Ion Cristoiu, despre evoluția discursului de 24 ianuarie al președintelui Iohannis: De la CONSENS, la răfuieli de tip TeFeList

Ion Cristoiu, despre evoluția discursului de 24 ianuarie al președintelui Iohannis: De la CONSENS, la răfuieli de tip TeFeList
Publicat: 28/01/2019, 01:25

Jurnalistul Ion Cristoiu face o radiografie a discursului președintelui Klaus Iohannis rostit în fiecare din cei cinci ani de mandat, cu prilejul manifestărilor organizate în cinstea Unirii principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. El remarcă atenția acordată de Iohannis Iașiului, deși „la București s-a decis șmecheria cu dubla alegere”, dar și evoluția mesajului transmis cu aceste ocazii. Astfel, plecând de la lecția consensului invocată în 2015, șeful statului ajunge în 2019 la exprimarea unor ranchiuni electorale.

Ion Cristoiu arată că, în încercarea de a se ploconi în fața cancelariilor occidentale, Klaus Iohannis răstălmăcește adevărul istoric. „Unirea din 1859 rămîne în Istoria patriei ca unul dintre momentele în care elita politică românească a dat cu tifla Puterilor Garante, celor care se pretindeau atunci a fi Stăpînii Europei. Ce-ar fi fost dacă politicienii noștri ar fi ascultat de poruncile Bruxelles-ului de la vremea respectivă și ar fi votat domni diferiți în cele două țări?” se întreabă jurnalistul.

Redăm integral articolul pe această temă publicat deIon Cristoiu pe blogul său:

Klaus Iohannis de Ziua Unirii: De la măreția consensului de tip prezidențial la micimea răfuielii de tip TeFeList

Credincios iluziei că politicienii lumii românești, prin care trec, vor intra în Istorie prin vorbele și faptele lor, am ținut să văd ce a făcut și ce a declarat Klaus Iohannis în cei cinci ani de mandat, cu prilejul sărbătorilor organizate în cinstea Micii Uniri. În 2016, de 24 ianuarie 2016, la Iași, Klaus Iohannis recunoștea un adevăr valabil pentru politicienii tuturor regimurilor care s-au succedat în Istoria modernă a României. Asemenea altor și altor aniversări, cea a Micii Uniri trebuie să fie pentru omul politic un prilej de a dezvălui contemporanilor lecțiile și actualitatea evenimentului din trecut:

„Astăzi însă, cînd sărbătorim Mica Unire, aș vrea să vorbesc despre lecțiile acelui eveniment istoric și despre actualitatea lor.”

Grație unei excelente documentări realizate de Gabriela Antoniu de la Mediafax pentru noua mea emisiune Gîndurile lui Cristoiu, am putut desprinde cîteva concluzii interesante despre folosirea de către Klaus Iohannis a Micii Uniri pentru a semnifica public lecțiile pentru prezent ale mărețului eveniment din trecut.

Documentarul arată astfel că, excepție făcînd anul 2017, cînd aniversarea l-a prins la Bruxelles, Klaus Iohannis a sărbătorit Mica Unire la Iași. Dacă ar fi fost să țină cont de adevărul istoric, Klaus Iohannis ar fi trebuit să aleagă Bucureștii pentru a petrece politicește de Ziua Unirii. Nu de alta, dar Unirea de la 24 ianuarie 1859 a avut loc la București. La București s-a decis șmecheria cu dubla alegere și tot la București s-a regizat ieșirea Poporului în stradă pentru a cere Unirea căreia i s-a spus, nu știu de ce, Mica Unire.

Alegerea Iașiului nu e întîmplătoare.

După Sibiu, Iașiul e orașul îndrăgit al lui Klaus Iohannis ca președinte. Discursurile cu prilejul Micii Uniri au conținut nu numai elogii înălțate Iașiului în Istorie, dar și luări de atitudine față de ceea ce el a numit abandonarea orașului într-o slabă dezvoltare. Legea autostrăzii Unirii, Legea capitalei istorice au fost promulgate în cadrul unor ceremonii speciale.

