Ionuț Vulpescu, întâlnire cu Sanctitatea Sa, Bartolomeu I / „Ne vom concentra eforturile pentru a promova patrimoniul religios”
Fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, ales recent în funcția de președinte al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (A.I.O.), a fost primit într-o delegație oficială de Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, arhiepiscop al Constantinopolului, Noii Rome, și Patriarhul Ecumenic al Bisericii Ortodoxe a Constantinopolului.
Întâlnirea a avut loc la sediul Patriarhiei Ecumenice, în contextul în care anul 2025 va marca două momente extrem de importante: aniversarea a 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325 d. Hr.) și sărbătorirea Paștelui la aceeași dată de către toți creștinii.
Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, a apreciat România ca țară creștină, cu o cultură ortodoxă puternică și cu o capacitate fundamentală de a susține obiectivele Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei în plan extern, a scris Vulpescu, pe Facebook.
Cu această ocazie, Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, a reînnoit îngrijorarea față de provocările lumii creștine în actualul context geopolitic și a subliniat nevoia protejării patrimoniului religios și relevanța rolului său în modelarea identităților sociale și politice.
Sunt conștient de provocările pe care Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei le-a confruntat în ultimii treizeci de ani: crize geopolitice, conflicte interreligioase și tensiuni sociale tulburate de radicalism. Acesta este motivul pentru care A.I.O. trebuie să își păstreze puterea și energia pentru a cultiva o viață religioasă pe iubitul nostru continent și nu numai. Împreună ne vom concentra eforturile pentru a promova patrimoniul religios ca resursă strategică a dialogului contemporan despre convivialitate, fraternitate, conviețuire și incluziune.
Avem nevoie de o agendă de evenimente solidă și de o rețea sustenabilă de parteneri pentru a crea pacea între națiuni prin promovarea legăturilor spirituale dintre civilizații. Nu este ușor să aduci la aceeași masă actori politici, guverne, parlamente, societăți civile, Biserici, instituții academice, intelectuali și credincioși, a declarat Vulpescu.
CITEȘTE ȘI: