Ionuț Moșteanu (USR PLUS), după lipsa cvorumului din Parlament pentru moțiunea de cenzură: „Pare că USL revine în forță”

Ionuț Moșteanu (USR PLUS), după lipsa cvorumului din Parlament pentru moțiunea de cenzură: „Pare că USL revine în forță”
Moțiunea de cenzură trebuie să fie votată de majoritatea parlamentarilor / Foto: Captură YouTube
Publicat: 04/09/2021, 16:25

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, critică lipsa reprezentanților PNL, dar și ai PSD de la ședința birourilor permanente ale Parlamentului la ședința de sâmbătă, convocată pentru stabilirea calendarului moțiunii de cenzură depuse vineri seara, dar care a fost amânată din nou, din lipsă de cvorum. El face referire la vechea coaliție a PNL cu PSD în vechea Uniunea Social – Liberală (USL).

Birourile reunite ale Senatului și Camerei Deputaților se vor reuni din nou, luni, de la ora 12:00, după ce sâmbătă, ședința nu a putut să aibă loc în lipsă de cvorum.

„Au fost prezenţi 6 membri ai Biroului Permanent de la Senat şi 6 membri de la Camera Deputaţilor. Deci, 12. Cvorumul necesar pentrru sedinţă este de 14 membri”, după cum a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, președintele PNL.

Mesaj pentru Marcel Ciolacu

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS a criticat lipsa liberalilor, dar și a social-democraților, cu referire la declarațiile președintelui PSD, Marcel Ciolacu.

„Din nou, nu am avut cvorum la ședința Birourilor Permanente Reunite în care trebuia să stabilim calendarul moțiunii de cenzură. Au lipsit din nou liderii PNL și PSD. Pare că USL revine în forță. Domnule Ciolacu, nu era vorba că abia așteptați să îl dați jos pe Florin Cîțu din fruntea Guvernului? P.S. Mai încercăm o dată, luni la 12:00”, a transmis ulterior purtătorul de cuvânt al USR PLUS, pe contul de Facebook.

„Încă o ședința a conducerii celor două camere ale parlamentului fără cvorum. Puteam stabili astăzi calendarul dezbaterii și votului moțiunii de cenzură contra lui Cîțu. 4 absenți de la PSD. Mi se pare mie sau PSD nu mai vrea să îl dea jos pe Cîțu?”, a scris pe Facebook și Cristina-Mădălina Prună, deputat USR, vicepreședinte în Biroul permanent al Camerei Deputaților.

„Cîțu trebuie să plece! Dar, odată cu el, trebuie să plece și Barna, și Ghinea, și Năsui! Și ei au guvernat România în ultimul an de zile! Deși acum nu mai recunosc asta, în moțiunea depusă uitând să-și menționeze propria activitate dezastruoasă! Alianța USR-AUR trebuie să propună o soluție pentru rezolvarea crizei politice. Înlocuirea lui Cîțu cu Orban sau cu Barna nu ar rezolva decât împărțirea ciolanului pentru actuala Coaliție, dar nu ar rezolva problemele românilor: sărăcia și creșterea prețurilor la alimente, medicamente și utilități”, transmisese, vineri seara, președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Gabriela Firea, senator PSD și membru al Biroulului permanent al camerei superioare a Parlamentului, a transmis, printr-o postare pe Facebook, sâmbătă, după prânz, că nu participă la „mascarade” și nu va fi niciodată „remorca incompetenților”.

PSD a prezentat joi textul propriei moțiuni de cenzură, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.

Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.

Conducerea USR PLUS a anunțat, după miezul nopții de miercuri spre joi, că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu și, în situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. USR PLS are 80 de parlamentari – 55 de deputați și 25 de senatori, iar pentru a depune o moțiune de cenzură este nevoie de 117 voturi.

Anunțul a venit după ce șeful Guvernului l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion, propunerea USR PLUS, și după o lungă zi de tensiuni declanșate de introducerea pe ordinea de zi a ședinței Executivului a proiectului de act normativ de aprobare a Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” – PNDL 3, cu un buget propus de 50 de miliarde de lei – aprobat apoi în ședința de vineri seara.