Greu de dibuit motivele acestei iubiri împărtășite.

Poate fi și faptul că Iașiul a fost singurul județ din Moldova în care, la al doilea tur, s-a răsturnat scorul în favoarea lui Klaus Iohannis. Președintele pare a paria pe acest oraș ca fief TeFeList, dacă n-o fi vorba de un oraș cu o Divizie SRI deosebit de puternică.

Primul discurs ca președinte l-a rostit Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Unirii la Iași în 24 ianuarie 2015. Dintre lecțiile pentru prezent ale Micii Uniri, Klaus Iohannis desprinde în principal consensul obținut de politicienii vremii prin trecerea peste orgolii și interese personale:

„Să nu trăim cu iluzia că atunci a fost ușor. Și atunci, liderii au avut mari dificultăți în a se solidariza în jurul unor interese esențiale, așa cum a fost Unirea, dar au reușit să finalizeze cu succes un astfel de proiect fundamental. Pentru o asemenea reușită, este nevoie de viziune, de renunțarea la orgolii, la mărunte interese personale sau partizane, este nevoie de curaj și de acțiune.

Cu gîndul la marii noștri înaintași și la domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, cred că cea mai importantă lecție a evenimentului de acum 156 de ani este puterea solidarității, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal național. Au existat atunci voci, și nu puține ori neînsemnate, care au afirmat că Moldova a fost sacrificată și o bună bucată de vreme mulți oameni nu s-au împăcat cu această idee. Privind în urmă, putem afirma fără să greșim că ideea de consens înseamnă tocmai puterea și abilitatea de renunța la interese particulare pentru a construi mari proiecte.”

Sîntem la nici o lună de la instalarea ca președinte și la două luni de la victoria asupra lui Victor Ponta. La Palatul Victoria se află Guvernul PSD. Cu acest Guvern, Klaus Iohannis vrea să coabiteze eficient, punînd interesul național deasupra intereselor personale. Ca pentru a dovedi că nu era demagogie, Klaus Iohannis se prinde în horă cu premierul PSD Victor Ponta, prezent la manifestări.

Tot la Iași în 2015, Klaus Iohannis lansează o teză care va fi prezentă în toate discursurile din anii ulteriori, o teză care va cunoaște an de an o amploare deosebită. E teza Micii Uniri ca moment de conectare a Țărilor Române la Occident:

„Așa cum au arătat istoricii, modernizarea și occidentalizarea au stat la baza ideii de unire. Pas cu pas, cu efort susținut și prin urmărirea sistematică a aspirațiilor comune, înaintașii noștri au conectat Principatele la modernitatea europeană prin reformele interne și acțiunile de politică externă.”

Pe 24 ianuarie 2019, participînd la o manifestare second hand la București, Klaus Iohannis face din aniversarea Micii Uniri un pretext de a se ploconi cu limba pe post de genunchi la Uniunea Europeană și la Stăpînii din cancelariile occidentale.

„În 1859, Principatele Române îmbrățișau valorile europene și intrau într-un amplu proces de modernizare și consolidare a statului.

În 2019, destinul României nu mai poate fi separat de Uniunea Europeană, ca proiect de pace, prosperitate, siguranță, echitate și coeziune pentru cetățenii săi.”

O crasă răstălmăcire a adevărului istoric, deoarece Unirea din 1859 rămîne în Istoria patriei ca unul dintre momentele în care elita politică românească a dat cu tifla Puterilor Garante, celor care se pretindeau atunci a fi Stăpînii Europei. Ce-ar fi fost dacă politicienii noștri ar fi ascultat de poruncile Bruxelles-ului de la vremea respectivă și ar fi votat domni diferiți în cele două țări?

