ION ILIESCU la 89 de ani. PSD: La mulți ani celui numit ÎNȚELEPTUL politicii românești! Fostul președinte, acuzat de CRIME împotriva umanității
Fostul președinte Ion Iliescu împlinește duminică 89 de ani. Social-democrații i-au transmis fondatorului PSD, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, „La mulți ani celui pe care Adrian Năstase l-a numit înțeleptul politicii românești„.
„Astăzi îl celebrăm pe părintele fondator al Partidului Social Democrat, promotorul valorilor social-democrației române moderne și poate singurul președinte cu adevărat echilibrat și solidar cu dezideratul bunăstării României. La mulți ani celui pe care Adrian Năstase l-a numit „înțeleptul politicii românești”! La mulți ani, Ion Iliescu!”, i-au transmis, duminică, reprezentanții PSD fostului președinte Ion Iliescu, cu ocazia zilei sale de naștere.
Ulterior, un mesaj a fost postat și pe pagina de Facebook a președintelui PSD Liviu Dragnea: „Fără îndoială, domnul Ion Iliescu a influențat decisiv parcursul nostru în ultimii 30 de ani, fiind unul dintre oamenii care au făcut România de astăzi posibilă. Domnia sa aniversează azi frumoasa vârstă de 89 de ani. Îi transmit gânduri bune și La Mulți Ani!”
Ion Iliescu a fost președinte al României între anii 1992-1996 și 2000-2004. Între 1996-2000 și 2004-2008 a fost senator din partea PSD.
După Revoluție, fostul președinte Ion Iliescu a fondat Frontul Salvării Naționale (FSN), care s-a transformat în FDSN (Frontul Democrat al Salvării Naționale), ulterior în Partidul Democrației Sociale din România (PDSR), iar în final în Partidul Social Democrat (PSD).
Critic la adresa lui Dragnea
În decembrie 2018, Ion Iliescu a declarat, pentru Le Figaro, că, „din nefericire, există fracturi interioare care se reflectă astăzi; poziția personală a domnului Dragnea care este destul de complicată, cu aceste probleme cu justiția”, referindu-se la situația liderului PSD. Un jurnalist a dezvăluit la Realitatea Tv șapte minute din conversația audio cu fostul președinte Iliescu, pentru a dovedi că afirmațiile sunt reale. Iliescu a negat însă că ar fi declarat vreodată așa ceva și a cerut celor de la Le Figaro să-și ceară scuze.
Personajul-cheie de la Revoluție, acuzat de CRIME împotriva UMANITĂȚII
Tot în luna decembrie 2018, procurorii Secției militare din PG au anunțat punerea în mișcare a acțiunii penale față de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus și Emil Dumitrescu (ultimul, decedat între timp), în dosarul Revoluției din decembrie 1989. Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forță militară a României, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne – Departamentul Securității Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziția Consiliului Frontului Salvării Naționale și conducerii acestuia.
Ion Iliescu, membru și președinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. și fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviației Militare, și Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzați în dosarul Revoluției din decembrie 1989 de infracțiuni contra umanității.
Cercetările au vizat stabilirea situației de fapt în ceea ce privește exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat și a luării deciziilor cu caracter politic și militar de către grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naționale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu.
Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forță militară a României, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne – Departamentul Securității Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziția Consiliului Frontului Salvării Naționale și conducerii acestuia.
Din același moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic și militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român.
„Pentru atingerea acestor scopuri, începând cu seara zilei de 22.12.1989, ar fi fost lansată o amplă și complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni și dezinformări), coordonată de unii componenți ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea C.F.S.N.), acceptată și asumată de factorii decizionali ai C.F.S.N.. Din Consiliul Militar Superior au făcut parte general locotenent Atanasie Victor Stănculescu, general de armată Nicolae Militaru și șefi de direcții militare. La rândul lor, cei patru inculpați ar fi participat în mod direct la exercitarea de diversiuni și dezinformări”, arată Parchetul General.
Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situații de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc..
În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartușe.
Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenție prin diversiuni și dezinformări și a provocat, după 22.12.1989, 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecințe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00), arată procurorii.
Totodată, aceste diversiuni și dezinformări ar fi creat condițiile condamnării și execuției cuplului prezidențial Ceaușescu printr-un proces penal simulat.
„Probatoriul administrat în cauză relevă că inculpații Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin aparițiile televizate și emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea și diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceaușescu și ar fi acceptat și asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcții de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor”, spun procurorii.
Totodată, Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviației Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept și în deplină cunoștință de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internațional Otopeni și ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari și 8 civili), precum și la rănirea gravă a altor 15 persoane. La 23 decembrie 1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparținând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis și alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunțate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.
De asemenea, Emil (Cico) Dumitrescu, prin aparițiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum și prin activitatea de conducere și coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.
Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane și ar fi generat o stare de pericol pentru existența unei părți însemnate a populației civile de pe întregul teritoriu al României
Gelu Voican Voiculescu l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că ar fi fost cel care ar fi ordonat punerea în mișcare a acțiunii penale în această cauză.
„Trebuie să rețineți că acest 860 de oameni au murit până în 22 decembrie când s-a anunță execuția lui Ceaușescu, autorii acestor crime care s-au dedat la diversiunea armata pe care o numim teroristă au fost oameni în slujba fostului regim și de frică au reacționat, dar când au auzit că au fost cei doi uciși au predat armele, a spune azi că noi am ordonat uciderea a 860 de oameni este o blasfemie și face parte din șirul unei revanșe (…) Cuplul Ceaușescu nu merită executat? O revoluție de aceea s-a făcut, acum ne pare rău de ei, o revoluție nu e un act galant, este o discontinuitate, nu mai invocat procesul Ceaușescu, am dat curs unui deziderat întreagă populație a României. Procurorii dau curs unei directive care a venit de la președintele Iohannis, care a spus că e vremea procurorilor, nu a istoricilor, din vremea aceea, Parchetul obedient a început să instrumenteze acest dosar. Se creează falsa impresie că abia acum a trebuit să vină Iohannis ca să se facă lumină”, declară Gelu Voican Voiculescu”, a declarat Gelu Voican Voiculescu, la Digi24.
Iliescu, acuzat că a chemat MINERII
ÎCCJ a început în martie 2018 judecarea în cameră preliminară a dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.
Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe: Ion Iliescu, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) și președinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informații, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general și șef al Direcției Procuraturilor Militare.
Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari că el ar fi dat ORDINUL pentru evacuarea în forță a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Capitală.
Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 are 413 volume iar rechizitoriul are 2.000 de file.
În timpul anchetei, au fost audiate 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai persoanelor vătămate și 589 de martori, fiind emise circa 2.300 de citații.