Volumul, apărut la editura Litera, oferă, pentru prima dată de la Revoluție încoace, povestea carierei și a transformării lui Ion Iliescu, dintr-un tânăr sedus de utopia comunistă, posesorul unei istorii familiale de luptă dezinteresată pentru idealurile dreptății sociale, într-un critic al regimului comunist care, în timpul și după Revoluția din 22 decembrie 1989, va conduce drumul României spre democrație și spre integrarea în structurile euroatlantice, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
„În carte este redată istoria condensată a vieții de peste opt decenii a unui om de stânga. O viață marcată de evenimente extreme, într-un secol despre care s-a spus că a fost unul scurt. Scurt, dar dens și sigur nu banal, și nici liniștit. S-au născut și au murit imperii, ideologii, utopii, visuri și coșmaruri. Cu generația mea, istoria nu a fost clementă, indiferent de care parte a baricadei ne-am aflat. Când ești prins în vârtej, nu poți sta cu brațele încrucișate, de dragul obiectivității. Trebuie să alegi. Eu am ales să fiu la stânga, iar citind această carte veți înțelege de ce”, a declarat Ion Iliescu, despre cartea „Destinul unui om de stânga. Amintiri”.
Potrivit comunicatului, volumul este istoria unei dezamăgiri personale – cea față de eșecul utopiei comuniste, care a sfârșit într-o dictatură întunecată -, dar și cea a unei salvări prin punerea în serviciul binelui public. Amintirile lui Ion Iliescu nu sunt un autoelogiu, ci o rememorare senină, menită să ofere cititorilor mărturia unei vieți puse în serviciul societății, al binelui general, al unor idealuri umaniste, se mai arată în comunicatul citat.
Dorina Calin, [email protected]