Pe 24 ianuarie 2016, Klaus Iohannis merge la Iași împreună cu Dacian Cioloș, șeful Guvernului Meu. Drept răsplată pentru slujirea sa zi și noapte de către membrii Guvernului tehnocrat, Klaus Iohannis le conferă titlul de oameni noi în politică, moștenitori ai politicienilor care au făcut Marea Unire, deși habar n-aveau de politică:

„Avem nevoie de abordări, idei și oameni noi, care au înțeles că metehnele trecutului trebuie să rămînă ale trecutului, că nu putem continua înșelînd speranțele oamenilor. Aici aș vrea să vă aduc exemplul înaintașilor noștri de la 1859.

Mulți dintre ei, oameni cu profesii diferite, tineri educați în străinătate sau seniori școliți în Principate, care au lucrat cu atâta dedicație la proiectul unionist, nu făcuseră niciodată politică, dar erau ferm atașați de țara lor și de valorile timpului lor. Cu o încredere oarbă în menirea lor, cu abnegație și solidaritate, s-au făcut avocații unui proiect și al unui vis.”

24 ianuarie 2017 îl surprinde pe Klaus Iohannis revenit la coabitarea din ianuarie 2015 cu un Guvern PSD. În 24 ianuarie 2015, plecînd de la lecțiile Micii Uniri, lansase teza consensului. Acum, în 2017, nici vorbă de consens. Pe 23 ianuarie 2017, Klaus Iohannis ține la Cotroceni un discurs violent la adresa PSD. În Unirea de la 1859, el găsește acum prilejul unei răfuieli TeFeListe de rînd:

„Ce moment frumos că atunci românii și-au impus voința! Ce clasă politică am avut noi atunci, cînd a început să ia ființă națiunea română! Și ce clasă politică avem astăzi, cînd cei care au fost aleși să conducă țara se ocupă în mod paradoxal de cu totul alte lucruri.”

Am citat doar un fragment din discursul care va rămîne în Istorie la loc de frunte prin coborîrea funcției de președinte la nivelul hachițelor de țățică.

În 2019, anul acesta adică, și pe un fond de campanie, Klaus Iohannis folosește unirea pentru a da curs ranchiunelor sale electorale:

„Din păcate, la 160 de ani de la momentul pe care îl sărbătorim astăzi, în locul unirii în jurul interesului național și al integrării depline în Europa, guvernanții au preferat o hărmălaie populistă și o jalnică țopăială legislativă și administrativă.

În locul unei viziuni coerente, care să asigure României o dezvoltare sustenabilă, actualii guvernanți periclitează viitorul țării printr-o avalanșă de măsuri cu efecte care se arată dezastruoase.

România nu merită asemenea politicieni lipsiți de responsabilitate față de țară!”

De remarcat folosirea a nu știu cîta oară a cuvîntului țopăială, moștenit de Klaus Iohannis de pe vremea cînd, profesor de Fizică fiind, îl enervau copiii care țopăiau, în loc să vină contracost la meditațiile sale.

Trecerea în revistă a Discursurilor lui Klaus Iohannis cu prilejul Micii Uniri dezvăluie, pe lîngă abandonarea tezei consensului, definitorie pentru un președinte responsabil, și jalnica slugărnicie față de Marile Puteri. Numai astfel, prin acest suflet de ospătar, se explică exploatarea propagandistică în favoarea capului plecat a unui moment istoric în care clasa politică s-a definit tocmai prin curajul de a nu asculta de poruncile Stăpînilor de la acea vreme.

24 ianuarie 2020 va fi sărbătorit după alegerile prezidențiale din 2019

Greu de profețit în aceste condiții cum va sărbători Klaus Iohannis Mica Unire. Dacă va pierde alegerile, va sărbători Mica Unire la Jilava. Dacă le cîștiga, va sărbători 24 ianuarie 2020 la Iași, prins în Hora Unirii cu toți Șefii Sistemului instituțiilor de forță, cei care i-au aranjat un al doilea mandat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum se simte Adi Nartea la 6 ani de la extirparea tumorii?! Ce face cu...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Dispare Celentano din Las Fierbinți?! Anunțul teribil al lui Adrian Văncică: Bă băiatule, ți se...
Surpriza din servieta diplomat. Marele secret al lui Nicolae Ceaușescu
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
De ce caii sunt considerați „un fel de Internet antic”