 26 mai.

Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiție, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

Știrea inițială. Din delegația liberalilor fac parte Ludovic Orban, Raluca Turcan, Florin Roman, Ionuț Ștefan și Nelu Turc.

După PNL, de la ora 14.00, intra la discuții cu președintele Iohannis delegația USR formată din Dan Barna, George Dîrcă, Silviu Dehelan, Ionuț Moșteanu și Cristina Prună. Ultimii care se văd la Cotroceni cu șeful statului, de la 15.00, sunt cei din delegația UDMR, condusă de Kelemen Hunor.

Miercuri au fost invitate la consultări delegațiile PMP, ALDE, Pro România, minoritățile naționale și PSD.

La anunțul legat de consultările de la Cotroceni, președintele a precizat că este momentul ca ceea ce a decis poporul la referendum să fie pus în practică, în Constituție, iar în primă fază procedura să fie făcută în Parlament.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunșat, luni, la o săptămână după referendumul pe justiție de pe 26 mai, rezultatele finale ale scrutinului, peste 6 milioane de alegători votând „Da” la ambele întrebări de pe buletinele de vot.

Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiție, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

Iohannis, despre consultările de la Cotroceni: Trebuie să reluăm discuția despre statul de drept

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că în cadrul consultărilor de la Cotroceni va fi reluată discuția cu privire la statul de drept și modificările aduse legilor justiției, în condițiile în care acestea au fost făcute cu larga opoziție a sa și a asociațiilor de profil.

„Voi aborda și chestiuni legate de urmări politice ale votului pe referendum și eruoparlamentare. E evident că trebuie să reluăm discuția despre statul de drept din România, pe îmbunătățirea legilor justiției, care au fost adoptate cu Opoziția largă a președintelui, a opoziției parlamentare și a asociațiilor de profil”, a declarat Klaus Iohannis.

„E clar că acest vot dat la europarlamentare, care a sancționat drastic discursul anti-european al PSD, înseamnă un vot clar pentru calea europeană, pentru integrarea României mai profundă în UE, și această chestiune trebuie discutată în cadrul consultărilor. În realitate urmările acestui referendum sunt multiple, pozitive pentru România și am de gând să convoc partidele și să discut atâta vreme cât să implementăm total voința cetățenilor”, a mai spus președintele.

Președintele Klaus Iohannis va avea marți și miercuri consultări cu formațiunile politice din Parlament pentru a putea transpune în legislație ceea ce au votat românii la referendumul pe justiție din 26 mai.

Marți, președintele îi va primi, începând cu ora 12.30, pe delegații PNL, USR și UDMR.

foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri