Ion Cristoiu: Kovesi VA FI UITATĂ într-o săptămână, în stilul românesc

Publicat: 09 07. 2018, 22:32
Actualizat: 27 03. 2019, 16:03
1-kovesi-mediafax-foto-alexandru-dobre

Ion Cristoiu comentează și anunțul privind revocarea, făcut de purtătorul de cuvânt al Președinției în locul lui Klaus Iohannis, considerând că în acest fel, șeful statului a vrut să transmită un mesaj: „Faptul că nu a demisionat (n.r.: Laura Codruța Kovesi), l-a scos din sărite pe Iohannis și să te ferească Dumnezeu de un Iohannis scos din sărite de o slugă, eu așa interpretez gestul”.

Redăm integral interviul:

Mediafax: Președintele Klaus Iohannis a emis decretul astăzi, la o lună de la motivarea Curții. A venit prea târziu acest decret?

Ion Cristoiu: Din punct de vedere constituțional, decizia vine prea târziu deoarece, potrivit articolului 147 din Constituție, deciziile CCR, după ce se publică în Monitorul Oficial, sunt obligatorii. Având în vedere decizia Curții în cazul revocării, președintele trebuia să semneze decretul la un minut după ce apărea în Monitor. Nefiind un fan al lui Klaus Iohannis, de data aceasta încerc să îl înțeleg. Așa cum se vede după reacțiile de care Laura Codruța Kovesi s-a bucurat, de o înaltă protecție internațională, de un PR unic în istoria României în presa mondială, probabil că președintele a trebuit să pregătească terenul pentru această decizie. Oricât ar părea de ciudat, terenul a fost pregătit de fumigena lansată de PSD privind suspendarea. Suspendarea președintelui este o operațiune care neliniștește toate marile puteri, puteri care garantează pe o stabilitate politică în România. Când a venit aici reprezentantul Departamentului de Stat, în timpul referendumului din 2012 – trebuie să fac o dezvăluire – preocuparea lui fundamentală a fost de a pune capăt războiului politic civil. Puțină lume știe că a făcut o naveta între cele două părți pentru a le împăca și când fiecare dintre ele avertiza că va continua războiul, americanul a bătut cu pumnul în masă cerând STABILITATE. Iohannis, cu sau fără știința lui, a profitat de spaima occidentalilor față de o criză politică declanșată de o posibilă suspendare și, în acest fel – cum ar spune Ludovic Orban din partea PNL – a ales răul cel mai mic.

Mediafax: Discuția privind suspendarea rămâne în continuare pe agenda coaliției, a anunțat azi președintele PSD, Liviu Dragnea. Se va ajunge la suspendare și care ar fi efectele?

Ion Cristoiu: Liviu Dragnea nu putea să se trădeze că nu avea de gând să facă suspendarea. E clar că a fost o diversiune, deoarece suspendarea lui Klaus Iohannis ar fi însemnat un Călin Popescu Tăriceanu la Palatul Cotroceni timp de o lună. Nu cred că mai rămânea ceva din imaginea de jupân a lui Liviu Dragnea cu Tăriceanu ditamai președintele. Era o piesă de teatru, clar, în care a jucat bine și Tăriceanu. Nu-l vor suspenda și NU AVEAU DE GÂND SĂ ÎL SUSPENDE. Să ne imaginăm o clipă ce făcea Călin Popescu Tăriceanu ca președinte interimar. Nu este exclus să ne fi convins că este cel mai bun președinte din istoria post-decembristă și atunci jupânul puterii era, măcar o lună, Tăriceanu. Trebuie să purcedem de urgență la o analiză obiectivă a aberației prin care în România a ajuns ca un simplu procuror adjunct al Parchetului General să devină stat în stat și să fie mai greu de demis decât Nicolae Ceușescu. Să se bucure de un cult al personalității și să sfârșească printr-o imagine incredibilă cu procurorii DNA în spate și avertizându-ne că plecarea ei înseamnă prăbușirea României. Cum a ajuns persoana Laura Codruța Kovesi la o asemenea ipostază, nu este prea greu de explicat, când distinșii intelectuali ai neamului te alintă Slujirea Nefertiti, Neprețuita, ai impresia că ești de neînlocuit. De neînțeles este, și o spun cu toată responsabilitatea, faptul că în România lui 2018 s-a putut manifesta drept cel mai puternic om din stat nu președintele, nu premierul , nu vreun lider al Parlamentului, ci, repet, un procuror adjunct al Parchetului General. Asta trebuie să vedem ce mecanisme, inclusiv ilegale, au dus la crearea acestei ipostaze de neînchipuit într-o democrație.

Mediafax: Unde o vom regăsi în perioada următoare pe Laura Codruța Kovesi?

Ion Cristoiu: Cred că VA FI UITATĂ în stilul românesc, după vreo săptămână. Deja se văd unele semne. Vreau să fac însă o remarcă importantă, felul în care a procedat Klaus Iohannis. În cazul Florian Coldea, a ieșit el și a făcut declarații de presă. Faptul că a pus purtătorul de cuvânt să citească textul și-a găsit explicația din partea multora pentru o preocupare a lui Klaus Iohannis de a nu-i fi afectată imaginea pronunțând revocarea. Eu îl cunosc mai bine pe Klaus Iohannis și pun pariu că a fost vorba despre un gest de mare dispreț și mare ranchiună a lui Klaus Iohannis. Din câte intuiesc, s-au trimis numeroase semnale să demisioneze (n.r.: Laura Codruța Kovesi), cum era normal. Faptul că nu a demisionat, l-a scos din sărite pe Iohannis și să te ferească Dumnezeu de un Iohannis scos din sărite de o slugă, eu așa interpretez gestul. A vrut să îi arate lui Kovesi că nu catadicsește să anunțe el. A pus purtătorul de cuvânt. Ce vreți mai mare gest de dispreț față de neprețuita Laura Codruța Kovesi?