„Excepție făcând prima parte, pe care nu am înțeles-o, care face parte din campania electorală clișeu, anti-PSD- ALDE, m-a surprins plăcut toată această intervenție. În sfârșit, Klaus Iohannis, după 5 ani, și-a reamintit că este chiar președintele României și analiza cauzelor și soluțiile prezentate arată că e o schimbare sau o schimbare în bine în programul prezidențial. Am constatat cu plăcere deoarece eu am fost printre cei care au atras atenția că în cazul Caracal a fost absența profesionalismului. Am și publicat un editorial pe ideea de meritocrație. Ori, eu am spus că foarte important pentru politicieni este depistarea cauzelor. Ori de data aceasta, președintele a pus punctul pe i în depistarea cauzelor. Principala cauză a tot ce s-a întâmplat acolo este lipsa de profesionalism. Urmare, nu cred că a politizării, asta este o greșeală, ci urmare a cumetrizării, nepoticizării. Aici a fost punctul pe i”, a explicat Ion Cristoiu.
Analistul politic a remarcat și declarațiile lui Iohannis privind STS, constatând că șeful statului nu mai este ostaticul acestei instituții.
„Constat tot cu plăcută surprindere că în sfârșit președintele s-a trezit la realitate în ceea ce privește STS. Este o surpriză plăcută că președintele a reușit să iasă din calitatea de ostatic al acestei instituții. Sunt aproape sigur că în primă fază generalii, și domnul acela care și-a dat demisia, Vasilcă, l-au îmbrobodit. E ușor de presupus ce se întâmplă cu un președinte într-o asemenea situație de criză ca are acces prima oară la ei, nu la noi, el i-o fi zis da, nu este nicio problemă”, a explicat jurnalistul.
Ion Cristoiu nu exclude posibilitatea ca la izbucnirea scandalului șeful statului să fi fost indus în eroare de generalii din STS, și ulterior, să vadă că lucrurile sunt mult mai grave.
„Eu am spus că în situații de criză, când am atacat STS-ul, și complicitatea președintelui, știam cum se întâmplă ca șef, a venit acolo în momentul când s-a produs criza și a explicat, după, a început să primească explicații, rapoarte, informații apărute în presă și și-a dat seama că e groasă în materie de STS. Eu repet ce am spus si la emisiunea >, nu întâmplător am atacat această instituție, pentru că fata aia a sunat la 112, deci 112 ori au facut o publicitate falsă și atunci ne-a făcut pe toți să avem siguranță că 112 ne rezolvă. Ori de data acesta nu, au făcut publicitate falsă și trebuie dați afară pentru asta că ei trebuia să spună: Avem un sistem, dar nu putem rezolva nimic.”, a explicat Ion Cristoiu.
Jurnalistul subliniază că solicitarea realizării unui audit la STS este cea mai înaltă recunoaștere și o victorie a sa în confruntarea cu Traian Băsescu, care apără acest serviciu.
„Acum în declarația lui s-a văzut pentru că el a cerut chiar un audit, o anchetă serioasă la STS, asta este cea mai mare recunoaștere și victorie a mea în confruntarea cu Traian Băsescu care nu încetează să aprecieze STS, eu nu am nimic împotrivă, sunt și alte instituții, nu am nicio îndoială, responsabile, dar este în principal STS-ul și acest 112, că nu merge, că nu este performant, că nu merge, că ceva. 112 înseamnă STS, altceva STS-ul nu mă intereseaza că ei trag cabluri prin care demnitarii vorbesc pe scurt, că nu pot vorbii pe telefon mobil că nu se simt bine. Asta era principala lor preocupare din punctul acesta de vedere. Ceva s-a întâmplat odată ce președintele s-a năpustit asupra STS-ului și asupra reprofesionalizării instituțiilor de stat, inclusiv a Parchetului”.
Cu toate acestea, Ion Cristoiu nu crede că vor fi mari schimbări și spune că e posibil ca atunci când dreapta va veni la putere își va pune în funcții propriile nepoate.
„Nu vom vedea nicio schimbare deoarece tot dl. Klaus Iohannis, după „Colectiv”, a avut aceeași temă cu profesioniștii și a venit guvernul Cioloș, care a fost guvernul celor care erau mai rău decât al oamenilor politici, erau adunați de pe stradă, după ce fuseseră întrebați dacă vor să fie miniștri și ei se codiseră vreo jumătate de zi. Asta a fost guvernul Cioloș și am văzut și noi ce înseamnă, din punctul ăsta de vedere, guvern de profesioniști. Dar sunt aproape sigur că în momentul în care va veni – așa cum s-a mai întâmplat – dreapta la putere, vor pune tot oamenii lor, tot nepoatele lor. Suntem, repet, după 30 de ani de la această chestiune, despre care spunea chiar Caragiale în eseul „1907 – din vara pana în toamnă”: „o administrație flămândă, stă în opoziție, așteptând locul”. Așa și cu dreapta, să nu îmi spună mie că în momentul în care a venit dreapta la putere au venit la Televiziunea publică, la celelalte instituții, cei mai buni profesioniști din lume. Au venit tot oamenii lor”, a afirmat analistul politic.
Ion Cristoiu a spus totodată că demisia ministrului de Interne Nicolae Moga nu este surprinzătoare, numirea sa în funcție considerând-o catastrofală.
„Cred că în cazul „surprinzătoarei” demisii a dlui Moga, nu e deloc surprinzătoare – mai țineți minte că, în cazul lui, eu nu am crezul că va fi numit. Numirea sa s-a dovedit, ca și în cazul Vioricăi Dănilă, o numire catastrofală. Normal era, acolo, să fi avut acum un bun comunicator, un om care să vorbească din oră în oră, să cucerească presa și, mai ales, să nu se lase tras pe sfoară. Căci noi avem acele prezentări ale raportului, din care au apărut niște scurgeri în presă, din care rezultă că convorbirile nu sunt reale”, a susținut jurnalistul.
Cât privește viitorul ministru de Interne, Ion Cristoiu a spus că în această funcție ar trebui să vină un profesionist.
„A venit momentul ca ghiorțăii să plece acasă. Aș vrea să văd și alte figuri – profesioniști, neprofesioniști, alți oameni acolo, în funcțiile de răspundere. Dar, în acest domeniu, era vorba, repet, cum am scris și ultima oară, despre meritocrație, acolo, la Caracal, nu a fost altceva decât neprofesionalism. Prin neprofesionalism înțelegând lasă-mă să te las. Pentru că, așa cum a spus și președintele – analiza lui e foarte buna – s-a înregistrat pierderea de timp. De miercuri seara, abia peste două zile a demarat ancheta. Deci, dacă scoatem prima parte, aia cu PSD-ul, care face parte dintr-o campanie electorală proastă, a fost o analiză bună”, a conchis jurnalistul.
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că am ajuns la cazul Caracal pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți și slugi, acuzând că principalul scop a fost de deschidere a porților închisorilor. Șeful statului a anunțat totodată că CSAT a emis hotărârea de eliberare din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a generalului Ionel Vasilca. Iohannis a cerut STS un control atent și serios privind procedurile sale.