„Am luat o decizie statutară de susținere a premierului Partidului Național Liberal, o decizie care a fost luată în unanimitate”, a declarat vineri președintele PNL, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL

Președintele a reacționat, sâmbătă, considerând că „noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră”.

Care e procedura

Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Apoi, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru a trece, moțiunea trebuie să fie votată de 234 de parlamentari.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea, potrivit Constituției.

Biroul permanent al Camerei Deputaților:

  1. Ludovic Orban (PNL) – Preşedinte
  2. Sorin Mihai Grindeanu (PSD) – Vicepreședinte
  3. Alexandru Rafila (PSD) – Vicepreședinte
  4. Florin-Claudiu Roman (PNL) – Vicepreședinte
  5. Cristina-Mădălina Prună (USR) – Vicepreședinte
  6. Vasile-Daniel Suciu (PSD) – Secretar
  7. Cristian Buican (PNL) – Secretar
  8. Andrei-Răzvan Lupu (USR) – Secretar
  9. Ovidiu Victor Ganţ (Minorități) – Secretar
  10. Marius-Constantin Budăi (PSD) – Chestor
  11. George-Cristian Tuţă (PNL) – Chestor
  12. Dénes Seres (UDMR) – Chestor
  13. Antonio Andruşceac (AUR) – Chestor

Biroul permanent al Senatului:

  1. Anca Dana Dragu (USR PLUS) – Președinte
  2. Vasile Dîncu (PSD) – Vicepreședinte
  3. Gabriela Firea (PSD) – Vicepreşedinte
  4. Alina-Ştefania Gorghiu (PNL) – Vicepreşedinte
  5. Nicolae Neagu (PNL) – Vicepreședinte
  6. Robert-Marius Cazanciuc (PSD) – Secretar
  7. Eugen Pîrvulescu (PNL) – Secretar
  8. Dan Ivan (USR PLUS) – Secretar
  9. Sorin Lavric (AUR) – Secretar
  10. Ştefan-Radu Oprea (PSD) – Chestor
  11. Eugen Țapu Nazare (PNL) – Chestor
  12. Sergiu Cosmin Vlad (USR PLUS) – Chestor
  13. Attila Laszlo (UDMR) – Chestor
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu-ți dai seama cât de groaznic suna vocea lui Freddie Mercury, fix ca a unei...
Calcul complet. Ce pensie ia un român, dacă s-a pensionat cu o vechime de 42...
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
Angajații români scapă de plata unei părți din contribuțiile sociale. Consiliul Europei cere transferul acestora...
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei...
„Un gheizer de fecale”, înalt cât un bloc de 18 etaje, a izbucnit în mijlocul...
„Vă voi lichida pe toți”. Fostul președinte al unei țări a creat o o „echipă...
Cât costă o ciorbă în restaurantul din București al lui Nicolai Tand. A dat lovitura...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Mierea rară care vindecă organismul de boli şi e bogată în seleniu. Cât costă un borcan la un...
Breaking news! Au murit amândoi!
A murit Teri Garr, actrița cunoscută pentru rolul din „Tootsie”. Cu ce probleme de sănătate...
Cuplu bombă în România! El e la PRO TV și ea e la Antena 1
TOP 3 SUV-ur la prețuri de nerefuzat în România! Dacia DUSTER vs. concurența directă
Un însoţitor de zbor dezvăluie cele mai murdare locuri dintr-un avion
Poveste incredibilă! Exploratorul care a ajuns la Polul Nord în ciuda...
Ordin UE. Se schimbă benzile de circulație pe șosea. Reguli noi pentru șoferi
Să râdem! Cele mai tari bancuri din lume
Gabriela Cristea a împlinit 50 de ani. Ce cadou i-a oferit Tavi Clonda înainte de...
Destin macabru pentru Marian, un bărbat de 38 de ani! A fost înjunghiat fără milă...
Daniela Iliescu a explicat alegarea ținutelor sale de la nunta lui Iancu Sterp. “Acum gusturile...
VIDEO Georgiana Lobonț, un artist cu suflet mare. Gestul caritabil făcut pentru un copil a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Draga mea, azi noapte ai strigat „Ionele, nu”!
O pasăre considerată dispărută de 300 de ani a fost văzută din nou