Iohannis: Zona Mării Negre este crucială pentru securitatea regională și euroatlantică
„În lumina recentelor evenimente și având în vedere contextul geopolitic, zona Mării Negre se dovedește a fi crucială atât pentru securitatea regională, cât și pentru întreaga securitate euroatlantică. Nu ne putem permite să gândim limitat din punct de vedere strategic, iar competența și expertiza noastră pot contribui substanțial la soluționarea problemelor care alcătuiesc arcul de instabilitate din zona Mării Negre”, a spus președintele în cadrul panelului cu tema „Între reasigurare și reangajare? Viitorul NATO”, cu prilejul participării la cea de-a 52-a Conferință de Securitate de la München.
De asemenea, Iohannis a mai spus că România rămâne un pilon al democrației și al stabilității în regiune și că „vom continua să fim o sursă de securitate la frontiera de est a NATO și a UE”.
Președintele a amintit de creșterea bugetului pentru apărare și de reuniunea la nivel înalt a liderilor statelor NATO de pe flancul estic, din 4 noiembrie, prezidat de Klaus Iohannis și președintele Poloniei, Andrzej Duda.
„Atât procesul de redactare a Strategiei Globale a UE, cât și pregătirea în vederea Summit-ului NATO din Polonia trebuie să asigure un rol important atât pentru flancul estic cât și pentru cel sudic, angajamentul de a consolida capacitatea de rezistență a societăților noastre, o viziune cuprinzătoare și acțiuni care să asigure continuitatea eforturilor deja întreprinse în zona Mării Negre, de asemenea foarte relevante din perspectiva securității energetice”, a spus Iohannis în discursul său.
Iohannis a salut decizia SUA de a spori de patru ori bugetul destinat Inițiativei de Reasigurare Europeană, pe care o consideră o expresie a angajamentului privind securitatea în Europa și față de obiectivele comune ca organizație.
„Implementarea deciziilor luate la Summitul din Țara Galilor, stimularea curajoasă a dezvoltării adaptării pe termen lung a NATO și, în special, consolidarea dimensiunii de descurajare vor produce impactul dorit la Varșovia”, a mai spus președintele.
De asemenea, Klaus Iohannis a amintit principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană, din punct de vedere al securității, atât pe flancul estic, cât și pe cel sudic.
”Cooperarea și coordonarea NATO-UE reprezintă garanția securității și a prosperității. Avem nevoie de angajamentul consolidat și autentic, manifestat reciproc, de fiecare organizație”, a conchis șeful statului.