ION CRISTOIU: Secția de investigare a magistraților ar putea fi chiar UN CIOMAG

Publicat: 02 03. 2019, 11:33
Actualizat: 08 01. 2020, 20:29

This browser does not support the video element.

„Da, poate să fie în prima linie. Pentru că această secție controlează justiția. În perioada anterioară, dar și în istoria postdecembristă și a României, justiția a fost folosită întotdeauna și ca un instrument de răfuială politică. (…) Justiția, și sub forma judecătorului, este folosită de răfuieli politico – zic eu – mafiote sau politice. În cazul de față, aveam DNA. Venea DNA și te scotea din joc, în sensul că te convoca la DNA ca politician, da? Dar, de data aceasta, această secție este cea care controlează magistrații,” explică Ion Cristoiu.

Prin controlul magistraților din rândul cărora fac parte procurorii militari, sunt controlate, de fapt, serviciile secrete.

„Dar, prin magistrați se înțelege, în primul rând, procurorii militari. Care procurori militari anchetează SRI-ul, serviciile. Deci, poți într-un fel, dacă ai instituția asta în mână, să controlezi, prin intermediul procurorilor militari, serviciile”, atrage atenția Ion Cristoiu.

Jurnalistul nu dă nicio șansă de câștig protestelor magistraților, secția de investigare acționând practic ca un ciomag.

„Dacă aceasta este intenția aceste ordonanțe, de a proteja și de a întări secția, nu au nicio șansă. Nu au nicio șansă, dacă interesul este ăsta. O să spuneți, dar de ce nu a apelat Dragnea la amnistie? Păi, pentru amnistie ce făcea? Îl aducea în prim-planul public pe Năstase… Pe când acum repet, eu nu știu dacă e așa, dar trebuie să fiu suspicios, trebuie să fim toți prudenți, s-ar putea ca această instituție să fie chiar ciomag.”

Jurnalistul a explicat că, indirect, se creează o presiune asupra magistraților, iar în cazul unor dosare grele, în care sunt implicați lideri importanți, aceștia vor analiza serios, dacă vor să-și creeze probleme.

„Ea poate să creeze o formă de presiune asupra magistraților, indirectă, încât magistrații, când ajung în fața unui proces al unui lider PSD… se gândesc de două ori: „Păi, dar de ce să am eu probleme? Să mă aresteze ăia, să mă cheme pe acolo… mai degrabă îl dau că nu mă costă nimic,” nu-i așa? . Adică, între a te chema ăia prin anchete la secție, care nu dă socoteală nimănui, și a închide ochii la un proces al lui Dragnea, e așa de dificil? Dacă închizi ochii nu-ți spune nimic…”

Jurnalistul avertizează că lipsa unui control asupra secției de investigare a magistraților permite comiterea unor abuzuri, ceea ce face din ea o instituție periculoasă.

„Este o instituție foarte primejdioasă, cel puțin ca potențial. Poate că nu asta urmăresc ei, dar noi trebuie să fim atenți când se creează asemenea instituții care scapă controlului. Eu nu știu de ce nu este controlată instituția asta! Că, teoretic, secția de la DNA era controlată de șefa DNA. Este foarte important acest lucru. În orice democrație autentică, trebuie să găsești întotdeauna, să nu lași nicio instituție, niciun om, niciun partid să zburde. Trebuie tot timpul, ca în America, să fie sub control. Adică, să se gândească înainte de a face ceva, magistratul, ăsta de la secția asta, ofițerul de la SRI, dacă încalcă legea i se întâmplă ceva. În momentul în care el știe că nu i se întâmplă… poate să comită abuzuri (…) Poate că nu comite, dar eu trebuie să fiu suspicios față de ea”, spune Ion Cristoiu.

Mai multe parchete și judecătorii din țară, dar și din Capitală și-au suspendat activitatea în semn de protest față de ordonanța de urgență pe legile justiției, adoptată de Guvern fără consultarea magistraților. Reprezentanții societății civile din CSM au solicitat joi magistraților din parchete și judecătorii, care au anunțat suspendarea activității, să renunțe la proteste, precizând că abordarea conform căreia se vor trata cauzele urgente reprezintă o restricționare a accesului la justiție.

Emisiunea „Gândurile lui Ion Cristoiu” va fi difuzată duminică, de la ora 17:00 pe Mediafax și Gândul.info.